marți, 1 iulie 2014

Experienţa lansării satelitului ASTRA 5B ( interviu )

Pe 22 martie 2014, SES a lansat cu succes cel de-al 56-lea satelit din flota sa globală de pe cosmodromul european din Kourou, Guyana Franceză, pe o rachetă Ariane 5. Noul satelit, ASTRA 5B, este localizat la poziţia orbitală 31,5 grade est, urmând să extindă considerabil capacitatea de transpondere şi amprenta geografică SES deasupra Rusiei, ECE şi CSI pentru infrastructuri DTH, direct-to-cable şi transmisii de contribuţie către reţelele de televiziune digitală terestră.

Cu aceasta ocazie, SES Astra a realizat un interviu cu Alexandru Ciulacu ( Project Manager Orange TV, Orange România ) si Bogdan Andreescu ( Coordonator staţie uplink, Pro TV ), pe care l-a pus la dispozitia HD Satelit prin intermediul Grayling România.

1. Cum ați descrie experiența trăită la evenimentul de lasare a satelitului ASTRA 5B asupra Dvs. ca specialist telecom?

Alexandru Ciulacu: A fost o experientă unică! Lansarea propriu-zisă, adică ridicarea unui vehicul de peste 700 tone pe orbita Pământului, este un eveniment impresionant din multe puncte de vedere.

În același timp, am fost impresionat de oamenii întâlniți acolo. Cu toate că o astfel de lansare este un proces foarte complex, cei care s-au ocupat de acest eveniment au făcut ca totul să pară extrem de simplu. Pentru că toata activitatea de lansare este computerizată, reușita misiunii depinde de construcția rachetei și de programele ce controleaza zborul acesteia. In plus, surpriza a fost si mai mare atunci cand am aflat că unul dintre șefii de proiect implicati în acest eveniement este originar din România.

Bogdan Andreescu: Pentru mine a fost o experință extraordinară, cu atât mai mult cu cât nu ai sansa să participi foarte des la evenimente de acest gen. Am căutat sa exploatez la maximum această experiență și să mă bucur de toate informațiile și detaliile tehnice pe care le-am putut afla pe parcursul vizitei la centrul de lansare. Cred că un astfel de eveniment reprezintă o experiență fascinantă pentru orice inginer.

Am fost impresionat de toate facilitățile pe care le are centrul de lansare, pornind de la spatiul generos și bine securizat în care este amplasat, am fost cucerit de hangarele în care se asambleza rachetele, unitățile de producție a motoarelor și combustibilului, rampele de lansare. M-au impresionat în mod deosebit organizarea impecabilă și dotările de ultimă generație.
De asemenea, realizarea tehnică a părților componente ale rachetei este iarăși impresionantă, componente de mari dimensiuni care sunt construite și asamblate cu o precizie incredibilă într-un timp relativ scurt. O lansare pe lună, asa cum este programul centrului pe anul 2014, reprezintă într-adevăr o provocare incredibilă.

Lăsând la o parte dimensiunile de proiectare și construcție ale rachetelor, frumusetea vizitei la un astfel de centru a constat și în faptul că am putut atinge nu numai cu ochii mintii, ci și cu mâinile lucruri pe care doar le-am putut imagina până la acel moment. Tehnologii complicate care se puteau contura doar la nivelul imaginarului au devenit pentru noi, cei prezenti, dintr-o dată palpabile, realizând pentru prima oară că fizica de clasa a 9-a te poate ajuta la calculul traiectoriei optime a rachetei pe timpul misiunii de lansare.

O altă componetă importantă a evenimentului a reprezentat-o întâlnirea cu profesionisti în domeniul satelitilor, profesionisti atât pe partea tehnică, cât și pe partea de business. Vizita la evenimentul de lansare a satelitului ASTRA 5B ne-a demonstrat că acesta este un domeniu mai mult decât interesant care s-a dezvoltat extraordinar în ultimii 20 de ani și în care se investesc încă foarte mulți bani.

2. Care ar fi cel mai impresionant moment al excursiei în Guyana Franceză?

Alexandru Ciulacu: Primele secunde ale lansării sunt cele mai impresionante. Bumul sonic și toată vibrația sunt incredibile…

Bogdan Andreescu: M-au impresionat foarte multe lucruri, dar de departe momentul care m-a emoționat cel mai tare a fost momentul lansării, când a avut loc aprinderea celor două boostere. Întâi s-a văzut flacara apoi s-a auzit sunetul care era unul absolut fabulous, o vibratie pe care o simți în stern și care reflectă pe deplin forța impresionantă de aproape 13000 de KN ( echivalentul a 1300 de tone) pe care o dezvotă cele două motoare cu combustibil solid.

3. Cum va impacta noul satelit dezvoltarea serviciilor companiei dumneavoastră?

Alexandru Ciulacu: Noul satelit asigură continuitatea serviciului Orange TV pe termen lung. Pentru orice platforma DTH este important ca, pe langă calitatea recepției la sol, să aibă și garanția continuității unei pozitii orbitale. Împreună cu tehnologia de ultimă generație folosită de acest satelit, poziția de 31,5º Est ne va ajuta să le oferim clienților servicii TV de calitate pe tot teritoriul României, precum și un grad cât mai ridicat al disponibilității serviciului.

Bogdan Andreescu: Noul satelit va asigura în primul rând continuitatea distribuției serviciilor noastre radio și TV pe aceeași poziție orbitală. Trebuie să recunosc că înaintea lansării eram îngrijorat de posibilitatea apariției vreunei defecțiuni. Nu e un sentiment confortabil să știi că satelitul pe care-l folosești pentru distribuția principală a programelor TV proprii se apropie de durata de viață standard a unui astfel de satelit, 15 ani. SES Astra a fost întotdeuna o companie serioasă care și-a respectat termenele promise clienților și am încredere că Astra 5B, după procedura de verificare, va înlocui cu succes vechiul satelit de pe această poziție orbitală.


Alexandru Ciulacu, Project Manager Orange TV, Orange România

A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti în 1998, iar în anul 2010 a terminat cu succes programul Executive MBA organizat de ASEBUSS în cadrul Universităţii de Stat Kennesaw (KSU). După ce a ocupat diverse funcţii de conducere în companii internaţionale, în anul 2009 s-a alăturat companiei Orange România, unde a fost responsabil de activităţile operatorului pe piaţa românească. În 2011 a preluat funcţia de Director B2B al Orange România, urmată de funcţia sa actuală de Project Manager pentru Orange TV, poziţie pe care o deţine din anul 2012.

Bogdan Andreescu, Coordonator staţie uplink, Pro TV

A absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii Politehnica Bucureşti în 1996. În acelaşi an s-a angajat la ProTV – tot atunci s-a construit şi prima staţie de uplink MPEG2 în România. În 1997 a devenit şeful staţiei terestre ProTV, iar în această calitate s-a implicat în toate proiectele importante de telecomunicaţii ale companiei.

În 2013, numărul gospodăriilor deservite de SES a crescut la 291 milioane în lume şi la 151 milioane în Europa. Aceste valori indică o creştere de 5% faţă de anul trecut atât la nivel mondial, cât şi la nivel european, iar aceasta se datorează în mare parte dezvoltării din Africa, Orientul Mijlociu şi în special India şi Asia-Pacific. Numărul gospodăriilor deservite în America Latină a crescut cu 5%, iar în America de Nord cu 3%. Acestea sunt rezultatele studiului de piaţă anual şi al studiilor detaliate Satellite Monitor realizate de SES în Europa.

Televiziunea prin satelit deţine o poziţie dominantă la nivelul gospodăriilor care beneficiază de televiziune digitală în regiunea Europei Centrale şi de Est. În 2013, 43% din toate gospodăriile cu televiziune digitală în ECE au recepţionat canalele TV prin satelit, în timp ce 47% (6,07 milioane de gospodării) dintre cele care beneficiază de satelit în ECE recepţionează canalele prin intermediul sateliţilor SES, ceea ce reprezintă o creştere de 5% faţă de 2012. HD este în creştere în ECE în ceea ce priveşte platforma de sateliţi, având în vedere că 49% din toate gospodăriile care beneficiază de semnal prin satelit în ECE au urmărit programe TV HD, cifrele indicând astfel o creştere de 12,8%.

Rezultatele studiului Satellite Monitor şi al studiilor de piaţă realizate de SES anul acesta reconfirmă rolul puternic al SES ca infrastructură de radiodifuzare video-TV performantă. Creşterea puternică este rezultatul direct al investiţiilor considerabile în noi sateliţi, în special pe pieţele emergente extrem de importante şi dinamice. În calitate de lider în transmisia video, DTH, transmisia digitală şi HD, SES joacă un rol esenţial în asigurarea infrastructurii de comunicaţii la nivel global şi este bine poziţionată pentru a susţine în continuare digitalizarea şi instalarea unor vecinătăţi video performante pe pieţele mature, precum şi pe pieţele emergente.


Niciun comentariu despre subiectul „Experienţa lansării satelitului ASTRA 5B ( interviu )”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile