miercuri, 20 august 2014

Lusail, orașul viitorului, va găzdui finala Cupei Mondiale de Fotbal Qatar 2022

Când cineva încearca sa creeze orasul perfect pentru secolul XXI, probabil trebuie să înceapă să îl construiască de la zero, chiar dacă va fi ridicat pe o fâșie fierbinte de nisip.

Aceasta este în esență ceea ce guvernul din Qatar și constructorii încearcă cu Lusail, un oraș planificat a fi realizat pe o suprafata de 28 de kilometri pătrați de deșert, pe malul mării, de-a lungul Golfului Persic. Deja în construcție, orasul compact va avea un cartier comercial, o lagună, patru insule, două porturi, hoteluri, un centru comercial de lux, un spital, o grădină zoologică, două terenuri de golf și locuințe pentru aproximativ 250.000 de oameni.

De asemenea, va avea si un stadion de fotbal cu 86.000 de locuri, inconjurat cu un șant cu apă. Se speră ca stadionul va găzdui meciul final al Cupei Mondiale FIFA 2022.

Locuitorii și vizitatorii vor putea utiliza o rețea de tramvaie, un sistem de taxi pe apă și o rețea de tuneluri pietonale subterane.

Sistemul de alimentare cu energie, comunicațiile și retelele de transport vor fi coordonate cu ajutorul computerelor, dintr-un singur centru de comandă. Astfel,  Lusail va deveni cel mai "inteligent" oraș din lume, care se va putea adapta automat la schimbarile de trafic și de vreme.

"Este o foarte bună oportunitate pentru a construi un oras al viitorului", a declarat Barry Hughes, vicepresedinte senior la HOK, firmă de arhitectură de nivel mondial, care a proiectat centrul comercial Marina Mall din Lusail.

Finanțat de catre bogatul guvern din Qatar, proiectul orasului Lusail poate oferi soluții inovatoare problemelor urbane, pentru că este construit de la zero. De exemplu, rețelele de gaze, precum si rețelele electrice și de apă ale orașului vor fi amplasate într-o rețea subterană de tuneluri, pentru a permite lucrătorilor de la întreținere sa efectueze reparatii fara sa perturbe drumurile sau sa deranjeze persoanele din clădiri.

Orașul va fi echipat cu o rețea de camere de supraveghere, monitorizate non-stop, pentru a păstra în siguranță străzile si oamenii care le populează.

Clădirile vor fi răcite prin energie solară și cu apă rece, pompată printr-o vastă retea de conducte, metodă despre care inginerii noului oraș spun este mai ieftina și mai eficientă energetic decât aerul condiționat electric.

Rezidurile de la toalete nu vor fi eliminate prin canalizări, ci printr-o rețea mai eficientă, pneumatică sau cu tuburi vidate.

La construirea orasului Lusail vor lucra 20.000 de muncitori, iar costurile estimate sunt de 45 de miliarde de dolari. Se spera că orasul va fi finalizat in anul 2019, cu trei ani înainte ca Qatar să devină prima țară arabă ce va gazdui Cupa Mondială de Fotbal.

Dar toate caracteristicile extraordinare ale noului oraș vor pierde o parte din strălucire, daca turneul de fotbal la nivel mondial se va desfasura in alta locatie. Unii activiști au presat FIFA să reconsidere alegerea Qatarului ca locație, pentru diverse motive: acuzații de luare de mită, căldura din timpul verii (care poate ajunge la 48 grade Celsius) sau presupusa exploatare a muncitorilor, care ar fi lucrat in conditii istovitoare. Lusail Real Estate Development Company, companie administrată de stat si care este vârful de lance in construcția orașului, a declarat că este "extrem de preocupată" de acuzațiile de sclavie in muncă si că investighează aceste acuzații, ce implică de fapt unul dintre subcontractorii săi.

"Orasul Lusail nu va tolera încălcări ale codului muncii sau ale sănătății și securității", a declarat compania, ca raspuns la un articol din Guardian, iar Qatar a anuntat reforme in legislatia muncii, pentru a satisface exigențele FIFA, care a catalogat schimbările ca pe "un pas important în direcția cea bună."

În ceea ce privește căldura, Qatar spune ca stadioanele sale vor fi dotate cu sisteme de răcire în aer liber, care vor oferi jucătorilor de la Cupa Mondială și spectatorilor condiții termice confortabile.

Cei care se vor apropia de oras si il vor privi spre orizont vor zări patru turnuri comerciale, cu 75 de etaje fiecare.

Acestea vor fi inconjurate de hoteluri de cinci stele, un cartier de divertisment și de Marina Mall, un palat comercial măsurând peste 600.000 de metri patrati.

Programat pentru a se deschide în anul 2017, mall-ul va avea cinci corpuri interconectate, cu acoperisuri albe, pentru a respinge caldura. Arhitectii doresc ca spațiul comercial sa aminteasca de canioanele din deșert. O apa va trece prin mall, brazdata pe alocuri de cascade.

Qatar a spus ca orasul va fi finalizat, indiferent daca FIFA isi va schimba decizia si va organiza campionatul Mondial de Fotbal 2020 în altă țară.

Între timp, orașul Lusail continuă să se înalțe încet, dar sigur, în deșertul Qatarului...


5 comentarii despre subiectul „Lusail, orașul viitorului, va găzdui finala Cupei Mondiale de Fotbal Qatar 2022”:
Anonim

cateodata mai ramai si cu gura cascata
arabii au bani, petrol, gaze naturale
asta e adevaratul belgravistan :-)

Anonim

Astia au banii cei mai multi :D poate sa faca orice doreste sufletul lor

Valeriu

Superb ! o noua era - a oraselor inteligente ! Felicitari pentru Qatar ! De abia astept sa fie gata orasul ! As dori sa vizitez si eu Qatar si toate statele din Asia. Cand fac rost de bani si de sponsori merg. As dori sa fiu si in 2020-2022 in mijlocul atmosferei Campionatului Mondial de Fotbal sa ma bucur. Minunat ! Felicitari !
As dori cat mai multe orase ale viitorului in toata lumea !

Valeriu

Unde ma pot interesa sa gasesc sejururi ieftine + transport in Qatar si-n Emiratele Arabe Unite sa vad si eu minunatiile ???? Poate vor apare avioanele cu panouri fotovoltaice si cu alte tipuri de surse de energie regenerabila (solara, eoliana, cosmica).

Anonim

Exista diverse agentii de turism care au si ofertele prezentate online.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile