Unul dintre subiectele intrate in atentia opinie publice internationale il reprezinta timpul pe care copiii ar trebui să petreacă în fața dispozitivele digitale. Un studiu recent a constatat că aveau o capacitate mai bună de a citi indiciile emoționale din viața reală copiii care utilizau mai putin mediul virtual.
Serviciile mass-media sociale sunt de interes pentru o mulțime de părinți, iar studiul s-a axat pe un grup de copii din SUA, in varsta de aproximativ 12 ani, in privinta modului în care acestia își petrec timpul pe rețele precum Facebook, Instagram sau Tumblr, servicii pentru care nu pot să îsi deschidă legal un cont copiii cu vârsta sub 13 ani, ca urmare a unei legi din 1998, denumita Child Online Privacy Protection Act (COPPA). Bineinteles, copiii ocolesc de multe ori regulile.
Subiect de studiu au fost 10 fete, alese într-un mod neștiințific: psihologii au discutat cu grupul la o petrecere in curtea casei unui coleg, care organizase o petrecere pentru ziua fetei sale. Metodologia a fost simplă: o masă rotundă în jurul unui foc, vineri seara. Au fost servite snacks-uri. Psihologii au cerut de asemenea copiilor sfaturi despre tehnologie. În cele din urmă, au contactat parintii fetelor, pentru a afla ce reactii au.
În eșantionul studiat, Instagram a fost cel mai popular serviciu social: fiecare copil a avut un cont. Doar o fată folosea Snapchat, șase au avut conturi Pinterest, șase au avut conturi de Vine, șase au avut conturi YouTube, cinci aveau Tumblr, iar cinci au avut conturi Kik. Doar două fete au avut conturi pe Facebook și le-au folosit în principal pentru a comunica cu familiile lor.
Cele mai multe dintre aceste site-uri necesită la inregistrare ca utilizatorii să introducă o dată de naștere. Bineinteles, copiii au prezentat informații false la crearea conturilor. O fată a spus că ea a folosit 1990 ca an de naștere implicit. Mai multe au crezut că era înțelept să apară ca au peste 18 de ani sau preferabil de cel puțin 21 ani.
"De fapt, eu am 11 ani!", a strigat vesela Allie, una dintre fete. "Eu am aproape 12", a spus alta fată. "Iar eu implinesc astazi 13 ani", a spus sarbătorita. "La mulți ani!", i-au urat invitatele.
Când psihologii au contactat ulterior părinții prin e-mail, o mamă a răspuns că nu știa despre limita legală de vârstă la inregistrarea pe respectivele rețele de socializare. Dar alți părinți au avut aproape acelasi motiv pentru a-si lăsa copiii sa se înscrie mai devreme in aceste rețele: "Am decis să permitem accesul timpuriu, cand copilul nu este în stadiul de tânăr rebel, încăt să își dezvolte abilitățile si să acționeze în mod responsabil cand va fi adolescent și adult". Parintii au declarat ca au monitorizat cu atenție mesajele copiilor.
În ceea ce privește alegerea de a părea mult mai în vârstă in mediul on-line, aceasta a fost o noutate pentru unii dintre părinți. "Pot să înțeleg gândirea lor, dar trebuie sa recunosc, pentru fata mea de 12 ani, ar fi trebuit să iau în considerare si pericolele online. Pe de altă parte, m-ar interesa sa cunosc un pic mai mult comportamentul online al copilului meu, care a specificat statutul de adult in comunicarea cu ceilalti membri ai retelelor de socializare", a raspuns unul dintre părinți.
"Cred că este important pentru copii să isi găsească vocea interioara și să fie capabili să se exprime", a scris o mamă. "Dacă utilizarea acestor tipuri de mass-media îi ajută să se pregătească pentru perioada dificilă care urmează, adica anii adolescentei lor, atunci eu sunt un susținător."
"În plus", a raspuns un alt parinte, "lumea online pare de-a dreptul sănătoasă, comparativ cu revistele tipărite. Fata mea adoră să citeasca pagini de internet despre manichiura, machiaj sau modă. Sunt fericit că ea citeste aceste website-uri mici si nu lecturează reviste tipărite de moda, ultimele dintre acestea avand si articole despre cum să flirtezi cu baietii."
Din moment ce Instagram a fost contul folosit de fiecare fată din grupul de studiu, psihologii au fost curiosi sa afle cum isi petrec copii timpul în respectiva rețea.
"Am două conturi, un cont pentru fanii Disney, unde postez în fiecare zi, și un cont personal", a spus una dintre fete.
Regula generală este că fetele utilizau setările publice pentru conturile dedicate fanilor unor subiecte, insa foloseau setări de confidențialitate puternică pentru conturile lor personale.
"Numai oamenii pe care îi cunosc personal îi adaug in contul privat", a spus Julia.
"Și câti fani ai in contul personal?", a intrebat unul dintre psihologi, iar fata a raspuns: "Am 557 fani".
"Hmm, cum poți sa cunosti personal atat de multi oameni la 12 ani ?", a intrebat psihologul.
"Ei bine, foarte multi sunt prieteni ai prietenilor", a raspuns fata. "Eu nu-i cunosc, dar cred că sunt de treabă dacă sunt prieteni ai celor pe care îi cunosc."
Ce sfaturi tehnice au dat fetele părinților ? Majoritatea au spus ca doresc ca părinții și bunicii lor sa foloseasca mijloacele online pe care ele le consideră că funcționează cel mai bine.
"Parintii mei încă mai cred că se pot mări fotografiile de pe Instagram", a spus o fata. "Nu se poate! Să nu mai încerce !"
Alta fata a zis: "Mama mea incă foloseste Internet Explorer. De ce? De ce? De ce? "( Intreg grupul folosea Google Chrome.)
O altă fată era nemultumită că parintii ei nu stiu sa comute între Apple Tv, televiziune obișnuită si consola de jocuri: "Trebuie doar să schimbe intre intrările televizorului, din telecomanda. Nu e chiar asa de greu!"
Alte trei fete erau suparate ca parintii lor fac exces in supravegherea online.
"Am avut o pasiune pentru un tip, iar părinții mei i-au vazut numele de familie pe Facebook și s-au dus să se certe cu părinții lui", a spus una dintre aceste trei fete. "A fost atât de ciudat !"
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.