Un cititor HD Satelit ne-a informat ca este posibil sa fie lansat in teste un serviciu Traffic message channel ( TMC ) prin intermediul RDS-ului ( Radio Data System-ul ) posturilor Radio România Actualitati si Radio Cultural. Vă invităm sa tratati informatia ca pe un zvon, insa unul care ne oferă ocazia să discutăm despre aceasta tehnologie, care este de fapt subiectul acestui articol.
Traffic Message Channel (TMC) este o tehnologie ce furnizeaza soferilor de autovehicule informatii de trafic și de călătorie. Informatiile sunt transmise digital, folosind sistemul de RDS (Radio Data System) al posturilor de radio FM obisnuite. TCM poate fi de asemenea transmis prin Digital Audio Broadcasting sau prin radio difuzate pe satelit.
TMC permite livrarea de informații dinamice, care sunt reproduse audio sau afișate în limba utilizatorului, fără a întrerupe emisiunile posturilor de radio.
Exista servicii publice și comerciale TCM, care sunt operaționale în multe țări. Atunci când datele sunt integrate direct într-un sistem de navigație, informațiile despre trafic pot fi utilizate în calcularea traseului optim, pentru evitarea blocajelor rutiere sau a altor impedimente de trafic.
Fiecare incident de trafic este codificat binar și a trimis ca un mesaj TMC. Fiecare mesaj contine un cod de eveniment, un cod de localizare, durata estimată a incidentului și alte detalii.
Mesajul este codificat în conformitate cu standardul Alert C. Acesta standard conține o listă de până la 2048 fraze de evenimente, care pot fi traduse (cu ajutorul receptorului ) în limba utilizatorului. Unele fraze descriu situații individuale, cum ar fi un incident, în timp ce altele acoperă combinații de evenimente, cum ar fi de exemplu reparatii la drumuri, care cauzează întârzieri prelungite.
În Europa, tabelele cu codurile de localizare sunt administrate la nivel național. Aceste tabele de localizare sunt integrate în hărțile oferite de către companii, in bordul autovehiculelor cu sistem de navigatie ( cum ar fi de exemplu TomTom), dar și de către anumiti producători de vehicule, cum ar fi de exemplu Volvo. În alte țări, precum SUA și Canada, companiile private mențin administreaza si updateaza tabelele de locație și serviciile TMC, oferind in acest sens servicii comerciale pentru șoferi si alte companii din domeniu.
Informațiile privind traficul pot proveni de la poliție, din centrele de control al traficului, din sistemele de supraveghere cu camere, de la detectoarele radar de viteza sau din avertizarile de conducere preventivă pe timp de vreme nefavorabilă, precum si din alte surse.
TMC-Forum, o organizație non-profit ai cărei membri includ furnizorii de servicii, producătorii de receptoare, producătorii de autoturisme, furnizorii de hărți, radiodifuzori publici și privati, cluburi automobilistice și autoritățile publice, a fost un forum de discutii despre informații privind problemele traficului, care a administrat standardele TMC (ISO 14819). La 11 noiembrie 2007, Forumul TMC și forumul TPEG au fuzionat în Asociația pentru servicii de informare a călătorilor (TISA). TISA a preluat toate activitățile și responsabilitățile forumului TMC.
RDS-TMC este un sistem care foloseste foarte puțină lățime de bandă, fiecare mesaj RDS-TMC avand 37 de biți de date, trimise de 1-3 ori pe secundă, folosind un canal de date care normal era destinat acordarii postului radio FM sau pentru identificarea prin denumire a radioului. Standardizarea prin tabele a descrierii incidentului de trafic ( care este format din inforamtie de 16 biți pentru o locație, 11 biți pentru un cod de eveniment, plus 5 biți de informatie pentru recomandare și alți câteva biți pentru timp și gestionarea sistemului ) a fost necesară din cauza limitarilor standardului RDS ( aproape toată lățimea benzii de date era deja alocată).
O altă provocare a RDS-TMC a fost de a găsi o modalitate de folosire a sistemului pe 16 de biți (aproximativ 65.000 combinatii) pentru a descrie locații dintr-o întreaga țară. Un astfel de sistem nu ar putea transmite date de localizare prin latitudine si longitudine, precum un GPS. În schimb, RDS-TMC se bazează pe utilizarea de tabele de localizare, care indică doar intersecții importante. Precizia de localizare a fiecarui eveniment de trafic este redusă în comparație cu dispozitivele GPS moderne, in care sistemul de navigare localizează soferul cu o eroare de cativa metri.
In schimb, TCM stie că un incident a avut loc între anumite intersectii, spre nord de o anumită stradă. Această limitare apare din cauza faptului că evenimentele din trafic ( incidente, congestie, conducte de apă sparte, semafoare defecte etc) trebuie să fie suprapuse pe hărți, pentru a afla locația raportată la tabelul de locații. Precizarea, chiar limitată a pozitiei incidentului, poate avea insa un rol semnificativ in modul în care dispozitivele de navigare aleg un traseu mai liber si fara intarzieri cauzate de incidente cunoscute.
În SUA și în alte state exista camere care pot urmări și identifica locatia evenimentelor cu 1 metru precizie. Aceste date sunt publicate în timp real printr-un fisier XML, incat pot fi accesate de companii precum Google și TomTom si apoi fi trimise la telefoane mobile și dispozitive portabile din vehicule. Insa acest sistem nu este utilizat în prezent, în majoritatea sistemelor de navigație, pentru motive care sunt neclare.
Exista de asemenea anumite probleme de securitate. În aprilie 2007, doi cercetatori de securitate italieni au prezentat o cercetare cu privire la RDS-TMC, ce a fost caracterizat ca un protocol text fara criptare. Cei doi italieni au demonstrat că se poate construi un emițător, utilizand componente electronice ieftine, care este capabil să injecteze mesaje false și potențial periculoase.
Forumul TMC a răspuns motivând că efectele unor transmisii "pirat" TMC ar fi inexistente pentru utilizatorii de pe rutele afectate de mesaje false, nefiind receptionate de acestia, fiindca nu ar fi acordati pe respectivul canal, iar în caz că astfel de emisii pirat ar interfera direct cu o stație ce emite TMC, ar fi ilegal si ar atrage raspunderea penala sau civila a piraților. Forumul a concluzionat că ar fi puțin probabil ca o astfel de activitate infractionala sa aibă loc.
Din punct de vedere tehnic, un receptor RDS-TMC este un tuner special de radio FM, care poate decoda datele TMC ( receptoare TMC de satelit pot folosi un canal de date dedicat, care este difuzat ca parte a canalelor audio digitale). Datele TMC sunt decodificate prin potrivire cu evenimentele și localizarea din tabelele de fraze și locații, memorate în receptor. Rezultatele pot fi ttraduse de catre receptorul soferului în voce sintentizata audio sau pot fii afisate vizual, pe un dispozitiv de navigație. La fel ca și sistemele de navigație GPS, update-uri periodice sunt necesare, in functie de modificările sistemului rutier si al strazilor. Aceste updateuri oferă furnizorilor oportunitati de a genera venituri.
Conceptele tehnice ale RDS-TMC isi au originea în urmă cu aproximativ 30 de ani, fiind lansate inițial de către Blaupunkt și Philips. Cu finanțare de la Comisia Europeană, BBC si alte organizatii, a fost formata o echipă condusă de Castle Rock Consultants, pentru a dezvolta standardul. Apoi dispozitivele de navigație personale (PND) care utilizeaza GPS au folosit sistemul TMC ca o modalitate alternativă de a furniza informații de trafic.
Companiile de automobile continuă să dezvolte produse RDS-TMC. Modele high-end de asistenți de navigație sunt dotate cu un receptor TMC incorporat și, în funcție de țară, serviciul este disponibil în sistemele Eclipse, Garmin, iPhone (Navigon), Navman, Navway, Mio, Pioneer, TomTom și Uniden, precum și în autoturisme Volvo, BMW, in sisteme de navigație Ford Falcon, precum si in multe altele.
Adaptoarele TMC pot extinde sistemele mobile de navigatie cu GPS integrat, adăugând funcționalitatea TMC. Aceste adaptoare pot include un Bluetooth sau conexiune USB. Adaptorul trimite mesajele de trafic catre software-ul de navigare, pentru calcularea rutei. Adaptoarele includ, în general, un conector pentru FM TMC, o antenă (2,5 mm jack de telefon sau MCX jack 50 Ohm). Programe de navigare compatibile pot fi AvMap, Destinator PN, Falk Navigator TMC Edition (versiune specială pentru MyGuide 6500XL Navigator TMC Bundle), GoPal, iGO, Mireo, Navigon MN5, Route 66 și Sygic.
În unele locatii, acoperirea TMC este mai mică decât cea a programului de radio care transportă serviciul TMC. Prin urmare, există zone albe.
Începând cu 30 mai 2012, serviciul TMC a fost disponibil si in România, prin postul de radio privat ProFM (ascultă acest radio online AICI, dar fără acest serviciu TMC), serviciul fiind furnizat prin TrafficNav.
TraficOK a fost primul sistem TMC testat și implementat în România. Sistemul foloseste un tabel de locații cu peste 11.500 de intrări, care oferă o acoperire aproape completă a infrastructurii rutiere românești. Tabelul a fost dezvoltat de AROBS și certificat de TISA. Date privind fluxul de trafic, evenimente, avertizări meteorologice, reparația drumurilor și blocajele de trafic sunt colectate din mai multe surse.
Proiectul TraficOK a fost dezvoltat de AROBS Transilvania Software și Be-Mobile. Mesajele sunt trimise prin intermediul posturilor de radio Europa FM (în lățime de bandă FM) pentru echipamente hardware diferite (sisteme de navigație, telefoane mobile etc), echipat cu TMC module. TraficOK a fost planificat pentru a fi disponibil in Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Constanta, Brasov, Cluj Napoca, Targu Mures, Oradea, Arad, Timisoara, Iasi si Bacau.
vineri, 18 iulie 2014
Informații de trafic ( TMC ) prin intermediul RDS-ului posturilor de radio
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Rețeaua de televiziune digitală prin cablu NextGen a început sa efectueze câteva modificări importante în grila de canale, care vor aduce at...
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
-
Eurosport și Max difuzează Campionatul Regatului Unit la snooker, unul dintre cele mai importante evenimente ale finalului de an. Competiția...
-
Formula 1 revine pe micile ecrane din România, duminică, la Antena 1. Marele Premiu din Las Vegas, programat de la ora 08:00, poate decide c...
-
Filmările pentru serialul românesc „Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN”, o producție originală semnată de Ruxandra Ion și realizată de Dream Film...
-
Primele etape ale sezonului de sărituri cu schiurile sunt în direct pe Eurosport 1 și pe Max în acest weekend. Stefan Kraft, Ryoyu Kobaiashi...
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.