duminică, 27 aprilie 2014

Cum se eliberează spațiul pe partiția sistemului de operare Windows

Probabil cu totii ati obsevat că, după o perioadă de timp de la instalarea sistemului de operare Windows, spatiul liber se diminuează constant. De exemplu, pe o partitie de 50GB in care am instalat sistemul de operare Windows 7, fara sa instalez programe mari in partitia acestuia, din cauza update-urilor si a altor functii, spatiul liber s-a diminuat dupa 1 an de utilizare, ajungand să mai am liber doar 3,5 GB.

In astfel de situatii, puteti extinde partitia C, folosind diverse software de partitionare. Sau data viitoare, cand instalati sistemul de operare, alocati partitiei sistemului mai multi GB. Dar uneori e dificil sau consumator de timp să repartitionezi hard-disk-ul, care poate are sute de GB sau chiar peste 1 TB de fisiere importante pe altă sau alte partitii.

Însă nu aceste metode le vom recomanda in acest tutorial, pentru că sunt consmatoare de timp si uneori riscante, ci altele mult mai simple si mai rapide, unele chiar preventive.

Așadar, să vedem cum se pot elibera, în câteva minute, mai mulți GB de pe partitia C: a hard-diskului și cum să păstrăm spațiul liber pe această partiție:


1. Dezactivare hibernare si stergerea fisierului hiberfil.sys

Hibernarea crează o imagine a memoriei RAM, utilă pentru a pune sistemul in hibernare, pe care o salvează intr-un fisier hiberfil.sys, pe partitia sistemului de operare. Daca nu folositi functia de hibernare ( eu nu am folosit-o nicodata in ultimii 15 ani de utilizare Windows ), o puteti dezactiva, câstigand spatiu aproximativ egal cu cantitatea de memorie RAM pe care o aveti utilizata.

Varianta 1

Folositi utilitarul de dezactivare hibernare, oferit de Windows ( download de AICI ). Pentru reactivarea hibernării, dacă doriti aceasta, puteti folosi utilitarul de AICI ( recomandare by gaby alexe).

Varianta 2

Pentru Windows XP

Deschideți Panoul de control și accesati Power options.
Selectați tab-ul Hibernate din caseta de dialog Power Options Properties .
Debifati caseta de selectare Hibernare și faceți clic pe OK.


Windows Vista / Windows 7

Accesati Control Panel, apoi Hardware and Sound, apoi Power options, Edit Plan Settings, apasati butonul Chanege advanced Power settings si faceti setarile ca in imaginea de mai jos. Apasati OK si apoi save changes.

Inca nu ati scapat de hiberfil.sys, deci nu s-a eliberat spatiul pe partitia c: de pe harddisk.

- Dai copy la comanda de mai jos si apoi Paste in fereastra deschisa, care apare cand apasati tasta Windows + Tasta R:

cmd

- NU APASATI OK ! Apasati simultan tastele Ctrl+Shift+Enter si se va deschide linia de comanda in modul Administrator.

Pentru Windows 8.1, apasati tasta Windows + X si alegeti Command Prompt (Admin),

Dati copy la comanda de mai jos si apoi click dreapta in linia de comanda in modul adminstrator si alegeti Paste.

powercfg.exe -h off


Apoi apasati tasta Enter.

Mai puteti incerca si comenzile:
powercfg hibernate off
powercfg /h off
powercfg -h off


Pentru a verifica daca ati dezactivat hiberfil.sys, scrieti in linia de comanda:

dir c:\ /ah

Apasati Enter si verificati daca mai listeaza fisierul hiberfil.sys.

Daca nu mai afiseaza in lista rezultat[ fisierul hiberfil.sys, inseamna că ati sters hiberfil.sys si ati eliberat spatiu pe partitia sistemului de operare, aproximativ identic cu marimea ramului utilizat ( de exemplu la 4 GB se elibereaza 3 - 4GB pe harddisk ).

2. Nu instalati diverse software sau jocuri pe partitia C

Desi majoritatea programelor sunt definite sa se instaleze in partitia C, de fiecare data cand vă este oferită posibilitatea de a alege directoare de instalare sau de lucru a acestor software ( prin instalare personalizată), alegeti sau creati unele noi pe alte partitii decat C:. Daca ati facut deja aceasta si ati ramas fara spatiu pe particia sistemului de operare, dezinstalati respectivele programe si reinstalatile pe alta partitie.

3. Nu descarcati de pe internet diverse fisiere ( melodii , programe, jocuri etc) in partitia C:

Setati in optiunile browserele web sa va solicite locatia de descarcare a fisierelor sau definiti o locatie standard de descărcare, intr-un folder care nu se află pe partitia C: a sistemului de operare. De asemenea, evitati sa le descarcati pe ecranul desktop al calculatorului dvs. In mod similar, setati diversele software de download ( ODC, DC++, pentru torrente, download managere ) sa utilizeze foldere temporare, finale sau complete, aflate pe alta partitțe a hard-diskului, decat cea a sistemului de operare.

4. Goliti Recycle Bin periodic.

Dati click dreapta pe iconul Cosului de reciclare si apoi click stanga pe Empty Reycle Bin.

Sau evitati mutare in cosul de reciclare a fisierelor sterse, prin stergere folosind combinatia de taste SHIFT + DELETE.

5. Ștergeti fisierele temporare din browserele web.

Metoda 5 nu va creste substantial spatiul liber, dar va elibera totusi din spatiul ocupat pe partitia sistemului de operare. Fiecare browser de internet are in setari ( de exemplu la history ) astfel de optiuni de stergere a fisierelor temporare.


6. Disk Cleanup

În Windows 7, utilitarul Disk CleaUp poate elibera spatiu pretios.

Apasati tastele Windows si R si scrieti in formular:

cleanmgr.exe

Dati click apoi pe OK, alegeti partitia C, lasati-l sa scaneze si bifati sa stearga toate fisierele gasite.

Bineinteles, exista si alte metode de a elibera sau a păstra cât mai mult spațiu liber pe partiția sistemului de operare, pe care vă invităm să le adaugați la comentarii.

7. Folosiți un program de analiză a discului

Există mai multe programe care îți permit să vezi detaliile legate de utilizarea spațiului pe hard disk și să identifici fișierele mari:

  • WinDirStat:
    • Descarcă și instalează WinDirStat.
    • După instalare, deschide aplicația și selectează partiția C pentru a analiza spațiul.
    • WinDirStat va crea o hartă vizuală a tuturor fișierelor și folderelelor de pe discul tău, arătându-ți ce fișiere ocupă cel mai mult spațiu.
  • TreeSize Free:
    • Descarcă și instalează TreeSize Free.
    • Lansează aplicația și selectează unitatea C pentru a analiza spațiul. Programul va afișa fișierele și folderele care ocupă cel mai mult spațiu pe unitatea respectivă.
8. Folosiți sowtware avansate de dezinstalare

De exemplu, Revo Uninstaller caută si elimină fisiere ramase totusi pe hard-disk, ale software-ul dezinstalat, si eliberează spațiul discului de aceste fisiere inutile.


19 comentarii despre subiectul „Cum se eliberează spațiul pe partiția sistemului de operare Windows”:
Anonim

chiar aveam nevoie de spatiu pe c
am verificat pe win 7 sp1 metoda cu hiberfilul ala si merge perfect
mai aveam 2 gb liber acum am 9 gb liber la 8 gb de ram :-)))))))))
BIG like !!!!!!!!

Anonim

Microsoft recomanda utilizarea unor partitii sistem de minimum 100 GB pentru sistemul de operare. Poate ca data viitoare vom avea inspiratia sa alocam din start sutele de GB pentru Vista si 7 ca sa nu dam de probleme dupa un an de utilizare.

Anonim

Asa este, dar ce faci cand ai partita de 50-60 GB pentru sistemul de operare, iar celalata partitie ai 950 GB de fisiere, pe care nu vrei sa le alterezi sau nu ai timp sau posibilitatea sa le muti, ca asa ai facut partitionarea acum 5 ani, cand nu exista Windows 7 si aveai Windows XP sau nu stiai ca Windows 7 cere atat de mult spatiu pe C ?

beny

Pentru al doilea anonim... nu este adevarat ce spui tu. Microsoft nu recomanda 100 GB pentru Windows 7, ci recomanda 16 GB pentru Windows 7 pe 32 bits si 20 GB pentru Windows 7 pe 64 bits:

http://windows.microsoft.com/en-us/windows7/products/system-requirements

Eu credeam ca 40 GB sunt suficienti ( eu atata am si deja n-am spatiu liber ), dar iata ca se pare ca nici 50-60 GB nu sunt suficienti pentru C. Data viitoare voi face si eu de 100 GB, sa imi iau grija. Poate nici atunci nu sunt suficienti si revenim iar la dezactivarea hiberfilului ? :P

Anonim

mie mia curatat o gramada si disk cleanul ala depe win 7 ! mai mult decat pagefile ! nici nu stiam de disk cleaneup asta.

Gaby Alexe

pt. curatare folosesc CClener (e mai bun decat cleanupul Windowsului)

Anonim

Poate e bun, nu l-am incercat, dar eu nu instalez programe terte care imi modifica si curata registrii. Prefer sa imi stearga fisierele temporare doar utilitarele Windowsului. Am incercat si mi-a eliberat 13 GB programul asta al Windowsului. Destul de bun si suficient.

Gaby Alexe

http://support.microsoft.com/kb/920730/ro :) Dezactivare/activare hibernare
e mai simplu cu uneltele puse la dipozitie de Microsoft

HD Satelit România

Mulțumesc, am adăugat în articol recomandarea ta. :)

Anonim

Daca ai ajuns la 10,7 gb fisiere temporare e Grav.Pune si tu un CCleaner acolo sau ma rog,ca nu te doare mana sa dai o data pe luna macar un click si face el singur Curatenie.Eu intrun an nu am trecut de 1-2 maxim de giga plus pe C. Un Cleaner si o defragmentare fac totul intrun PC. Ca o recomandare sa nu va mai treziti cu tot felul de programe nedorite si toolbaruri instalati "Unchecky"un program foarte mic si Bun.

Alex Stefanescu

Te-ai gandit că poate ca nu foloseste PC-ul doar pentru navigare pe internet, jocuri sau multimedia. cum fac majoritatea utilizatorilor ?

Sa iti dau exemplul meu: eu fac diverse teste zilnic, zeci de programe instalate si dezinstalate lunar, diverse productii, grafica.... La mine se fac 10 GB de temporare in cateva zile. :)

Anonim

Probabil mai conteaza si cat stai pe net. Una e sa intri una sau doua ore pe zi pe net si alta e sa lucrezi 10-14 ore zilnic pe net. Si pot fi temporare de la diverse programe ( de exemplu intri cu Total Commander intr-o arhiva .tar de 1 GB, fara sa o dezarhivezi explicit, si apoi inchizi programul si ramane arhiva dezarhivata in temporare). Hai ca iar am deviat subiectul. Mie mi-a gasit 14 GB de temporare :))) Nu le stersem niciodata, de cand am bagat windowsul, de vreo 2 ani :))

Anonim

Se poate folosi si Tune Up Utilities care e usor de ''manevrat'' :)

Tony

Metodele mele de crestere a spatiului liber:
1. Dezactivez system protection (n-am folosit niciodata revenire la o stare anterioara ..)
2. Dezactivez hibernate
3. Dezactivez fisierul de memorie virtuala (la 8GB Ram extrem de rar ajung sa umplu memoria; evident depinde de numarul si tipul aplicatiilor, oricum daca pornesc un joc mai pretentios mai inchid din aplicatii)
4. Golesc continutul dosarului: C:\windows\winsxs\backup
5. Ccleaner

Anonim

Mulumesc pentru articol si tie Tony si celorlalti pentru sfaturi. Le voi incerca pe toate. :)

Anonim

nu am eliberat absolut nimic cu hiberfilul ala

nick

Pai inseamna ca ori nu ai reusit sa il dezactivezi ( nu a functionat comanda la tine, in functie de ce versiune de Windows ai, pe unele nu functioneaza si trebuie sa cauti alta comanda, functionala pe versiunea ta de Windows), ori il aveai deja dezactivat. Verifica daca l-ai dezactivat cu adevarat sau e activ inca si e hidden pe hard ( adica ascuns, nevizibil ). Poti verifica de exemplu deschizand linai de comanda din Start - > Run - > CMD, unde scrii comanda

dir c:\ /ah

si vezi daca mai listeaza fisierul hiberfil.sys.

PS: Eu am mai gasit doua foldere care au fisere ce ocupa degeaba spatiul. Daca folositi placi nVidia GeForce si GeForce Experience, acest Geforce Experience isi face doua foldere ascunse in C: ( unul NVIDIA direct in C: ) si altul prin alte foldere ( cel mai important, nu mai stiu exact locatia, dar kiturile vechi din el aveau peste 4 GB), unde pastreaza toate versiunile de driver anterioare, kiturile driverilor vechi. Aveau peste 6 GB in total, am sters kiturile vechi, am pastrat desigur cele doua foldere care le continea si doar kitul celui mai nou driver. :)

F.G.

Cu codul MS-DOS de mai jos mai puteti elibera cativa GB in plus. Copiati textul de mai jos si puneti-l intr-un fisier creat in Notepad. Salvati fisierul si redenumiti-l astfel:

clean.bat

Dati click dreapta pe el si rulati-l ca administrator.

Mie mi-a eliberat vreo 3 GB de pe partitia C, pe Windows 8.1.




@echo off

echo Cleaning system junk files, please wait…
REM displays a line of text

del /f /s /q %systemdrive%\*.tmp
del /f /s /q %systemdrive%\*._mp
del /f /s /q %systemdrive%\*.log
del /f /s /q %systemdrive%\*.gid
del /f /s /q %systemdrive%\*.chk
del /f /s /q %systemdrive%\*.old
del /f /s /q %systemdrive%\recycled\*.*
del /f /s /q %windir%\*.bak
del /f /s /q %windir%\prefetch\*.*
rd /s /q %windir%\temp & md %windir%\temp
del /f /q %userprofile%\cookies\*.*
del /f /q %userprofile%\recent\*.*
del /f /s /q “%userprofile%\Local Settings\Temporary Internet Files\*.*”
del /f /s /q “%userprofile%\Local Settings\Temp\*.*”
del /f /s /q “%userprofile%\recent\*.*”

REM /f: force deleting of read-only files
REM /s: Delete specified files from all subdirectories.
REM /q: Quiet mode, do not ask if ok to delete on global wildcard
REM %systemdrive%: drive upon which the system folder was placed
REM %windir%: a regular variable and is defined in the variable store as %SystemRoot%.
REM %userprofile%: variable to find the directory structure owned by the user running the process

echo Cleaning of junk files is finished!
REM displays a line of text

echo. & pause
REM echo.: Displays a single blank line on the screen.
REM pause: This will stop execution of the batch file until someone presses "any key"

Anonim

Un program gratuit foarte bun care va arata care foldere va ocupa mai mult spatiu si unde sa cautati sa eliminati fisiere temporare inutile este WinDirStat:

http://www.fosshub.com/WinDirStat.html

Desigur, stergerea se face manual, daca esti 100% ca respectivele fisiere nu mai sunt utile pentru tine sau pentru sistemul de operare.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile