Astazi mi-am facut timp liber sa dau cu o oră inapoi ( ora de iarnă ) ceasul cu cuarț de pe un perete din casă, ceas pe care l-am primit cadou recent. Spre surprinderea mea, ceasul arăta ora corecta. La o scurta verificare, am observat ca indica timpul destul de bine, la diferenta de o secunda de timpul indicat de un ceas atomic verificat online. :) Destul de ciudat pentru un ceas Made in China. Il demontez rapid de pe perete si observ ca nici macar nu exista posibilitatea de a regla ora exactă. Mă intreb cum de s-au invartit singure limbile ceasului cu o ora inapoi. :)
Cum pe ceas nu scrie niciun producator , fiind deci un produs noname, privesc mai atent in spatele acestuia si se observ scris foarte mic textul "RCC". Caut informatii pe internet si spre rusinea mea constat ca nu stiam ca exista ceasuri cu cuarț controlate si sincronizate radio, mai exact care se sincronizeaza prin unde radio cu un emitator conectat la un ceas atomic din strainatate. Emitatorul este probabil la peste 1500 km distanta de Romania, din ce am studiat ulterior, probabil situat in Germania sau Marea Britanie.
Oscilatorul găsit în interiorul unei RCC se bazează pe vibrațiile mecanice ale unui cristal de cuarț, în mod tipic 32768 vibratii ale cristalului marcand o secundă. Chiar daca la un ceas cu cuart pot aparea in timp erori de contorizare a timpului, ceasul controlat radio se sincronizează periodic printr-un semnal de la una dintre stațiile dedicate, probabil in Romania cu semnal de la statia din Germania.
Semnalul de sincronizare este codat dupa diverse metode, cum ar fi MSF, DCF77, TDF, RTZ etc, iar emitatoarele au raza de actiune la cateva sute de km la mii de kilometri.
Cele mai importante emitatoare pentru România sunt in:
- Marea Britanie, Anthorn - 60 khz MSF - 17 kW - Raza 1500 km.
- Germania, Mainflingen, Hessen - 77.5 kHz DCF77 50 kW, localizat la sud-est de Frankfurt si cu o raza de actiune de pana la 2000 km.
- Franta, Allouis - 162 kHz TDF - 2000 kW, localizat la 150 km sud de Paris, cu o raza de actiune de pana la 3500 km. Foloseste o encodare a semnalului similara cu DCF77, dar necesita un receptor radio mai complex in ceas.
- exista emitatoare de acest tip si in Rusia ( dar cu o putere de pana la 10kW),
Unele ceasuri de acest tip sunt capabile sa primeasca semnal doar de la un anumit emitator și deci trebuie să fie în aria de acoperire a acestui stații pentru a se sincroniza. Altele, inclusiv multe ceasuri de mână, sunt acum capabile sa receptioneze semnal de la orice emitator dedicat acestui scop și se vor sincroniza la semnalul unuia dintre acestea.
Daca aveti mai multe informatii despre acest subiect, le așteptăm cu placere la comentarii.
interesant! De unde-mi cumpăr și cât costă? Ca să știu când mi se strică cel din casă, să-mi iau unul din acesta
Am vazut mai demult in Carrefour parca.
foarte interesant nu stiam ca exista asa ceva !!!
Exista si ceasuri de mana de firma care fac asta. Numai ca pot sa apara probleme cand se sincronizeaza dupa semnale gresite. Am un cumnat marinar si a anulat functia la acel ceas ca se trezea ca se sincroniza gresit dupa alt fus orar. Nu mai stiu ce marca avea dar tin minte ca mi-a povestit asta.
Si eu am vazut unul nemtesc si lam prins chiar cind sa trecut la ora de iarna a inceput sa mearga inapoi cam un minut si apoi sa oprit la ora exacta daca respectivul mai are ciasul o sa revin cu marca sau producatorul ms
Eu detin un asemenea ceas insa problema este ca degeaba dezactivez functia de sincronizare, acesta tot face sincronizarea iar deasul intotdeauna este cu o ora in urma. Ce pot face sa functioneze corect? ("...in afara de al sparge si arunca la gunoi :))))")
sa-ti setezi corect time-zone-ul pe ceas (UTC+2)... si sa folosesti cratima...
Am vazut prima oara asa ceva prin 1995. Mi s-a parut a fi vecin cu magia (eram prea mic sa cunosc/inteleg detaliile tehnice).
Am cumparat si eu o statie meteo de la Lidl, statie care are si ceas de-asta sincronizat wireless. Emitatorul este in DE, din pacate noi suntem cam la limita receptiei utile a semnalului, dar merge. Imi pare rau ca intampin si eu aceeasi problema cu fusul orar, indiferent ce am setat eu in statia aia meteo, tot pe ora europei centrale merge. Am abandonat lupta si l-am lasat asa.
Si eu tot o statie meteo am, de mai multi ani. Se sincronizeaza pe ora Europei Centrale. Eu il sincronizez cam o data la 2 luni, dupa ce isi ia ora, il dau manual cu o ora inainte.
Exista si modele la care poti regla un offset de 1,2,3 ore inainte sau inapoi, astfel incat ceasul isi ia ora corect si nu mai trebuie sa umbli la el.
Te rog, spune de unde ai luat ceasul asta de perete, vreau si eu unul. :)
probabil au mecanisme ceva de genul asta
http://www.timetips.org/id230.html
http://www.ofrei.com/page732.html
Si eu am un ceas cu sincronizare radio ... Din pacate chiar daca i-am pus offset-ul corect, de +2 sau +3 ore si pe moment merge OK, dupa o perioada (atunci cind se sincronizeaza si apare simbolul radio fiindca sincronizarea asta se face parca o data pe zi?) revine la ora Europei Centrale ... asa ca merge saracul doar cu functia de sincronizare radio dezactivata :(
Daca ai ceasul cu limbi, poti seta ofsetul din limbi, il desfaci sa ai aces la limbi si le invarti cu una sau doua ore inainte sau inapoi, un fel de offset manual analogic, daca permit rotirea si nu sunt lipite. La cele digitale nu ai ce sa le faci, daca nu au softul corect realizat.
Salut.Recent mi s-a stricat, la un ceas de perete clasic, mecanismul...Am comandat online, de la Germano-Electronics, un mecanism ceas radiocomandat(avea reducere mare la pret).Am montat mecanismul, dar nu a pornit.S-a miscat minutarul si aratatorul, de la 12.00(pu de mine), pana la 10.30 si s-a oprit.Aseara am reusit sa pornesc mecanismul. Insa azi ,Duminica am vrut sa montez geamul aparator la locul ei,am scos bateria.Dar nu mai vrea sa porneasca.Am citit undeva ca e posibil ca in jurul orei 22.00,va porni.Totusi ce e de facut.Multumesc anticipat la un mic sfat bun
Mi se pare ca se poate reseta, cauta intructiuni pe net, am citit pe undeva pe intenet ca introduci vreo 10 secunde bateria cu polaritatile invers. Dar inainte cauta pe net, sa nu il arzi, ca nu stiu daca e valabil si la modelul tau. Reglarea orei se face noaptea, e posibil spre dimineata. Asa ca mai bine asteapta.
Deci cine da comentarii ca bateria trebuie pus invers sa se abtina,doar prin noroc rezista electronica ceasului la o polaritate inversa...mecanismele sunt multiple,dar in general au un buton,la majoritatea mecanismului radiocomandat,in Romania dupa ce se pune bateria,si se asteapta 3-4 minute sa termine cu cautarea semnalului se pune pe ora 1,dupa care se scoate bateria pt 2 minute,se pune bateria inapoi,dupa astepti sa sincronizeze,daca totul e ok in max 5 minute ai ora exacta...multi spun ca nu au stiut de tehnologia asta,desi cel din Frankfurt exista din 1977,are indicativul de DCF77,transmite cam 1500km,cea ce inseamna ca pina in Brasov semnalul e acceptabil,in rest depinde unde locuiti,cum e zona,cum e vremea etc...bineinteles,mai exista si in Anglia,dar semnalul aceluia nu mai ajunge in tara noastra sub nici o forma,si mai exista in Elvetia,care se prinde doar acolo...exista ceasuri de mana,mai ales Casio,care au incorporate technica pt 5-6 frecvente,adica Germania,Japonia,Canada,Australia etc,fiecare avand propria sistem de semnal pt ceasuri...
Am de ceva timp un ceas de masa Seiko QHR022K radio controlat. Intr-adevar, aceasta sincronizare se face la ora 04.02. Stau în București, Dr. Taberei la etajul. 2 într-un bloc de 11 etaje, în fata un bloc identic. Deci semnalul de comanda a sincronizarea este OK! Problema mea este alta și anume ca sincronizarea se face după ora Europei centrale. L-am setat inițial pe ora locala, apoi cu 2 ore după, apoi cu 2 ore înainte, dar, invariabil, la ora 04.02 se sincronizează pe ora Europei centrale. Am urmat și procedura din postul anterior dar după introducerea bateriei limbile orar și minu tare se repoziționează la ora 12.00 și apoi după câteva minute pornește normal dar fără a fi sincronizat. Nu înțeleg cum acel gadget meteo radiocontrolat se sincronizeaza pe ora Romaniei fără a avea vreo setare de fus orar! Aștept recomandări din partea celor cu mai multa experienta ca mine. Mulțumesc anticipat!
Nu are pe niciunde vreo setare gen Time zone sau TIME DIFFERENCE ? Sau vreo combinatie de butoane sa faca asta? In manual nu scrie nimic despre asta ?
Nu, nu are nimic din ceea ce întrebați dumneavoastră. Mai rămâne sa mut cu mana goala limba orara de la 12.00 la 01.00 înainte de sincronizare și... sa aștept ora 04.02
Neata! am si eu ceas de perete RCC Auriol scrie pe el; si mi s-a descarcat bateria. I-am pus alta noua si a inceput sa se invarta de nebun si s-a oprit la 12:30. Are butoanele Set Rec si Reset. Cum il setez? ca nu se potriviste correct, ci total diferit de cat este ora acum. Mersiiii!
ceasuri radiocomandate sunt in romania din 1992 ! dupa ce-i puneti bateria se invarte singur si se opreste la ora 1.dupa maxim o ora ,iar se misca limbile si se opresc fix la ora exacta din acel moment .nu incercati sa reglati ,sa desfaceti sau alte manevre pentru ca nu se poate si-l distrugeti .pe teritoriul romaniei arata ora noastra ,de vara sau de iarna ,fara niciun reglaj !sa-l stapaniti sanatosi ,cei care-l aveti !
Am si eu stația meteo de la lidl cu aceeasi problemă.Am desfacut capacul din spate si i am tăiat firele de la antena de sincronizare.De atunci merge ceas.
Salutare!Am de gând să-mi iau un citizen (de mana)radiocontrolat ,îndreptarea mea este daca am semnal in romania și după ce ora a europei se reglează? mulțumesc!!!
Salutare.vreau să-mi achiziționez un citizen radiocontrolat,întrebarea este dacă in Romania este semnal și după ce ora a europeE se reglează?multu mulț!!!
Ceasul meu de perete este radiocomanda îl pun la ora bună după un timp este cu o ora mai puțin.
Daca nu are reglaj sau sincronizare cu ora de vara si e ceas cu limbi, nu ai ce face decât să îndoi cu o oră indicatorul de oră...
Buna ziua. Daca ceasul este unul analogic din cel vandut de Lidl, marca Auriol, trebuie spus ca acesta se autoregleaza dupa frecventa de 77,5 kHz transmisa de statia Mainflingen vis-a-vis de Frankfurt am Main! Singura solutie este sa demontati geamul de protectie (sunt 6 holzsuruburi)si sa mutati personal pozitia orarului si minutarului, la ora care va intereseaza!
Eu am gasit urmatoarea solutie: scot bateria din ceas (ma refer unul clasic de perete cu limbi si care zilnic are o sincronizare la ora 14:00 ora Romaniei, o introduc la loc exact la ora 12:45 (ora noastra locala), ceasul incepe sa-si faca setarile automate astfel incat la ora 13:00 porneste setat/fixat ora Romaniei si functioneaza pana la urmatoarea schimbare a orei sau a bateriei :)
am cumparat si eu un ceas de acest gen din germania cam acum 20 de ani.cum era si normal cand l-am pornit in romania,arata cu o ora decata ,adica ora germaniei.neavand nici un sistem de reglare sau de setare ,i-am scos geamul si am miscat limba orara cu o unitate astfel ca de atunci mi-a aratat ora exacta.problema acum este ca de vreun an nu prea mai este stabil ceeace ma face sa cred ca a cam obosit.(probabil ca a scazut sensiibilitatea receptorului ca nu mai are putere sa-l regleze, nu stiu ce sa zic altceva)
Am cumpărat și eu stația meteo de la Lidl (model cu ramă albă, pătrată) și funcționează corect sincronizarea cu ceasul atomic pentru ora României setând timezone-ul standard +1 (am uitat exact cum se numeste in meniu), dar este +1, nu +2, ca în cazul raportării la GMT.
La ceasurile mecanice se scot limbile , și se fixează cu o oră înainte !
Am un ceas de birou, cumpărat din Kaufland cu 12 lei, acum aproximativ 7-8 ani, electronic, Power King. Indică ora, minutul, ziua săptămânii, ziua, luna și temperatura, radiocomandat. După ce i-am făcut setările toate,ca la un ceas normal, ora de vară sau de iarnă,se schimbă automat după aproximativ o zi. Astăzi, i-am schimbat bateria (varta AA) și nu i-am mai făcut nici un reglaj, să văd ce se întâmplă? După 6 ore, când am revenit acasă, erau fixate toate reperele, ora, zi etc. perfect!!! Numai bine la toată lumea!
Aceste ceasuri in Romania se sincronizeaza doar cand receptorul este sensibil, singurul semnal slab care ajunge aici este doar din Germania, cel din Anglia nici o sansa! Si aceste ceasuri au 2 quartzuri, in general 32,768 khz si 77,50 khz(sau multiplu lor) ceasurile analogice se reglezeaza inainte de a pune bateriile la ora unu(nu trebuie umblat la limba) altfel se va sincroniza corect in Romania, iar cele digitale la setari se pune +1 si se va sincroniza corect... Este interesant ca acest sistem din Germania exista din 1977,dar majoritatea romanilor abia afla acum.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.