miercuri, 6 august 2014

Modificări ale legislației audiovizuale: respectarea dreptului persoanelor cu deficiențe de auz de a accesa serviciile audiovizuale

Parlamentul Romaniei a adoptat o lege pentru pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului, ce priveste protecţia persoanelor cu deficiente de auz.

Modificarile prevad ca persoanele cu handicap de auz au dreptul de acces la serviciile media audiovizuale, în funcţie de posibilităţile tehnologice.


Serviciile de programe de televiziune cu acoperire naţională

În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire naţională vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie, iar aceste programe se difuzeaza însoţite de un semn de avertizare.

Semnul de avertizare, simbol distinctiv al persoanelor cu deficienţe de auz, va fi de culoarea albă pe fond albastru, iar dimensiunea semnului de avertizare va fi de minimum 30 de puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 60 în format HD, înaltă definiţie.

De asemenea, aceeasi categorie de televiziuni vor trebui sa interpreteze în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron programele de importanţă majoră, în întregime ori rezumatele acestora. Vor avertiza verbal, însoţit de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil.



Serviciile de programe de televiziune cu acoperire locală

În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire locală:

- vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie.
- vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora;
- vor avertiza verbal, însoţit de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil;

Legea nr. 103 din 8 iulie 2014 intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.


5 comentarii despre subiectul „Modificări ale legislației audiovizuale: respectarea dreptului persoanelor cu deficiențe de auz de a accesa serviciile audiovizuale”:
Anonim

NU ERA MAI SIMPLU NUMAI CU SUBTITRARE????

s0rin

O proteză auditivă pentru un copil născut surd costă 20.000€ iar pentru a beneficia de ea trebuie să te înscrii pe listă de aşteptare. Dacă ai norocul să şi ajungi la rând Casa de Asigurări oferă MAXiM una, deci doar pentru o ureche, cealaltă trebuie plătită !!! Acesta este adevărul legat de grija guvernului pentru cei surzi, legea cu ştirile traduse în limbajul mimico-gestual este praf în ochi!

Anonim

Sunt persoana cu surd, multi persoane surzi nu poate sa citeasca, va fi intelegi foarte bine vad un interpret l.m.g., multi surzi nu poate sa citeasca din cauza la scoala speciala (profesorii nu invatati bine pe copiii) iar toti nu intelegi deloc ce spune profesor, recunosc si eu nu prea sa scriu corect..asada din cauza la scoala. :(

Anonim

si mie sunt surdomut.. vezi poza aia ca femeia e interpreta proasta pe postul tvr. am vazut pe tv online sunt super in anglia,america.. interpreti sunt perfecti exacte.. intrepreti din romania sunt nătărăi.

Anonim

Nu avem televiziune nationala? De ce obliga statiile locale?

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile