Până la finalul lunii noiembrie 2014 va fi organizata o nouă licitatie, in vederea acordării de licente de televiziune digitala terestra. Insa câștigatorii si numarul de multiplexuri alocate se vor preciza abia la inceputul anului 2015.
Noua licitatie a fost necesara pentru a fi alocate doua licente nationale de televiziune digitala terestra (una în banda UHF și una în banda VHF, mai exact Multiplexul nr.3 (UHF) – MUX 3 si Multiplexul nr.5 (VHF) – MUX 5), ce nu au fost obtinute la licitatia anterioara, din primavara-vara 2014, cand SNR a castigat trei din cele 3 multiplexuri scoase la licitatie. La aceeasi licitatie a participat si RCS-RDS, dar nu a castigat nicio licenta, cauzele nefiind explicate. Licitatia pentru multiplexurile nationale va porni de la pretul de 300000 euro.
De asemenea, vor fi scoase la licitatie si 19 licente locale ( de exemplu cu acoperire semnal pentru o localitate) si 40 regionale ( de exemplu pentru un judet).
Procedura de licitatie va fi aproximativ identică procedurii lictiatiei din primavara-vara aceasta, iar licentele vor fi acordate pe 10 ani.
Cei care castiga multiplexurile nationale trebuie sa porneasca 36 de emitatoare pentru fiecare mux, până pe 1 mai 2017, instalate câte unul în fiecare alocare, iar castigatorii celor locale si regionale trebuie sa puna in functiune cate un emitator, tot până pe 1 mai 2017, cu un număr de cel puţin 1 emiţător instalat în fiecare alocare.
Pentru implementarea sistemului DVB-T2 este necesar sa se tina cont de asignarile si alocarile DVB-T din Planul RRC06, pentru a se evita un proces de re-planificare şi a se îngreuna astfel introducerea sistemului DVB-T2.
Urmare a cerinţelor precizate mai sus, una dintre condiţiile utilizării sistemului DVB-T2 este ca sistemele de emisie care utilizează specificaţiile standardului DVB-T2 să respecte nivelurile de interferenţă şi masca de spectru aşa cum acestea au fost definite la GE06 şi să nu producă interferenţe mai mari decât sistemul DVB-T.
Comparativ cu sistemul DVB-T aşa cum acesta a fost planificat prin RRC06, sistemul DVB-T2:
- are aceleaşi valori (sau mai bune) ale rapoartelor de protecţie şi valori comparabile ale
câmpului minim utilizabil pentru diferite variante de implementare;
- poate utiliza aceeaşi polarizare ca şi înregistrările digitale din Plan;
- poate furniza aceeaşi arie de acoperire utilizând aceeaşi sau o putere radiată mai mică;
- menţine acelaşi nivel (sau mai mic) al densităţii spectrale de putere pentru variante de sistem care ocupă aceeaşi bandă şi utilizează acelaşi număr sau mai mare de purtătoare OFDM (nr. FFT), pentru acelaşi valori ale puterii radiate.
Prin urmare, rapoartele de protecţie, precum şi metodele de calcul a câmpului electromagnetic la marginea fiecărei alocări trebuie să corespundă cu cele prevăzute de Acordul Geneva 2006.
Sistemul DVB-T2 oferă suficientă flexibilitate în ceea ce priveşte numărul de variante de sistem echivalente cu variantele de sistem DVB-T, în sensul menţinerii aceleiaşi zone de serviciu şi posibilităţii utilizării unor asignări care să se încadreze în prevederile articolului 5.1.3 din Acordul Geneva 2006. De asemenea, masca de spectru a semnalului DVB-T2 trebuie să se încadreze în cea prevăzută de tabelele 3-11 din Acordul Geneva 2006. Există, totuşi, anumite variante de sistem DVB-T2 cu număr extins de purtătoare pentru banda de 7 MHz care nu sunt compatibile cu conceptul de „plan entry” din acord.
Multiplexurile disponibile în cadrul procedurii (cele două licențe naționale, precum și celelalte licențe regionale/locale) vor avea posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de transmisie a posturilor de televiziune după 17 iunie 2015.
Capacitatea multiplexurilor poate fi utilizată şi pentru transmisia unor servicii asociate de radiodifuziune, cum ar fi subtitrare, EPG (Electronic Programme Guide), radiodifuziune digitală audio şi teletext. În cazul în care o parte din capacitatea multiplexului nu este utilizată pentru servicii de radiodifuziune, aceasta poate fi utilizată pentru servicii de date şi internet, fără a depăşi 20% din capacitatea totală a multiplexului.
practic astea cand se vor lansa ce avantaje am daca am un tv pe tub? exista vreun mod sa le vad analogicul disparand
Da, iti cumperi un receptor digital terestru DVB-T2 si vei putea viziona canalale si pe televizorul cu tub.
mda.Toate bune si frumoase canalele la propagare nu se afecteaza intre ele.Anul acesta NIMIK sa vedem la anul ce va fi ,la noi ca la nimeni se amina pina in ultima zi.Cablisti asi fac de cap ca pierd abonati si acolo sus e o mafie fff mare,om trai si om vedea
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.