La licitația pentru televiziunea digitala terestra au fost scoase la concurs 5 multiplexuri nationale.
“În urma analizarii ofertelor initiale depuse de cei doi operatori în cadrul licitatiei pentru multiplexurile de televiziune digitala, am constatat ca se impune organizarea rundelor primare de licitatie întrucât cererea initiala agregata a celor doi ofertanti depaseste numarul de multiplexuri disponibile. Astfel, rundele de licitatie vor debuta în data de 5 iunie 2014”, a anuntat astazi Eduard Lovin, directorul executiv de reglementare al ANCOM, în cadrul celei de-a 18-a editii a Zilei Comunicatiilor.
Intrucat cererea depaseste oferta, inseamna ca s-au depus oferte pentru toate cele 5 multiplexuri ? Sau inseamna că doreste RCS-RDS toate multiplexurile? Ori poate inseamna că SNR doreste multiplexuri pe care le doreste si RCS-RDS ?
Procedura de selectie competitiva presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze iar, în cazul în care cererea depaseste numarul de multiplexuri disponibile, sa se organizeze runde primare de licitatie pâna când cererea nu mai depaseste oferta.
În cazul în care, dupa încheierea rundelor primare exista multiplexuri care nu au fost câstigate de niciun ofertant, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care pot participa ambii ofertanti admisi în etapa de licitatie.
Repartizarea catre ofertantii câstigatori a multiplexurilor în banda UHF, cu exceptia multiplexului cu obligatie de transmitere “free to air”, se va face prin organizarea unei runde de alocare.
Rundele de licitatie se vor desfasura la sediul ANCOM – Directia Regionala Bucuresti din str. Lucian Blaga nr.4, bl. M110, sector 3, Bucuresti, unde fiecare ofertant va dispune de o încapere dotata cu telefon, fax si acces fara fir la internet.
În cadrul licitatiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF si unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire în receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pâna la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5), operatorii vor avea obligatia ca pâna la 1 mai 2017 sa aiba în functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zona de alocare.
Toate licentele vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani, acestea urmând sa intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câstigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenta rezultata în urma licitatiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurii de selectie.
În România, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se încheie pâna la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România si Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va înceta, aceasta fiind înlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.
Update 4 iunie 2014: ANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. Detalii AICI.
Update 5 iunie 2014: Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depășit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate. Insă inițial cererea a depășit oferta, deci 100% au existat modificări in opțiunile de adjudecare. Ori RCS-RDS, ori SNR, ori ambii au renuntat la unul sau mai multe multiplexuri pe care doreau sa le adjudece.
"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Update 6 iunie 2014: În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.
Oricum, informatile sunt destul de puține, criptice si în schimbare ( de exemplu nu prea înțelegem deocamdată cum e posibil ca inițial cererea să depăsească oferta, iar apoi să nu o mai depășească; mai explicit cel putin unul dintre cele 5 multiplexuri era dorit de ambii ofertanți, apoi nu a mai existat această concurență pentru adjudecarea unuia sau mai multor multiplexuri unde cererea depăsea oferta ), iar presupunerile se pot confirma sau nu. Chiar dacă e putin probabil ca RCS-RDS să fii concurat cu SNR pentru multiplexul prin care trebuie transmise canalele Televiziunii Române, dar fără să depună candidatura pentru toate celelalte multiplexuri, înainte de a trage concluzii definitive, este mai bine să asteptam până pe 10-11 iunie 2014, sa vedem rezultatele oficiale, mai ales că poate RCS-RDS si SNR au concurat ( și ) pentru alt multiplex decât MUX 1. Probabil ar fi fost recomandată mai multă transparență. Până atunci, articolul a fost modificat in consecința, pentru a oferi informatii cât mai corecte.
Update 10 iunie 2014: Un comunicat ANCOM anunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat expres in comunicat că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Insa presedintele ANCOM confirma ca RCS-RDS nu a adjudecat nici un multiplex. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.
marți, 20 mai 2014
RCS-RDS dorește toate cele 5 multiplexuri de televiziune digitală terestră?
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Pe platforma de streaming românească Prima Play a apărut un nou canal, Nostalgia TV. Este un post tv cu filme clasice, inclusiv europene.
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au fost acordate licențe audiovizuale pentru două noi canale de...
-
O nouă schimbare în grila de programe DIGI TV a adus canalul Film Mania în oferta televiziunii digitale prin cablu. Canalul este acum dispon...
-
DIGI România a realizat un transfer important de blocuri de adrese IPv4 către subsidiara sa din Spania, DIGI Spania.
-
Orange vine cu o surpriză plăcută pentru iubitorii de filme și seriale: toate canalele de filme HBO și Cinemax pot fi urmărite gratuit prin ...
-
După finalizarea testelor de performanță și validare tehnică, SES a anunțat că satelitul ASTRA 1P (cel mai avansat din portofoliul său, ce v...
-
Saran Media Group, o companie importantă în domeniul difuzării media din Turcia, a semnat un acord strategic pe trei ani pentru drepturile e...
Sper ca un multiplex ( cel free-to-air)sa fie cistigat de Radiocom. Ar fi mai echitabil pe acest segment low cost , in special pentru cei cu venituri mici din mediul rural si pentru pentru pensionarii din toata tara. De asemenea ,in aceasta ecuatie este bien ca exists si operatorul ,,Freesat,, astfel in it RCS-RDS are mai putin spatiu de manevra in politica de preturi si monopoly pentru cele 4 multiplexuri.
E sau bagat ca sa mai lungeasca procesul de trecere la dvb-t2.
Cei care lucreaza la Romkatel Timisoara stiu cu siguranta cam CIT Costa emitatoarele pe un teritoriu cit Romania. Ei au implementat proiectul DVB-T in Bulgaria.
Romkatel se ocupa de sisteme radiante (antene de emisie) in special.Aici nu e vorba de teritoriul Romanieie ci de numarul minim de emitatoare ce trebuiesc puse in functiune intr-o perioada de timp(daca ne referim la mux-urile comerciale) precum si de cerintele mux-ului national .Costurile sunt considerabile.Vorbesc ca unul care lucreaza in domeniu.
Romkatel ca Romkatel,dar proiectul DVB-T pentru Bulgaria de cine credeti ca a fost facut? Ei bine da,de catre specialisti din cadrul SNR ,ca si PFA desigur.Instituia nu a fost deloc implicata.Ma intreb cand au facut proiectul acei "specialisti"? In timpul lor liber,cand nu erau ocupati pana peste cap cu problemele de serviciu din SNR?
Nu inteleg nimica, dar asta-i alta treaba, dar serios acuma, decat sa castige mmmmmuuuuetc, sau cum sor numi de-alde SNR (sunt falimentari si am risca enorm ca ei sa castige, inca vre-o 20 de ani de-a cum incolo fara mmmmuuuuetc. cu comunitatea europeana peste noi),upc sau romtelecom, mai bine prefer rds-ul de 1000 de ori .
SNR nu sunt falimentari.Mai intereseaza-te si scrie pe blog in cunostinta de cauza.
SNR sunt varza.am avut contract cu ei pentru promovare si instalare servicii internet.Nu sunt in stare sa se extinda ,desi promit multe si profita de logistica partenerilor pentru precontracte si publicitate,fara a le oferi nici un comision !Am renuntat,o gramada de clienti nemultumiti !
Sunt 0 impuscat !
DVB-T2 O MÂRȘĂVÍE NATIONALA
sami zica si mie cineva va rog ce inseamna tv digitala terestra si ce tv vor fi introduse in grila tv.
Televiziunea digitala terestra este emisa prin aer si se receptioneaza cu antene Yagi ( cu elemeti ) sau antene de camera. Vor fi transmise necriptat canalele TVR (inclusiv TVR HD ), plus probabil unele canale RCS-RDS ( de exemplu Digi 24 si/sau altele ), iar criptat ( pe baza de abonament ) alte canale ( nu se stie care ). Necesita pentru receptie televizor cu tuner DVB-T2 ( nu functioneaza pe televizoarele cu tuner DVB-T ) sau receiver DVB-T2.
Mai multe detalii gasestia aici:
Despre antene Yagi gasesti detalii aici:
http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/03/schema-antena-digitala-terestra.html
Despre televiziunea digitala gasesti manual aici:
http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/03/televiziunea-digitala-terestra-manual.html
Alte zeci de articole despre televiziunea digitala terestra gasesti aici:
http://hdsatelit.blogspot.ro/search/label/DVB-T2
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.