O veste bună atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru persoanele nerăbdătore, a fost anunțată de o echipă de cercetători din Singapore. Ei au creat un acumulator litiu-ion care se incarcă la 70% din capacitate în doar 2 minute.
Secretul pentru încărcarea rapidă este utilizarea unui gel de dioxid de titan in polul negativ al acumulatorului. Expertii au dezvoltat o metodă simplă de a transforma particulele de dioxid de titan în nanotuburi mici, care sunt de o mie de ori mai subțire decât diametrul unui fir de păr si care permit reacții chimice rapide.
Acumulatorii litiu-ion actuali folosesc de obicei aditivi pentru a "lega" electrozii la anod, aditivi care afectează viteza electronilor si ionilor. Cu toate acestea, noi electrozii pe baza de nanotuburi de dioxid de titan elimina nevoia acestori aditivi și pot ajuta la acumularea mai rapidă de energie în aceeași volum de spațiu. Pentru a obtine acest gel, dioxidul de titan și hidroxidul de sodiu sunt amestecate împreună și se agită sub o anumită temperatură. Producătorii de acumulatori vor putea astfel să integreze usor fabricarea noului gel în procesele de producție actuale.
Titanul este un material abundent, ieftin și exploatabil in conditii de siguranță. Acesta este de obicei folosit ca un aditiv alimentar sau în lotiuni de protectie solara, pentru a absorbi razele ultraviolete nocive.
Acumulatorii vot putea fi utilizati si pentru propulsia autoturismele cu motoare electrice, mai ales ca durata de incarcare totală este de doar cinci minute, la fel ca timpul necesar pentru a pompa bezina sau motorina in autoturismele cu motoare clasice. Acumulatorii utilizati in prezent pentru autoturismele electrice necesita aproximativ 4 ore pentru a fi încărcați.
Acesti noi acumulatori vor ajunge pe piață în aproximativ 2-3 ani.
Nu se spune cat vor costa. Daca vor avea o durata de viata de 20 ani atunci o sa poata fi folositi la sistemele solare. La un sistem solar costul cel mai mare e dat de acumulatori care mai mult de 5 ani nu pot fi folositi. Calculand energia inmagazinata rezulta ca pretul energiei electrice solare este dat in mare masura de acumulatori si nu de panourile fotovoltaice a caror pret a scazut de cateva ori in ultimii ani. Daca acesti acumulatori vor tine 20 ani si vor costa mai putin decat cei clasici raportat la durata lor de viata ar fi o revolutie in domeniul energiei. Energia solara ar putea fi inmagazinata mai ieftin si deci sistemele solare independente vor deveni mai competitive ca pret.
Eu am vazut ieri pe o televiziune de stiri straina ca vor fi mai ieftini decat acumulatorii actuali pentru masini. Deci probabil vor fi ieftini, ca asa se si zice ca materiale ieftine si proceduri simple de productie. Si eu cred ca va fi o revolutie, daca nu isi baga coada actualii producatori de acumulatori, ce ar fi nemultumiti ca le-ar scadea in timp vanzarile din cauza acestor cu adevarat revolutionari acumulatori, cu durata mare de viata.
Sa nu aiba soarta becurilor cu filament... Primul bec inventat de Edison a functionat aproximativ 1500 ore se ajunsese la 2500 ore dupa care producatorii au hotarat sa nu cumva sa tina mai mult de 1000 de ore ca oamenii sa le cumpere mai des becurile lor. Exista chiar si un bec cu filament care functioneaza de mai bine de 100 ani...
Nu cred ca baietii unsi cu toate alifiile ( a se citi motorinele si benzinele) vor sta cuminti. Nu cred ca trebuie sa ne facem iluzii.
Sau companiile energetice vor investi ele insele in aceasta tehnologie. Sa nu uitam cine sunt principalii investitori in eoliene de exemplu:
"Până în acest moment cel mai puternic investitor în sectorul eolian este grupul CEZ, urmat de Enel cu proiecte de peste 400 MW şi de portughezii de la EDP cu 310 MW, potrivit datelor Transelectrica"
http://www.zf.ro/companii/marii-vanatori-de-vant-topul-celor-mai-mari-25-de-proiecte-eoliene-din-romania-10711948
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.