joi, 6 noiembrie 2014

1000 TB stocați pe un disc optic DVD standard

Un grup de cercetatori australieni de la Universitatea Swinburne a reusit sa scrie pe un DVD Blank standard mai multe date decât si-ar fi putut imagina cineva. Anterior, discurile DVD standard putea inregistra de obicei doar 4,7 GB de date, insa o noua metoda de scriere a datelor pe disc a permis stocarea a 1000 terabytes de date pe vechile discuri optice. Exemplificativ, aceasta poate insemna 40.000 filme HD pe un singur DVD.

Cercetatorii au proiectat si construit un nou sistem de ardere a discurilor, care utilizează două fascicule de lumină ce obtin impreuna o scriere de 9 nanometri, în comparație cu latimea de 500 nanometri a datelor scrise de actualele sisteme de ardere a DVD-urilor. Daca facem o comparatie in mod plastic, este exact cum ai scrie cu un pix, iar anterior scriai cu o pensulă lata.

Limitele actuale de scriere a datelor pe discuri optice sunt cauzate de limita de refracție a luminii. Deoarece lumina nu poate fi mai utilizata cu o latime mai mică de 500 de nanometri, s-a presupus anterior că laserele nu pot scrie biți de informație cu latime pe disc mai mică de 500 de nanometri.

Cercetatorii au descoperit că folosirea a două fascicule de lumină, tot de 500 nanometri, îi va ajuta sa depăseasca bariera. Unul a fost utilizat pentru scrierea de biți de informație ( deci "activeaza" inregistrarea completa), în timp ce al doilea fascicul circular violet a fost utilizat pentru a marca si bloca cu puncte de lumină de 9 nanometri latime, inhibând inregistrarea efectuata de primul fascicul ( eu fel de sistem anti-scriere, de blocare a bitilor scrisi pe DVD).


Nu au fost precizate detalii suplimentare si nici schita proiectului, fiind deocamdata sub protectia secretului tehnologic.

Deci, ne reintoarcem la discurile DVD ?


10 comentarii despre subiectul „1000 TB stocați pe un disc optic DVD standard”:
Anonim

Putem doar să ne imaginăm cât se poate scrie pe un disc bluray cu această tehnologie!

Anonim

Daca e adaptabila si pentru bluray, atunci de 12 ori mai mult, adica 12000 TB :-)

Anonim

DVD / CD / BD nu conteaza. Se scrie in substrat.
O problema va fi citirea. Un fir de praf, o zgarietura, cateva amprente si pierzi cativa TB !!!.

Anonim

La atata spatiu pui de 100 ori aceleasi fisiere repetat :) Si tragi pe 2 DVD-uri aceeasi informatie, ca e 2 lei un DVD. :) O scapa de zgarietura unele dintre ele. Important e cat vor costa DVD Writerele / Playerele, ca sigur nu vor mai fi compatibile cele actuale.

Anonim

Ar trebui să facă ceva să mărească și durata de viață, nu numai capacitatea.

"CD/DVD experiential life expectancy is 2 to 5 years even though published life expectancies are often cited as 10 years, 25 years, or longer."

http://www.archives.gov/records-mgmt/initiatives/temp-opmedia-faq.html

Anonim

Exact cum zice anonimul anterior. Am DVD-uri care s-au dus dupa 3-4 ani. Concret nu mai merg multe fisiere. Noroc ca informatiile le aveam si pe HDD-uri, dar unele fisiere nu si le-am pierdut definitiv. Am avut o mare surpriza mai ales cand se spune ca CD-urile si DVD-urile au o durata de viata de ordinul a zeci de ani. DVD-urile si CD-urile sunt medii de stocare nesigure. Dupa ce am pierdut multe fisiere de muzica m-am uitat cu alti ochi la casetele magnetice de peste 35 ani ale parintilor care se aud ca in prima zi... Cineva zicea ca backup aproape sigur se face pe trei HDD-uri aflate in locuri cat mai departate unele de altele (preferabil in tari sau continente diferite si in bunkare sigure).

Revenind la subiect, oare cat dureaza scrierea sau citirea datelor...?
Si iarasi nu inteleg de ce DVD-urile si CD-urile nu se introduc in niste carcase metalice care sa le protejeze si cand se citesc sa fie o fereastra mica care sa se deschida si sa poata fi citite? Cum erau candva floppy disk-urile vechi... Astfel nu sunt zgariate si nici afectate de lumina solara care le poate afecta.

Anonim

Eu am DVD-uri de peste 10 ani care merg perfect. probabil conteaza si ce marca de disc DVD este si cu ce writter si la ce viteza au fost scrise.

GIANI

astia au reinventat ce un roman a facut asta acuma 5 6 ani
cred ca nu suntem in stare de loc sa ne protejam inventiile
si acuma acesta inventie va avea un rasunet internationat in timp ce noi am inventat acest lucru acuma cativa ani ....................pffffff

GIANI

http://ro.wikipedia.org/wiki/Hyper_CD-ROM ......

Anonim

Giani, nu e aceeasi tehnologie. Romanul a inventat un CD cu mai multe straturi suprapuse, astia au facut cu totul altceva: folosesc aceleasi discuri DVD clasice pe care le cumperi tu de la magazin de ani de zile, nu altele, ci acelea cu 1 leu. Ei au micsorat dimensiunea luminii cu care se scrie pe discurile respective OBISNUITE. Romanul nostru nu a facut asta.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile