CNA a decis, joi, să verifice, până pe 24 aprilie, dacă principalii cinci operatori de cablu din România (RCS&RDS, UPC, Romtelecom, Next Gen şi Digital Cable Systems) difuzează în grilele lor din principalele oraşe din ţară televiziunile obligatorii la retransmisie, potrivit principiului must carry, conform MEDIAFAX.
Decizia a fost luată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu), în timp ce Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea au votat "împotrivă". Mititelu a propus ca termenul de verificare să fie mai lung, respectiv până pe 6 mai, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.
Astfel, inspectorii de specialitate ai CNA vor verifica dacă în oraşele reşedinţe de judeţ principalii operatori de cablu din România, respectiv RCS&RDS, UPC, Romtelecom, Next Gen (societate deţinută tot de Romtelecom, n.r.) şi Digital Cable Systems, respectă articolul 82 din Legea audiovizualului şi retransmit televiziunile obligatorii potrivit listei "must carry", publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie.
Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă, care a fost publicată de CNA pe 4 februarie 2014 pe site-ul propriu, s-au declarat libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare.
Distribuitorii de servicii de programe din România au obligaţia ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry", potrivit unui anunţ recent postat pe site-ul CNA.
În şedinţa CNA din 24 aprilie membrii Consiliului vor analiza situaţia constatată în urma controlului efectuat.
Decizia a fost luată, joi, de CNA după ce membrii Consiliului au analizat o adresă a societăţii RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care Consiliul a aprobat modificările de grile de programe ale UPC şi Romtelecom fără includerea programului Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.
De asemenea, membrii CNA au discutat joi şi cu reprezentanţii RCS&RDS (Mihai Dinei, Cătălin Alexandru, Lucian Mihai, Cosmin Prelipceanu şi Mihnea Săraru). Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de faptul că mari cablişti din România nu retransmit Digi 24, în ciuda faptului că acest post se află pe poziţia 13 în lista "must carry" a televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu din România în acest an.
Reprezentanţii RCS&RDS au solicitat CNA aprobarea grilelor de programe ale operatorilor de cablu numai cu includerea programului "must carry" Digi 24, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului. În plus, aceştia au solicitat CNA să repună pe ordinea de zi şi să rediscute modul în care distribuitorii de servicii de programe respectă principiul "must carry" cu privire la introducerea în structura serviciilor lor de programe, atât în sistemul analogic, cât şi în sistemul digital, a televiziunii Digi 24.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat, în şedinţa din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicaţii Romtelecom (analogic şi digital), în care nu se regăseşte Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii concurente RCS&RDS. Acest lucru înseamnă că abonaţii Romtelecom nu vor putea să vizioneze programele difuzate de Digi 24.
Totodată, pe 25 martie, CNA a aprobat grila unei alte societăţi de cablu - N.C.S. Telnet Catv SRL din Moineşti, judeţul Bacău -, care nu include şi Digi 24.
Deciziile au fost luate cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două "împotrivă" (Florin Gabrea şi Narcisa Iorga) în cazul grilelor de cablu ale Romtelecom (analogic şi digital).
Pe de altă parte, în şedinţa din 20 martie, Romtelecom a primit şi aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în reţeaua tv prin protocol IP, tot fără televiziunea Digi 24.
În aceeaşi şedinţă din 20 martie, CNA a aprobat şi grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăseşte Digi 24.
Prezent la şedinţa CNA de joi, 3 aprilie, Cosmin Prelipceanu, redactorul-şef al Digi 24, a spus că nu înţelege de ce Consiliul acceptă ca programele Digi 24 să nu poată fi văzute de toţi telespectatorii din România.
Prelipceanu a mai spus că CNA este o instituţie care serveşte interesului public. Potrivit lui Prelipceanu, mai ales într-un an electoral, interesul este ca publicul "să poată asculta cât mai multe voci". "Ştim cu toţii că există în România voci - dacă e să vorbim numai de televiziunile de ştiri - insalubre, suburbane, care sfidează prostul gust, încalcă regulile jurnalismului, unele dintre ele sunt chiar trompete de partid (...)", a spus Prelipceanu, precizând că CNA, de-a lungul timpului, a pedepsit aceste derapaje.
Prelipceanu a mai spus însă că "libertatea de exprimare trebuie să primeze". "Dar cred că, în numele libertăţii de exprimare, ar trebui să ni se permită şi nouă să fim văzuţi de toţi" telespectatorii, a mai spus Cosmin Prelipceanu.
La rândul său, Cătălin Alexandru, avocatul RCS&RDS, a declarat că legislaţia audiovizualului prevede că este obligatorie retransmisia posturilor din lista "must carry", pe care Digi 24 se află pe poziţia a 13-a. "Romtelecom şi UPC au atât în grila analogică, cât şi în digitală mai mult de 52 de posturi, numărul necesar pentru retransmiterea postului Digi 24 (...)", a spus Cătălin Alexandru.
El a mai spus că, în trecut, CNA nu făcea distincţia dintre analogic şi digital în privinţa aplicării principiului "must carry". "Toate posturile care au cerut protecţia CNA în vederea includerii în «must carry» au fost incluse şi în analogic şi în digital", a spus Cătălin Alexandru, precizând că aceeaşi măsură ar trebui aplicată de CNA şi în cazul televiziunii Digi 24, atât pentru grila analogică, cât şi pentru grila digitală.
Pe de altă parte, mai mulţi membri ai CNA, între care Cristina Trepcea, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, au vorbit despre dubla calitate a RCS&RDS, de distribuitor de televiziuni şi deţinător de televiziuni.
Cristina Trepcea a amintit faptul că CNA a acordat licenţa Digi 24 "în anumite condiţii". "Era vorba doar despre difuzarea în reţeaua proprie a RCS. La vremea respectivă nu a fost niciun fel de dorinţă declarată (din partea RCS, n.r.) de a intra în «must carry», de a difuza publicitate (...) Acum vorbim de alte condiţii. Nu cumva ar trebui să punem în discuţie inclusiv licenţa Digi 24?", s-a întrebat Cristina Trepcea.
Şi Răsvan Popescu a spus că CNA nu şi-a pus probleme legate de concurenţă când a acordat licenţă televiziunii Digi 24, pentru că atunci RCS&RDS a dat garanţii că acest post va fi difuzat doar în reţeaua RCS.
"Eu, ca membru al Consiliului, în momentul acesta mă simt uşor înşelată", a spus, la rândul său, Cristina Trepcea.
"Şi noi ne simţim înşelaţi că nu se aplică la fel principiul «must carry» pentru Digi 24", i-a răspuns Mihai Dinei. Totodată, acesta a precizat că RCS&RDS a anunţat încă de la primirea licenţei pentru Digi 24 că ar putea să se extindă şi în alte reţele, dacă există solicitări în acest sens. "Toate mişcările pe care RCS le-a făcut în dinamismul său sunt normale şi legale", a spus şi avocatul Cătălin Alexandru de la RCS.
Pe de altă parte, membrul CNA Christian Mititelu a spus că acceptă şi sprijină argumentul reprezentanţilor RCS&RDS legat de diversitatea surselor de informare. "Şi cred că e în interesul telespectatorilor să fie şi pe alte reţele de cablu", a spus Mititelu, referindu-se însă la modificarea premiselor pe baza cărora Digi 24 şi-a obţinut licenţa. "Noi v-am crezut pe cuvânt, am acceptat angajamentul dumneavoastă (...) Felul în care am perceput eu modalităţile pe care le-aţi folosit, modalităţile prin care v-aţi folosit poziţia dominantă ca să scoateţi din grilă alte posturi. Vădit că lucrul ăsta are o legătură cu concurenţa (...)", a spus Mititelu.
La rândul său, membrul CNA Monica Gubernat a spus că problema nu este legată de conţinutul pe care îl difuzează Digi 24, "ci de concurenţă faţă de ceilalţi cablişti". "Şi nu mă refer la cei mari, mă refer la cei mici, micii cablişti din mediul rural", a spus Monica Gubernat.
Ea a pus problema promovării pe Digi 24 a serviciilor şi programelor oferite de RCS&RDS. "Structura de programe pe care aţi declarat-o la CNA cuprinde zero publicitate. Dumneavoastră încălcaţi acum grila", le-a spus Gubernat reprezentanţilor RCS&RDS.
Însă Cosmin Prelipceanu a spus că la Digi 24 nu se întâmplă lucrul acesta. "Nu am difuzat niciodată reclame pentru distribuţia RCS", a spus Prelipceanu.
Şi membrul CNA Narcisa Iorga a spus că şi alte trusturi care deţin televiziuni îşi promovează programele unei televiziuni pe o altă televiziune din acelaşi grup. "Dacă legea permite unei societăţi să fie şi distribuitor şi radiodifuzor, nu văd de ce am face noi altfel decât spune legea", a mai spus Narcisa Iorga.
La rândul său, membrul CNA Valentin Jucan a spus că totul a pornit din momentul în care Consiliul a acordat licenţe de radiodifuzor companiei RCS&RDS. "Din moment ce noi am acordat o astfel de licenţă, trebuie să vă tratăm în mod egal (cu ceilalţi radiodifuzori, n.r."), a spus Jucan.
Pe de altă parte, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a atras atenţia că RCS&RDS are în lista "must carry" şi alte canale, pe lângă Digi 24. Ea a făcut referire la faptul că în lista "must carry" se află şi televiziunile UTV, Music Channel şi H!T Music Channel, în acţionariatul cărora se regăseşte societatea RCS&RDS.
"Nouă problemă ar fi pe Digi, confuzia de Digi platformă de distribuţie cu Digi canal de ştiri", a spus Laura Georgescu. Ea a precizat că această problemă i-a fost semnalată Consiliului.
Atât Mihai Dinei, cât şi Cătălin Alexandru au spus că nu văd unde sunt problemele la care fac referire unii membri ai Consiliului. "Nu văd unde e problema şi, dacă veţi identifica o problemă, aceea trebuie reglementată", a spus Cătălin Alexandru.
El a mai spus că, în măsura în care CNA crede că există nişte disfuncţionalităţi, trebuie să demareze un proces de modificare a Legii audiovizualului şi să sesizeze Consiliul Concurenţei, nu să discrimineze postul Digi 24 faţă de alte televiziuni din "must carry".
"Sunteţi în acelaşi timp şi transportator şi jucător, este o îngrijorare firească", le-a răspuns Cristina Trepcea reprezentanţilor RCS. "Cu sau fără Consiliul Concurenţei, asta nu ne împiedică pe noi să gândim", a mai spus Trepcea.
Pe de altă parte, prezent la şedinţa de joi a CNA, Cornel Marian, reprezentantul UPC România, a spus, răspunzând unei întrebări adresate de membrii CNA, că după aprobarea grilelor de către Consiliu "este nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a fi implementate în reţea". "Abonaţii trebuie notificaţi, după care există o anumită procedură, în sensul că nu în oricare zi din săptămână poţi face modificări în reţea şi nu în toate reţelele în acelaşi timp", a spus Cornel Marian, precizând că, în cazul UPC, grilele vor fi implementate aşa cum au fost aprobate de Consiliu, mai anunta Mediafax.
Pe de altă parte, conform realitatea.net, CNA a analizat, în şedinţa de joi, o adresă a societăţii RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care Consiliul a aprobat modificările de grile de programe ale UPC şi Romtelecom fără includerea programului Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.
De asemenea, membrii CNA au discutat joi şi cu reprezentanţii RCS&RDS (Mihai Dinei, Cătălin Alexandru, Lucian Mihai, Cosmin Prelipceanu şi Mihnea Săraru). Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de faptul că mari cablişti din România nu retransmit Digi 24, în ciuda faptului că acest post se află pe poziţia 13 în lista "must carry" a televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu din România în acest an.
Reprezentanţii RCS&RDS au solicitat CNA aprobarea grilelor de programe ale operatorilor de cablu numai cu includerea programului "must carry" Digi 24, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului. În plus, aceştia au solicitat CNA să repună pe ordinea de zi şi să rediscute modul în care distribuitorii de servicii de programe respectă principiul "must carry" cu privire la introducerea în structura serviciilor lor de programe, atât în sistemul analogic, cât şi în sistemul digital, a televiziunii Digi 24.
După discuţiile cu reprezentanţii RCS&RDS, membrul CNA Monica Gubernat a cerut reprezentanţilor Biroului Licenţe - Autorizări din cadrul Consiliului o situaţie în privinţa modului în care RCS&RDS respectă la rândul său principiul "must carry".
Potrivit reprezentanţilor Biroului Licenţe - Autorizări, RCS&RDS a depus la CNA solicitările de modificare a avizelor sale, iar din grila analogică a RCS&RDS lipseşte televiziunea Mynele TV (aflată pe poziţia 15 în lista "must carry"), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziţia 29), Credo TV (poziţia 30), dar şi studiouri regionale ale SRTv, precum TVR Târgu-Mureş şi TVR Cluj.
Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.
Membrul CNA Monica Gubernat a spus că RCS&RDS deţine propriile televiziuni regionale Digi 24 şi le difuzează în anumite cazuri pe acestea, în defavoarea studiourilor teritoriale ale TVR.
CNA nu a luat, în şedinţa de joi, o decizie în privinţa solicitării RCS&RDS de modificare a avizului de retransmisie şi nici cu privire la faptul că această companie nu retransmite televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV, Credo TV şi studiouri teritoriale ale TVR.
Reprezentantul RCS&RDS la şedinţele CNA, Lucian Mihai, a declarat în trecut, în mai multe şedinţe ale Consiliului, că retransmisia în sistem digital de televiziuni locale şi regionale presupune costuri suplimentare, acesta fiind motivul pentru care nu pot fi preluate posturi locale şi regionale în reţelele de cablu digitale, mai anunta realitatea.net.
vineri, 4 aprilie 2014
CNA verifică introducerea televiziunilor must-carry în grilele operatorilor de cablu tv
Publicat de
HD Satelit România
în categoriile:
CNA,
Digi,
Digi Tv,
RCS-RDS,
Romtelecom,
Stiri,
Telekom,
Telekom Romania,
Telekom Tv,
Tv Cablu,
UPC
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
DIGI pregătește lansarea unui receptor media cu sistem de operare Android TV, produs de ZTE și denumit tehnic ZXV10 B866V2F sau ZXV10 B600, ...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Digi, operatorul de telecomunicații cunoscut pentru serviciile sale competitive, se pregătește să lanseze în curând serviciul de televiziune...
-
BBC Player, serviciul internațional de video la cerere (VOD) al BBC, își extinde semnificativ prezența în Europa de Sud și de Est prin lansa...
-
Într-o ofertă surprinzătoare de Black Friday, platformele de streaming VOYO și AntenaPlay au decis să își extindă opțiunile de vânzare prin ...
-
Netflix a decis să mărească prețurile abonamentelor în România, astfel încât noii utilizatori vor plăti 5,99 euro pentru pachetul Basic (în ...
-
Pe 18 noiembrie 2024, echipa națională de fotbal a României va înfrunta selecționata Ciprului în cadrul Ligii Națiunilor UEFA, la doar trei ...
NU AM INTELES NIMIK.In primul rind nu sunt 5 televiziuni in tara,in al doilea rind sai verifice pe TOTI CABLISTI din TOATA TARA ,asta ar insemna DISCRIMINARE,In al treilea rind sa le verifice TOATE programele tv ,aici sa vezii FURAIUNE.CNA-ul sai controleze PERIODIC, ca e posibil sa fie anuntati(cablistii) apoi dupa control sa la scoata ,ca sa mai intimplat asa ceva!!!
Nu e buna legea mustcary de aia nu se aplica ca nu e buna.
Asa este, ar trebui aplicata doar la canalele TVR, ca platim taxa radio-tv pentru ele. Dar până la o eventuală modificare sau abrogare, e lege si trebuie aplicata. RCS-RDS sa fie obligat sa introducă televiziunile neintroduse din lista must-carry, iar concurentii sa fie obligati la fel, in privinta Digi 24. Problema principala este ca indiferent ca suntem sau nu suntem noi de acord cu legislatia principiului must-carry, aceasta este lege publicata in Monitorul Oficial si trebuie respectata, de catre TOȚI operatorii, dar si de CNA, care si-a dat seama intr-un final ca trebuie sa intervina si sa verifice practic aplicarea acesteia. In domeniul juridic, nu poti sa nu aplici o lege pe motiv ca nu e buna sau corecta. Legea trebuie aplicata până este abrogata ori modificata. Abia dupa modificare poti invoca noile modificari. Pana atunci, o aplici. E exact cum ar invoca unul care a luat spagă să nu fie condamnat, că legea nu e bună.
mda aci ai dreptate
primu anonim ce vb frate acolo? legat de restu comenturilor - corect !!! legea trebui aplicata pentru toti egal . ca toti au bube in cap si fac figuri, si rcs si ailalti. sau daca nu sa modifice sau anuleze de urgenta legea !!!! da ce vorbesc eu in romania lege ae hartie igienica de aia nu se aplica.
ar trebui sa se aplice principiul "must carry" si pentru dth
Cand o prevede legea, se va aplica si la DTH.
sa se faca control la TOTI cablisti si care nu respecta legea sa fie amendatii de cite ori va fi nevoie sau sa li se retraga licenta de retransmisie,pe linga programele transmise legal se mai introduc si programe ilegal fara contracte cu posturile tv, ca la noi merge.CNA-ul sai verifice pe TOTI
Si postul Prima TV este must carry! In Brasov pe RCS&RDS digital nu exista frecventa nativa cu postul PrimaTV. Este primul judet unde CNA permite ca PrimaTV sa fie retransmis de un post local! Si tot primul judet unde exista mai exista prostia asta de retransmisie! Incercarile repetate la RCS&RDS dar si la CNA de sanctionare a operatorului pentru refuz nejustificat de a introduce PrimaTV in grila au esuat!
CNA-ul sa verifice TOTI cablisti din tara,numai la fata locului NU pe hirtie,sa se respecte legea,unde NU,, sa se dea amenzi usturatoare,fac o gramada de bani, dar inpozit la stat NU stiu sa dea si guvernul ne pun fel de fel de taxe.
pai DA ,ca ei retransmit programe tv fara contracte si norml ca nu sunt bani la televiziuni si maresc pretul la cablisti ,pierde si statul 24% TVA,ei sa faca GUSA MARE ,SA FIE VERIFICATI PERIONIC
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.