Comisia Europeană, prin programul Digital Agenda, a realizat un studiu care prezintă evolutia nivelului competențelor digitale în Romania, comparativ cu indicatorul mediu pentru Uniunea Europeana.
Rezultate obținute arată că anul 2013, la fel ca si in anul 2012, 85% dintre români au avut competențelor digitale reduse sau nu au deloc astfel de competențe, comparativ cu media de 47% în Uniunea Europeana.
Persoanele dezavantajate social si economic din Romania (de exemplu persoane care sunt in categoria de varsta de 55 - 74 ani, persoanele cu educatie redusă și / sau șomerii, pensionarii sau persoanele inactive ) sunt mult mai puțin calificate digital decât persoanele din aceleasi categorii dezavantajate, din restul Uniunii Europene. Astfel, 94% din persoanele dezavantajate social si economic din Romania nu au astfel de aptitudini digitale sau cunosc foarte puține in domeniu, comparativ cu media de 64% din Uniunea Europeana a aceleiasi categorii sociale.
În cadrul forței de muncă, abilitățile sunt putin mai mari. Astfel, "doar" 83% din angajati au competențe digitale mici sau inexistente. În medie, în UE, procentul acestor persoane angajate, dar cu pregatire digitala slaba sau inexistenta, este de 39%.
Motivatia invocată pentru acest fenomen, de catre 38% din persoanele cu aptitudini digitale reduse sau inexistente a fost lipsa accesului la internet, care este aproximativ aceeași cu media motivației din UE, de 37%.
Cota de specialiști IT în totalul forței de muncă din România a fost de 1,3% în 2013, similară cu cea din anul 2012, nici jumatate cât media din Uniunea Europeana, care este de 2,8%.
- Acasă
- Tehnologie
- 83% din angajații români au aptitudini digitale reduse sau inexistente
duminică, 29 iunie 2014
83% din angajații români au aptitudini digitale reduse sau inexistente
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Rețeaua de televiziune digitală prin cablu NextGen a început sa efectueze câteva modificări importante în grila de canale, care vor aduce at...
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
-
Formula 1 revine pe micile ecrane din România, duminică, la Antena 1. Marele Premiu din Las Vegas, programat de la ora 08:00, poate decide c...
-
Eurosport și Max difuzează Campionatul Regatului Unit la snooker, unul dintre cele mai importante evenimente ale finalului de an. Competiția...
-
Filmările pentru serialul românesc „Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN”, o producție originală semnată de Ruxandra Ion și realizată de Dream Film...
-
Primele etape ale sezonului de sărituri cu schiurile sunt în direct pe Eurosport 1 și pe Max în acest weekend. Stefan Kraft, Ryoyu Kobaiashi...
Am dat anunt pentru doua posturi,studii medii printre care ceream abilitati minime IT.Au sosit la interviu cca 80 de persoane(barbati) cu varste intre 19-45 ani.
Testul principal a fost creearea unor fisier docx,pptx si xlxs ,cu diverse scenarii(editare,texte,tabele,litere,etc.etc.).Majoritatea(peste 65 persoane) habar nu aveau de asa ceva !
Uimirea a fost ca nici cei mai tineri nu stiau sa faca aceste lucruri.Credeau ca se cere la interviu accesarea facebook sau twitter.
In Romania nu se mai gasesc oameni pregatiti.Nu ai de unde sa angajezi un strungar,un frezor ,un sudor priceput.Majoritatea se dau "zmei",dar la proba de lucru sunt catei !
Majoritatea habar nu au sa citeascca un desen tehnic 2D,sau sa foloseasca o tableta sau PC la nivele minime.Majoritatea trec prin scoala ,cum trece rata prin apa,fara sa priceapa nimic.
Ceausescu pregatea meseriasi.Acum se pregatesc borfasi,asistati sociali,someri si forta de munca necalificata pentru UE.
Nu ai cum sa le oferi un salariu decent pentru ca sunt foarte slab pregatiti,nu gandesc la ce fac sunt obtuzi.
Angajatorul ii da un plan,ii spune sa procedeze in modul X,angajatul stie el mai bine si procedeaza in modul Y,strica piesa,sau aduce alte prejudicii financiare firmei.
Vrea salariu 1000 euro,dar sa stea la umbra si daca se poate cu munca minima.
Nu sunt in stare sa castige nici 10% din venitul adus firmei.Deci ce pretentii sa avem ?
La excel am eu ceva probleme, în rest: dacă programele sunt în română și minim 2007, aștept o programare pentru interviu! Am și diplomă: cunoscător expert (84 puncte din 100). Cât oferiți salariu și unde?
Aici nu e site de anunturi de angajari... Gandeste-te si tu ca e foarte putin probabil sa fie din acelasi judet cu tine.
Iar ce a cerut omul la testul de angajare, ca si competenta IT, nu a fost probabil elementul principal al activitatii ulterioare, ci ceva suplimentar, pe langa meseria de baza. Ca doar nu te angajeaza sa faci tabele in Excel. Omul cauta probabil un strungar,un frezor ,un sudor priceput, care sa inteleaga si tabele in excel si proiecte salvate digital, pentru crearea la micron de diverse piese de calitate.
Deci in concluzie se cauta strungar sau frezor care sa lucreze la micron nu ?
Piesele se executa dupa desen nu dupa tabele in excel sau animatii in powerpoint,Nu vad ce legatura au aceste abilitati cu strungarul sau frezorul.Cand angajezi un prelucrator prin aschiere se da proba de lucru executarea unei piese dupa desen.Doriti cumva ca strungarul sa va faca si treaba secretarei ?
Secretara ar trebui sa cunoasca aceste lucruri nu doar sa arate bine si sa presteze la orizontala.
Din cei 83% cati au nevoie de calculator pentru a munci ?
Destul de multi. Vor veni timpurile cand intreaga munca va fi legata intr-un fel sau altul de computere. Gandeste-te totusi ca din cei 83% angajati, eu zic ca 40% dintre ei au tangețe des in munca lor cu un tehnologia aceasta. Grav e ca exista extrem de multi functionari publici care in afara de Solitare si Facebook, desi lucreaza pe un computer, altceva nu stiu din acest domeniu.
@Anonim 29 iunie 2014, 22:36, munca a mai evoluat. Crezi ca toata lumea are strunguri manuale? Afla ca unii mai au si strunguri programabile.
Una peste alta este grav ca restul Europei este in medie de doua ori mai educat in domeniul tehnologiei informatiilor decat românii. Asta dovedeste ca nu suntem un popor chiar atat de inteligent pe cat ne credem.
Anonim 29 iunie 22:36:Probabil trebuia sa te gandesti ca firma are domenii multiple de activitate.Nu degeaba am scris despre doua meserii distincte.Deci este nevoie de tehnicieni si de strungari.Ai inteles ?:)
Evident ca nu o sa-i dau strungarului sa faca operatiuni de contabilizare/facturare.
Dar cum traim in secolul 21,probabil ca trebuie sa te adaptezi si dumneata.Nu mai exista strunguri din anii 1970 unde strungarul stia lucruri minime ,masura cu comparatoare cu ac si micrometre mecanice.In momentul actual este nevoie la un strungar priceput sa stie sa lucreze cu computer-ul.Esta programe,fisiere, coordonate X,Y,Z, se lucreaza pe CNC de mare precizie,struguri pe 5 axe.Nu poti lucra cu aceste aparate fara cunostinte IT.
Deci in concluzie si un strungar trebuie sa cunoasca lucrul cu calculatorul.
Nu ai dreptate si mai grav e ca stii asta si nu vrei sa recunosti.Cine lucreaza pe CNC mi se pare normal ca trebuie sa cunoasca toate comenzile masinii.Dar cu ce il ajuta powerpoint-ul ca eu asta nu am inteles ?
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.