În ultimele zile, Turcia a început interceptarea și redirecționarea solicitarilor prin internet ale utilizatorlor din Turcia, trimise către adrese publice cunoscute ca domain-name system ( DNS ), apartinand de Google, Level 3 Communications Inc și OpenDNS, au anuntat ieri cele trei companii.
"Solicitarile sunt redirectionate de compania partial de stat Turk Telekomunikasyon AS, care foloseste pentru aceasta operatiune propriile servere interpuse in comunicatie, fără ca utilizatorii să aibă cunostiinta de aceasta" , a declarat firma de monitorizare Internet Renesys.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Comunicatiilor din Turcia și furnizorul de servicii DNS Turk Telekomunikasyon nu au dorit sa ofere raspuns la intrebarile presei.
Miscarea a intercepta cererile DNS marchează o escaladare evidentă a eforturilor guvernului turc de a bloca accesul la siteurile de mass-media socială.
Vestea vine dupa ce guvernul turc a blocat YouTube și Twitter în ultimele săptămâni, sub motivul invocat că respectivele websiteuri au publicat informatii false care vizează răsturnarea guvernului.
"Deturnarea se face de obicei de către infractorii cibernetici, pentru a redirectiona utilizatorii catre un site fals. Ceea ce a facut statul turc este un procedeu extrem", a spus Zeynep Tufekci, un profesor asistent la Scoala de Informatii a Universitatii Carolina de Nord.
Metoda blocheaza astfel unul dintre cele mai populare moduri prin care utilizatori de internet din Turcia puteau ocoli blocajul. Inițial, statul turc ordonase furnizorilor de internet sa isi foloseasca propriile servere DNS pentru a redirecționa toate cererile de accesare a siteului Twitter catre o alta adresă, in care sa explice ca site-ul respectiv a fost blocat, au anunțat săptămâna trecută experții.
Astfel, utilizatorii din Turcia au inceput sa foloseasca serverele DNS gestionate de Google, Level 3 Communications Inc, OpenDNS și altele, care directionau utilizatorii către adresele corecte. O astfel de schimbare se poate face cu câteva trucuri la setările de rețea ale unui computer. O altă metodă de ocolire a interdicției, cu ajutorul așa-numitelor rețele private virtuale sau VPN, nu este afectată de interceptarea name-serverelor, a spus expertii.
Interceptarea lasă companiilor vizate puține modalitati de a reactiona, pentru că solicitarile utilizatorilor pentru a folosi serverele nu ajung la destinație. "Din păcate, nu putem controla politica de rutare din rețeaua altcuiva", a declarat Dale Drew, sef securitate la Level 3 Communications Inc.
"Imaginați-vă că a schimbat cineva datele dintr-o carte de numere de telefoane. Cartea arată la fel ca înainte, cu excepția faptului că pe liste, unor oameni le-a fost schimbat numarul de telefon cu altul gresit. Aceasta este în esență ceea ce sa întâmplat: ISP-isti din Turcia au creat servere care ascund adresele serviciilor DNS de la Google si le inlocuiesc cu altele false", a spus Google într-un post pe blogul oficial .
"Turcia poate face deja tot ce dorește. Ei au deja tot traficul", a declarat Doug Madory, un analist senior de la Renesys.
"Acesta deturnare a traficului nostru pe internet reprezintă o escaladare a cenzurii și o manipulare a datelor de către guvernul turc, pe care nu am mai văzut-o vreodată anterior in lume, în afara de China", a declarat directorul executiv David Ulevitch de la OpenDNS Ulevitch.
Miscarea Turciei putea fi oarecum previzibilă, pentru ca Parlamentul turc a adoptat la inceputul lunii februarie 2014 proiectul unei legi controversate ce a consolidat controlul exercitat de autorităţi asupra internetului. Guvernului şi altor instituţii li s-a permis să aibă acces la diverse informaţii şi să blocheze diferite site-uri şi bloguri. Mai grav, turcii pot fi amendaţi şi trimişi la închisoare pentru comentarii postate pe reţele de socializare.
Noua lege permite autorității guvernamentale de telecomunicații ( TIB ) din Turcia să blocheze fără decizia justiției site-uri ce aduc atingere "vieții private" sau care difuzează un conținut considerat "discriminatoriu sau ofensator". Aceeaşi lege permite autorităţii citate să ceară furnizorilor de internet să păstreze timp de doi ani informații despre site-urile vizitate de fiecare utilizator. Nu este nevoie de o decizie judecătorească sau de justificare.
Ca urmare a acestor decizii legislative de cenzură virtuală, au avut loc in Turcia, la jumatatea lunii februarie 2014, manifestatii care au degenerat in violență, dar dispersate de Poliție.
marți, 1 aprilie 2014
Turcia a blocat Twitter, Youtube și a redirecționat traficul Google și al altor firme
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Colaborarea dintre Canal+ (proprietar și al Focus Sat România) și Samsung Electronics a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, acoperind ac...
-
Canalul TV1000 va fi redenumit în Viasat Kino în România, Bulgaria, Croatia și Serbia. Anunțul despre redenumirea televiziunii in Romania a ...
-
O veste bună pentru microbiștii din România: SuperLiga trece la un nou nivel din punct de vedere al calității transmisiunilor. Pentru prima ...
-
Televiziunea Tralala Desene Animate urmează să fie lansată în curând, după ce SC Tralala Studio SRL din Iași a obținut, în ședința CNA din 1...
-
După o absență îndelungată, RTL revine cu transmisii gratuite pentru cursele de Formula 1. În parteneriat cu Sky, postul de televiziune va t...
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.