Pe 23 septembrie 2013, la ora 14:45, un utilizator cu numele Webdriver Torso a încărcat în anonimat un videoclip pe Youtube.
Misterioasa secvență video de 11 de secunde, care afisa dreptunghiuri roșii și albastre, ar fi putut trece neobservată printre mulțimea de videoclipuri muzicale sau cu pisicuțe simpatice de pe YouTube.
Dar 28 minute mai târziu, Webdriver a încărcat un videoclip aproape identic, apoi un altul după oră , după care un alt videoclip. Opt luni mai târziu, erau deja uploadate aproape 80.000 de clipuri, reprezentat un total de 236 ore de conținut video.
Aproape toate clipurile încarcate urmează același tipar: 10 slide-uri, fiecare cu un dreptunghi roșu, un dreptunghi albastru și un ton generat electronic pentru fiecare imagine. Formele își modifică dimensiunea, sunetul este altul. Fiecare film pare a fi unic, dar formatul rămâne aceeași.
Mesaje secrete între spioni, avertismente de la extratereștri ori un software automatizat ?
Oamenii au început de atunci să se întrebe ce ar putea însemna acestea. Cine este Webdriver Torso ? Ce dorește de la public ?
Blog-ul Boing Boing a sugerat că Webdriver ar putea fi rezultatul unei noi generație de stații de criptare. Conceput pentru a transmite comunicații secrete, numărul de stații ar transmite liste neinteligibile de numere sau litere în codul Morse, prin radio sau unde scurte, dar lipsite de sens pentru restul lumii. Insă destinatarul, care are codurile de decriptare, le-ar putea descifra si intelege. Însă de data aceasta ar fi folosit ca și canal de comunicare platforma Youtube.
Sau ar putea fi doar o altfel de provocare publică, un puzzle complex creat de către o organizație anonimă, considerat a fi o parte a unui test conceput pentru a recruta noi talente in criptografie.
Dar daca e doar un software automatizat, creat de un anonim ?
Altii au crezut că respectivul canal Youtube face parte din actiunile Selenium WebDriver, un instrument folosit pentru testa website-uri. Însă un membru al echipei de dezvoltare Selinium WebDriver a negat implicarea in postarea acestor videoclipuri.
Unele site-uri au lansat chiar ipoteza că videoclipurile ar putea fi foarte bine niste mesaje de la extratereștri. :) Bineinteles, respectivii au evitat sa precizeze ca pe videoclipuri apare scris textul Slide, in limba engleză. :)
O alta explicație a fost lansată de catre publicatia The Guardian, care a discutat cu inginerul de software Isaul Vargas. Acesta le-a spus că a văzut un clip cu aceste modele ( creat de receptoarele furnizorului YouView ) la o conferință. Cu toate acestea, BBC a luat legătura cu Vargas, care a precizat că a făcut o confuzie : "Am gasit acel videoclip de la conferință si l-am comparat cu cele de pe Youtube. Am constatat că erau diferite." Cu toate acestea, el a adăugat că e posibil ca modelele să fie rezultatul unor teste automate.
Apoi contul Youtube a lui Webdriver Torso ( click pentru canalul său Youtube AICI ) si-a încetat activitatea, în urmă cu trei săptămâni.
BBC incearcă să găsească explicațiile, dar nu reușește
Multe servicii online, cum ar fi YouTube, permit dezvoltatorilor să acceseze datele din spatele platformelor, prin Application Programming Interface ( API ).
API YouTube permite să descărcați de exemplu o mare parte a datelor despre clipurile video, inclusiv numele, durata și descrierea acestora. Dacă se fac în mod automat mii de cereri API, se pot descărca foarte rapid datele a mii de clipuri video. În aproximativ o oră, BBC a descarcat toate datele fiecarui videoclip postat de Webdriver, de când a fost creat contul.
Având toate aceste informații într-un singur loc, BBC a încercat să realizeze unele analize, pentru a găsi anumite tipare.
S-a observat că de Crăciunul 2013, Webdriver a încărcat în medie un videoclip la fiecare două minute.
S-a observat că Webdriver nu doarme niciodată, încărcând aproximativ 400 de clipuri video în majoritatea zilelor, în fiecare zi, de luni până duminică.
Căutând anomalii în datele videoclipurilor, BBC a descoperit că din zecile de mii de clipuri video de pe canal, toate sunt exact aceeași lungime, cu excepția a două dintre ele.
Primul este chiar întâiul videoclip încărcat pe canal si dezvăluie o latură complet diferită a utilizatorului Webdriver. Accesibil doar cu IP de Franța, este un clip din seria de desene animate Aqua Teen Hunger Force, în care trei produse fast-food antropomorfe nu reușesc să câștige un concurs (videoclipul in gasiti AICI ).
Al doilea clip diferit ridică si mai multe întrebări: videoclipul 1182 ar putea fi prima filmare reala a mediului in care locuieste utilizatorul Webdriver. Filmat de la un balcon din Paris, clipul prezintă luminile Turnului Eiffel, urmate de o trecere a camerei peste ecranul unui laptop ( videoclipul il gasiti AICI ). Sub videoclip, Webdriver a lăsat si un comentariu, fiind singura comunicare a sa prin text: "Matei is highly intelligent." ( "Matei este foarte inteligent " ).
Eforturile BBC de a contacta autorul pe internet, prin intermediul contului Google+, au rămas fără răspuns .
Astăzi, după trei saptamani de tăcere, Webdriver a reapărut pentru a încărca un nou videoclip, intitulat tmpdKHvbS . Urmează același format ca și cele 77387 videoclipuri de dinainte. Cu toate acestea, pentru prima dată, titularul de cont a dat "like" la propriul său videoclip, o acțiune care poate sugera in plus că in spatele contului există mai mult decât un software automatizat, conform opiniei BBC.
vineri, 2 mai 2014
Misterul dreptunghiurilor de pe Youtube
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
Prima TV este un canal de televiziune comercial din România, lansat în 1997, cunoscut pentru gama diversificată de programe de divertisment ...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Rețeaua de televiziune digitală prin cablu NextGen a început sa efectueze câteva modificări importante în grila de canale, care vor aduce at...
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
-
Sony Space Communications Corporation (SSCC) și Astro Digital US, Inc. au anunțat un parteneriat pentru proiectarea, fabricarea și lansarea ...
-
Formula 1 revine pe micile ecrane din România, duminică, la Antena 1. Marele Premiu din Las Vegas, programat de la ora 08:00, poate decide c...
-
Chiar dacă serviciile de streaming și televiziunea prin internet devin tot mai dominante, televiziunea prin satelit continuă să își mențină...
Si in final o sa vedem ca era o campanie publicitara.
O sa fac si eu un soft similar dar cu cercuri si elipse. Si se va intreba lumea ce mister se afla in spatele contului meu si voi avea vizitatori si se vor benocla oamenii ca prostii la nimic.
Daca era ceva de comunicat secret nu se facea pe youtube...si public.
Cea mai tare chestie ar fi sa se descopere cum functioneaza un neuron uman, si cineva sa faca un virus care sa infecteze multe computere si fiecare computer sa devina un grup de neuroni care sa comunice intre ei. Si astfel se va creea o inteligenta artificiala. Era si o povestioara SF exact pe tema asta nu-mi aduc aminte cum se chema. Nu era Skynet-ul din filmul Terminator ci era o inteligenta uniform distribuita in computerele din toata lumea. Viata biologica a evoluat de la o simpla celula la ce vedem azi. "Viata" digitala e la nivelul virusilor informatici care nu stiu decat sa se inmuleasca si sa se imprastie infectand si alte computere. Dar poate evolua... depinde de un geniu in IT care sa faca un virus capabil sa se inmulteasca si sa functioneze asemenea unui grup de neuroni care sa comunice intre ei incat sa rezulte o inteligenta globala uriasa cu acces la tot internetul. Un fel de creier in cloud... ca tot e la moda termenul.
Dar ce ziceti de puzzle-ul Cicada 3301:
http://www.fastcolabs.com/3025785/meet-the-man-who-solved-the-mysterious-cicada-3301-puzzle
http://www.theregister.co.uk/2014/01/11/cicada_3301_2014/
O fi un fel de semnal de test ca o mira de testat diverse echipamente video ori algoritmi de compresie. Se stie ca youtube a schimbat ori vrea sa schimbe algoritmul de compresie a fisierele video si poate fac teste... zic si eu... apropo o mira buna pe youtube a gasit cineva? Asa 4k ceva...
Si am uitat. Se pare ca nu intamplator culorile sunt Red si Blue. Lipseste Green. Si au si nuanta celor pure.
Google a anutat astazi ca Webdriver Torso este un sistem de testare a videoclipuri lor pe Youtube, pentru a asigura o calitate cat mai buna.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.