Tails, sistemul de operare Linux ( bazat pe Debian ) care nu lasă nici o urmă a activitatii tale pe internet si care a fost, conform relatărilor, folosit pentru a ține secrete conversațiile fostului antreprenor ANS ( Edward Snowden ) cu jurnaliștii, a fost lansat public in varianta 1.0.
TAILS ( The Amnesic Incognito Live System ) a fost lansat după aproape cinci ani de dezvoltare. Creat de dezvoltatori anonimi, sistemul de operare gratuit asigură o navigare privată si anonimă pe Internet.
"Versiunea 1.0 este de multe ori un reper important care denotă maturitatea unui proiect software gratuit. Prima versiune a sistemului Tails a aparut pe 23 iunie 2009, variantă denumită Amnesia, deci în urmă cu aproape cinci ani. Versiunea publică Tails 1.0 este de fapt a 36 varianta a acestui sistem de operare", anunța creatorii săi.
Software-ul este creditat ca fiind sistemul de operare folosit de către si în comunicarea cu Snowden, prin care jurnalistii Glenn Greenwald si Barton Gellman, dar și producatorul de filme documentare Laura Poitras, au obtinut informațiile in premieră. Trio-ul a folosit software-ul pentru a-și proteja comunicațiile despre controversatele cu Snowden, care a dezvaluit detalii secrete despre programul de supraveghere al Agenției Naționale de Securitate.
După pornirea sistemului de operare Tails, care poate fi lansat de pe un DVD, card SD sau o unitate USB, un utilizator de computer poate naviga pe Internet, fără a lăsa nicio urmă a activitatii sale, dacă nu solicită în mod explicit dezactivarea anonimității .
Tails încorporează intrumente de confidențialitate și de criptare precum Tor, care permite să se creeze o conexiune printr-o rețea privată, ce redistribuie traficul spre alte locații de pe Internet. Inițial conceput și dezvoltat ca un proiect de rutare al US Naval Research Laboratory, Tor a fost folosit si pentru a ascunde diverse activități pe Internet ( inclusiv tranzacții ilegale online ), dar și pentru ocolirea interdicțiilor de țară sau IP, pe diverse siteuri de pe internet.
Sistemul de operare are o colecție completă de aplicatii gata instalate, inclusiv un browser web, client de mesagerie instant, client de email, suită office, precum și editoare de sunet si imagine.
Cum se instalează sistemul de operare Tails, in 10 pași
1. Sistemul de operare TAILS are 909 MB și poate fi downloadat de AICI ( direct download ), de AICI ( torrent ) sau de AICI ( pagina oficială, ce va contine si versiunile viitoare ).
Optional: Toate imaginile ISO ale Tails sunt semnate criptografic cu o cheia OpenPGP. OpenPGP este un standard de criptare a datelor care oferă intimitate criptografică și de autentificare, prin utilizarea de chei deținute de către utilizatorul său. Verificarea aceastei semnaturi este metoda recomandată de verificare a integrității imaginii ISO, pentru a fi siguri că ati downloadat o imagine .iso originala a sistemului de operare Tails. Dacă știți deja cum se folosește o cheie OpenPGP, o puteți descărca de AICI ( download direct ) sau de AICI ( pagina de download ).
2. Sistemul de operare TAILS include un instalator ( Tails Installer ), personalizat pentru stick-uri USB și carduri SD de cel puțin 4 GB. Pentru a utiliza Tails, este necesar sa faceti bootare ( să porniti ) Tails de pe alta unitate de stocare și apoi, folosind Installer, sa il instalati ( clonati ) pe alt dispozitiv de stocare, la alegerea dvs ( pe stick USB sau card SD ). Pentru a face aceasta, puteți ( la alegere) să:
- ardeti imaginea .iso pe un DVD ( recomandat ).
- utilizați un alt sistem de operare Tails, instalat deja pe un stick USB sau card SD.
- instalati manual Tails pe un alt stick USB sau card SD, dacă nu aveți posibilitatea să utilizați un DVD. Pentru aceasta folositi Universal USB Installer ( download de AICI pentru Windows, tutorial detaliat AICI). Atentie: aceasta etapa nu creaza persistență, ci doar un sistem live care va permite instalarea sistemului de operare Tails pe alt dispozitiv de stocare.
Daca folositi alte sisteme de operare si nu Windows, puteti folosi pentru Linux tutorialul de AICI, iar pentru MAC tutorialul de AICI.
Folosind Tails Installer, veti putea să creați ulterior un volum persistent ( care salveaza setarile si alte date de profil sau aplicatii sau pluginuri instalate ) în spațiul liber lăsat pe dispozitivul de stocare. De reținut:
- pluginurile si terțele software instalate ulterior pot periclita anonimitatea pe internet
- toate datele de pe dispozitivul de stocare unde este instalat Tails vor fi pierdute .
- această operație nu șterge în siguranță datele pierdute de pe dispozitivul unde se instaleaza Tails.
- această operație nu copiază volumul persistent al dispozitivului care este clonat .
- porniti Tails Installer de pe un alt mediu de stocare decât stick-ul USB sau cardul SD pe care doriți să instalati sistemul de operare Tails.
3. Accesati Applications ▸ Tails ▸ Tails Installer, pentru a porni Tails Installer .
4. Pentru a instala pe un dispozitiv nou, faceți clic pe butonul Clone & Install.
5. Conectați dispozitivul pe care doriți să instalați Tails.
6. Un nou dispozitiv, care corespunde cu stick-ul USB sau cardul SD, va apare în lista verticală Target Device.
7. Alegeți acest nou dispozitiv din lista verticală Target Device.
8. Pentru a începe instalarea , faceți clic pe butonul Install Tails.
9. Citiți mesajul de avertizare din fereastra pop-up. Faceți clic pe butonul Da pentru a confirma.
10. După finalizarea instalării, puteți rula sistemul de operare Tails de pe acest nou dispozitiv de stocare.
Alte detalii despre instalarea si utilizarea Tails gasiti AICI.
- Acasă
- Tutorial
- TAILS, sistemul de operare folosit de Snowden, a fost lansat public in varianta 1.0 - Download
joi, 1 mai 2014
TAILS, sistemul de operare folosit de Snowden, a fost lansat public in varianta 1.0 - Download
Citește și alte articole din categoriile:
Download,
Internet,
Securitate cibernetica,
Stiri,
Tutorial
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Prima TV este un canal de televiziune comercial din România, lansat în 1997, cunoscut pentru gama diversificată de programe de divertisment ...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Rețeaua de televiziune digitală prin cablu NextGen a început sa efectueze câteva modificări importante în grila de canale, care vor aduce at...
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
-
Formula 1 revine pe micile ecrane din România, duminică, la Antena 1. Marele Premiu din Las Vegas, programat de la ora 08:00, poate decide c...
-
Chiar dacă serviciile de streaming și televiziunea prin internet devin tot mai dominante, televiziunea prin satelit continuă să își mențină...
-
Sony Space Communications Corporation (SSCC) și Astro Digital US, Inc. au anunțat un parteneriat pentru proiectarea, fabricarea și lansarea ...
nu reusesc sa- l instalez :(
Pe stick il copiezi cu programul mentionat, nu direct. Apoi dai restart la PC, setezi din BIOS-ul PC-ului sa booteze de pe acel stick, apoi lasi sa porneasca acest Linux. Apoi introduci alt stick in alt USB, instalezi pe al doilea stick sistemul, din instalerul lui, apoi renunti la primul stick, il bagi pe al doilea si bootezi de pe al doilea stick si gata. Dureaza toate operatiunile cam 20-30 de minute.
Daca nu vrei sa te complici sau nu ai doua stickuri USB, arzi imaginea .iso pe un DVD, bootezi de pe acel DVD si apoi il instalezi definitiv, din acestLinux, pe stick sau SD card.
Stirea este probabil: FSB a lansat un sistem de operare ce ruteaza tot traficul prin serverele FSB.
Eu n-am incredere in nici un sistem de operare si nici un sistem ori soft caruia nu i-am analizat eu codul sursa linie cu linie. Si nici atunci nu sunt sigur pentru ca pot exista brese intentionate de care sa nu-mi dau seama. Nici cand fac eu codul sursa nu sunt sigur.
Dupa ideea ta, atunci nu mai folosim computere. Poate si Biosul PC-ul sau placa de retea ori routerul are in codul firmware-ului astfel de breșe sau trimit intentionat informatii. Poate si providerul tau de internet analizeaza traficul si vede ce scrii tu la gagica ta pe email, mai ales cu noile descoperite brese SSL si HTTPS si Heartbleed si Auth de acum cateva zile, care existau de ani buni de fapt. Tu acum nu folosesti nici un sistem de operare? Windows? Linux? iOS etc ? Ba folosesti. Poate si ala are astfel de brese sau colectare intentionata de informatii private. Ti-am dat idei, ca sa fii paranoic pana la capat. Eu am mai multa incredere in astfel de sisteme ca asta din articol decat in Windows sau Linuxurile cunoscute. Citeam chiar pe siteul asta un articol acum vreun an ca e posibil sa fii spionat prin televizoare si toti au luat in dradere asta si s-a dovedit anul asta ca e adevarat, ba unii porducatori de televizoare au recunoscut asta si chiar au facut update la televizoare, prin care sa accepti sa fii ascultat si monitorizat. Asa ca hai sa revenim cu picioarele pe pamant si sa acceptam realitatea. Nici un dispozitiv care se conecteaza la internet nu e sigur. Totusi, mai sigure sunt astfel de sisteme de operare pe Linux.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.