miercuri, 29 octombrie 2014

Record mondial: Transfer de 255 TBps printr-un singur fir de fibră optică

Traficul de internet continuă să aibă o creștere într-un ritm alarmant, determinată mai ales de popularitatea streamingului video, precum și de răspândirea accentuată a smartphone-urilor și tabletelor, care aduc tot mai multi oameni in mediul online. Însă e imbucurător să știm că omenirea are acum tehnologia necesară pentru asigura lățimea de bandă ce va fi necesară în curând.

Un grup comun de cercetatori din Olanda și SUA a doborât recordul mondial de transfer printr-un singur fir de fibră optică, transmitand 255 de Tbps de date prin acesta. Este echivalentul a aproximativ 32 terabytes pe secundă, suficient pentru a transfera un film de 1GB în 31.25 microsecunde (0,03 milisecunde) sau întregul conținut al unui hard disk de 1 TB in aproximativ 31 de milisecunde.

Cel mai rapid transfer printr-o singur fir de fibră comerciala utilizata la ora actuala este de 100Gbps, adica de 2550 ori mai mic decat cel obținut de cercetatori. Transferul de 255 Tbps este impresionant, fiind mult mai mare decât capacitatea totală a sutelor de cabluri de fibra care în prezent traversează Oceanul Atlantic. De fapt, 255 terabiți pe secundă reprezinta poate chiar mai mult decât suma totală a intregului traficul de internet din lume, chiar la orele de vârf.

În forma sa actuală, întreaga coloana vertebrală a internetului este realizata utilizand fibră cu fire cu un singur miez, care pot transporta un singur flux de lumină.

Cercetatorii de la Universitatea de Tehnologie Eindhoven și de la Universitatea Central Florida au reusit aceasta performanta utilizând fibra cu fire multi-miez.

Firul multi-miez este tot un fir de fibră optică, dar care are mai multe miezuri de-a lungul acestuia, ce permit operarea multi-mod. Deocamdata este greu și costisitor de fabricat fibra cu fire multi-miez de inalta calitate, dar se pare că respectivele bariere de fabricatie sunt deja diminuabile. În acest caz, cercetatorii au folosit o fibră de sticlă cu fire cu sapte miezuri fiecare, aranjate într-un hexagon.


Ei au folosit multiplexarea spațială pentru a transmite 5,1 terabiți prin fiecare purtător. De asemenea, cercetătorii s-au folosit si de multiplexarea diviziunii lungimii de undă (WDM), care teoretic poate ajuta la transferul de cantități uriase de date printr-un singur fir de fibră (câteva terabiți), insa care în cele din urmă întâmpină limitările practice ale legilor fizicii. Astfel, WDM a fost utilizat limitat, pentru transmiterea a doar 50 transportatori, care sunt difuzati prin cele șapte miezuri ale firului de fibră optică, ajungand la un tranfer total de 255Tbps.

Experimentul nu a fost doar o demonstratie in laborator pe distanță scurtă, ci transferul a fost testat printr-un fir multi-miez lung de 1 km.

În viitor, fibra cu fire multi-miez va înlocui actuala coloana vertebrală a internetului, realizată din fibră cu fire cu un singur miez. Dar având în vedere ca o astfel de imbunatatire ar necesita inlocuirea fibrelor optice actuale cu noi cabluri de fibra optica cu fire multi-miez, dar și o mulțime de noi componente hardware, necesare pentru a gestiona conexiunile multi-mod, vor trece multi ani până va fi realizata acesta imbunatatire la nivel global.


2 comentarii despre subiectul „Record mondial: Transfer de 255 TBps printr-un singur fir de fibră optică”:
Anonim

Interesant. Era si mai util (pe termen foarte scurt) sa faca un echipament care conectat la fibrele optice existente macar sa dubleze viteza de transfer.... dar oricum probabil ca in urmatorii ani fibrele noi instalate vor fi de acest tip. Dar la unguri nu le foloseste la nimic inventia... ca traficul va tinde spre zero daca se va introduce taxa aia...

Apropo de unguri: Iata o stire care confirma ca ungurii nu sunt legume ca romanii:

http://www.capital.ro/situatie-exploziva-la-budapesta-100000-de-oameni-au-manifestat-pentru-democratie-taxa-pe-internet-provoaca-iritare-extrema.html

Anonim

pe cine intereseaza de unguri , sa aplice mai repede sa putem descarca cu 10 tera pe secunda ;))

bine posibilitatile hard cred ca nu sustin acesta viteza , totusi viitorul suna frumos

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile