Multe televizoare moderne au posibilitatea de a creste numarul de cadre afisate pe ecran, prin diverse tehnologii denumite generic "interpolarea miscării" si "inserarea de cadre negre", in scopul de a crea o miscare aparent mai fluidă si de a diminua astfel defectele afișate, printre care și cele de mișcare sacadată ( întreruperi scurte și dese ale imaginii, deseori greu de perceput, la intervale egale intermitente, discontinuitati ale cursivitatii imaginii ) si de ghosting ( umbre "fantomă" ).
In functie de producator, tehnologia este denumita diferit: TruMotion, Digital Movie Mode, Smooth, Intelligent Frame Creation (IFC), HD Digital Natural Motion, Perfect Motion Rate, Auto Motion Plus, Clear Motion Rate, Fine Motion Enhanced. AquoMotion. MotionFlow, ClearScan, SmoothMotion etc.
Efectul Soap Opera
Desi in cazul transmisiilor sportive si uneori a diverselor emisiuni, interpolarea miscarii si / sau inserarea de cadre negre pot sa fie utilizate cu efecte pozitive ( deoarce este recomandata cand se doreste obtinerea unei imagini cat mai apropiata de realitate ), in cazul vizonarii unui film sau serial, aceasta tehnologie are ca rezultat la majoritatea televizoarelor efectul negativ denumit "soap opera effect" ( efect de telenovelă ) sau SOE, diminuandu-se partial sau complet senzatia cinematografica a miscarii imaginii.
Efectul Soap Opera a fost denumit astfel deoarece, prin generarea si afisarea de noi cadre intermediare între cadrele originale ale unui film, unii telespectatori au senzatia ca urmaresc imaginea unei productii pentru televiziune si că pierd aparența senzatiei cinematografice.
De asemenea, interpolarea imaginii sau inrercalarea de cadre negre crează un efect nedorit daca pe ecranul respectiv sunt afisate jocuri video. Desi generează un număr mai mare de cadre afisate, există un puternic efect advers, mai exact asa numitul "lag", adica o diferentă intre momentul real al actiunii jocului sau activarea unei comenzi de pe tastatura sau controler si momentul observarii pe ecran a acestor evenimente, din cauza timpului necesar pentru procesarea imaginii afisate (determinat de consumul mai mare de resurse si deci deseori timp de procesare mai mare si implicit afisare intarziată).
Care sunt cauzele imaginii mai puțin cursive
Până la aparitia eranelor cu cristale lichide, au existat mai multi factori ce au cauzat efectul de miscare sacadată în film și video (de exemplu, unul dintre acestea era cauzat de camerele de filmat cu o viteza mica a obturatorului). Apariția materialelor video digitale și a tehnologiilor de afișare HDTV a introdus de asemenea o multitudine de factori suplimentari, care contribuie in prezent la efectul de miscare sacadată, ce are cauze diverse primare sau secundare de perceptie a artefatelor în imagine.
În multe cazuri, o multitudine de factori pot afecta în același timp materialul video original, pe întregul lanț de productie, dar si pe traseul de la sursa la ecranul televizorului receptor. Unele dintre aceste cauze pot să fie:
- timpul de răspuns pe ecranele LCD sau LED (miscarea sacadata cauzata de un timp de răspuns lent a activarii pixelilor)
- senzorii camerelor video miniaturizate sau de slaba calitate, care necesită mai multă lumină
- diversele software de procesare si editare video
- diversele software sau playere de redare a materialului video
- artefactele de miscare ce apar când camera se deplaseaza ( panorameaza ) rapid pe orizontală sau verticală
- rezoluția upscalată (blur cauzat de redimensionarea imaginii, pentru a se potrivi la rezoluția nativă a televizorului HD)
- deintercalarea, care pot incețoșa imaginile și / sau introduce nereguli in mișcarea fluenta
- artefactele de compresie, prezente în fluxuri video digitale, pot contribui cu defecte suplimentare în timpul mișcării rapide.
Miscarea sacadată este o problemă mult mai gravă pentru ecranele LCD si LED decat pentru clasicele ecranel CRT ( cu tub catodic ). Chiar și în situațiile în care timpul de răspuns al activarii pixelilor unui televizor LCD/ LED este foarte scurt, miscarea sacadata rămâne o problemă, deoarece pixelii pot să rămână activati inca o perioada foarte scurta de timp, creându-se chiar asa-numitul efect de ghosting ( umbre "fantomă" ), spre deosebire de fosforul de pe ecranele CRT, care are o rat[ de activare / dezactivare mult superioara.
Care este framerate-ul televizorului meu ?
Rata de cadre afisate ( framerate ) a unui ecran nu este întotdeauna echivalenta cu cea a conținutului afișat. Cu alte cuvinte, un ecran capabil să funcționeaze la un framerate mare nu înseamnă neapărat că acesta afiseaza mișcarea imaginii interpolată. De fapt, multe televizoare care au implementată o astfel de tehnologie, o au dezactivată în mod implicit. De exemplu, un televizor care poate reda imaginea la 120 cadre pe secunda, dar pe care este afișat un continut video ce nativ are 24 cadre/secunde, va afișa fiecare cadru static pe cinci din cele 120 de cadre pe secundă redate. Acest procedeu nu are nici un efect asupra imaginii, atata timp cand nu este activata de catre telespectator sau implicit functia de interpolare a imaginii.
Producatorii de televizoare prezinta un anumit framerate al unui televizor, dar acesta se poate referi fie la numarul maxim de cadre pe secundă afisat, fie la numarul de reîmprospătări a imaginii pe ecran intr-o secunda, indiferent de numarul original de cadre al materialului video, de obicei neprecizandu-se daca acest numar de cadre afisate pe secunda este nativ sau obtinut prin metode de interpolare. În plus, capacitatea unui ecran de a afișa conținut la un anumit framerate nu înseamnă că ecranul este capabil să accepte conținut care rulează la un astfel de numar de cadre pe secunda. Cele mai multe televizoare de pe piață nici nu accepta semnal cu frecventa mai mare de 60 cadre pe ecunda, ci mai degrabă folosesc capacități suplimentare de a elimina mișcările sacadate, de a reduce artefacte, prin interpolare sau alte procedee.
La un televizor ce este promovat ca avand posibilitatea de a afisa 60 cadre pe secunda, in realitate poate exista de exemplu una din urmatoarele două situatii:
- televizorul poate afișa nativ 60 cadre pe secundă, dar poate introduce la cererea telespectatorului, printr-o setare din meniu, cadre interpolate si / sau cadre negre sau parțial negre, introducand un numar diferit de cadre noi intre fiecare doua cadre consecutive originale, daca materialul video are sub 60 cadre pe secunda.
- televizorul nu afișeaza nativ 60 de cadre pe secundă, dar le poate afisa la cererea telespectatorului, printr-o setare din meniu, doar prin introducerea de cadre interpolate si / sau inserarea de cadre negre sau parțial negre, deci doar introducand un numar diferit de cadre noi intre fiecare doua cadre consecutive originale, in functie numărul de cadre pe secunda al materialului video original.
Metode de reparare a cursivitătii imaginii
a) Introducerea de cadre interpolate
Cadrele care sunt introduse suplimentar intre cadrele originale pot sa fie interpolate după mai multe metode si algoritmi. De exemplu, daca se doreste o crestere a fluiditatii miscarii imaginii cu 30%, se obtine un cadru intermediar din suprapunerea sau detectarea diferentelor dintre doua cadre succesive originale. Noul cadru rezultat este adaugat intre cele doua cadre originale succesive, ca in imaginea de mai jos.
Daca se doreste o fluidizare si mai mare a imaginii, fie se obtin alte cadre intermediare intre cadrul original si cel rezultat la etapa anteriora ( si asa mai departe ), fie se repeta aceste cadre intermediare sau sunt afisate doar portiunile din cadru care au prezentat modificari, in functie de resursele de prelucrare si de calcule suplimentare pe care le are disponibile televizorul.
b ) Inserarea de cadre negre sau parțial negre
Exista producatori de televizoare la care singura diferenta intre cele doua situatii nu este introducerea de cadre suplimentare interpolate, ci in al doilea doilea caz se apeleaza doar la lumina de fundal, printr-un procedeu denumit black frame insertion, scanning backlight sau strobing backlight. Mai exact, lumina de fundal este aprinsa si stinsa de exemplu in total de 240 pe secunda, o data dupa fiecare cadru din cele 120 afisate ( unele repetat ) pe secunda, in ideea de a creste rata de raspuns aparentă si de a reduce umbrele si artefactele, rezultand o imagine generala mai fluentă, dar cu mai putine cadre repetate percepute.
Aceasta tehnologie poate fi de asemenea folosita pentru iluminarea partiala a cadrului, in functie de metodele alese de producator si de capacitătile televizorului.
Black frame insertion poate fi utilizat fie ca singura metoda de crestere a numarului de cadre, fie impreuna cu interpolarea imaginilor.
Concluzii
Cu toate acestea, nici tehnica de inserarea de cadre negre sau parțial negre si nici tehnica interpolarii cadrelor nu imbunatatesc framerate-ul cu cadre ce corespund in totalitate miscarii reale. Din aceasta cauza, multi producatori au inceput sa nu mai foloseasca termenul de Herți sau HZ in prezentarea produsului, ci denumiri diverse urmate de o cifra, care sugereaza in mintea cumparatorului un numar de cadre reale pe secunda pe care le poate afisa ecranul, dar fără să poată fi impus explicit producatorului un fals marketing, evitându-se utilizarea incorectă a terminologiei "Hz", ca urmare a mai multor tehnologii de reducere a artefactelor si de fluidizare a imaginii, incluzând atât interpolarea mișcarii, cat și/sau iluminarea gen stroboscop.
Asadar, efectul soap-opera apare ca rezultat secundar al utilizării acestor diverse tehnologii, metode care nu cresc numarul de cadre originale pentru materialul video ( adică nu adaugă cadre ce corespund perfect succesiunii miscarii pe ecran), ci doar imbunatatesc perceptia cursivitatii imaginii, prin adaugarea de cadre ( frame ) intermediare generate incorect, ce au efecte nedorite in cazul filmelor si serialelor.
Există modele de televizoare pe care producatorii le promovează că ar avea implementate tehnologii de recontructie a imaginilor intermediare sau upsacalate, folosind o mare putere de procesare si algoritmi poligonali speciali de scanare si reconstructie a cadrelor, prin metode de predictie ce utilizeaza o baza de date ce contine forme geometrice, dar nu am testat un astfel de televizor pentru a va confirma daca este doar marketing sau tehnologiile respective chiar sunt cu adevarat eficiente in diminuarea sau eliminarea efectului de blur sau soap opera.
Eu personal nu folosesc aceste metode de imbunătățire a cursivitătii miscării imaginilor afișate. Daca observati efectul de Soap Opera si nu il doriti, puteti sa il diminuati sau să il anulati din setarile corespondente tehnologiilor mentionate, din meniul televizorului dvs.
- Acasă
- Televizoare
- Efectul Soap Opera
miercuri, 26 noiembrie 2014
Efectul Soap Opera
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
Prima Sport 5 este al cincilea canal din rețeaua Prima Sport, lansat în octombrie 2022, după obținerea licenței de la CNA în martie același ...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Veste buna pentru clienții DIGI Mobil: începând de mâine, 25 octombrie 2024, Digi Mobil va implementa câteva modificări importante legate de...
-
Tranzacția Telekom România, care implică vânzarea operațiunilor către Digi România și omul de afaceri Adrian Tomșa, este unul dintre cele ma...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Digi Sport 1 este un canal de televiziune de sport din România, parte din rețeaua de canale oferite de compania DIGI, cunoscută pentru poziț...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
SkyShowtime lansează o ofertă intitulată „Jumătate de preț pe viață”, dedicată noului său abonament Premium, oferindu-le clienților oportuni...
Am si eu aceeasi problema doar pe canalul DigiFilm HD la aproape 80-90% dintre filme si foarte foarte rar la cate un film pe HBO HD(poate o data la 3-4-5 luni). In rest nu sunt probleme pe niciunul din canalele de sport sau de filme sau generaliste , receptia fiind una absolut perfecta. Desi am trimis un email celor de la RDS intrebandu-i de ce se intampla acest lucru doar pe canalul lor de filme , evident nu am primit niciun raspuns . Are legatura poate si cu tipul de transmisie al unui canal sau cu formatul filmului atunci cand este ales de catre postul respectiv?Exista vreo rezolvare ?
Televizorul este un Philips 40PFL5007K si folosesc un Card + Smart RDS.
Efectul de Soap Opera are legatura doar cu setarile televizorului, nu cu transmisa sau rezolutia. Incearca sa dezactivezi din meniu functiile de imbunatatire a imaginii. Nu stiu cum se numesc la televizorul tau, dar e posibil sa le gasesti sub denumirea de Pixel Plus HD, HD Digital Natural Motion sau Perfect Motion Rate.
eu vedeam toate filmele asa ciudat !
acum am anulat trumotion la un lg si e mult mai super
mutumesc !!
Eu am un Samsung UE55F8000 care are Clear Motion Rate la 800Hz. Diferenta este uriasa intre Clear Motion Rate activ si dezactiv. Practic cu el dezactivat se vede sacadata imaginea si neclara in HD dar activ e cristal si in miscare. Cele cu Clear Motion Rate activ si mare au imaginea in miscare cursiva si clara in timp ce televizoarele de 2 lei fara aceasta tehnologie imaginea in miscare e in hopuri asa din loc in loc. Zici ca nici nu e miscare ci salturi. Nici nu-mi mai iau televizor fara tehnologia Clear Motion Rate de la Samsung. N-am comparat cu altele ci am comparat cu cele care n-au si diferenta e uriasa. Urmariti la magazine cand pe toate e difuzat acelasi lucru si cand imaginile sunt in miscare mai repejoara comparati claritatea si cursivitatea miscarii. Este diferenta de la cer la pamant intre cele care cu Clear Motion Rate (la Samsung) si cele care n-au sau sunt dezactivate.
Clear Motion de la Samsung cel putin la tv-ul meu are mai multe setari unde poti schimba metoda si profunzimea interpolarii. Nu e vrajeala stroboscopica sau alte prostii de pacalit ochiul. E interpolare pe baza de diversi algoritmi. Daca miscarea pe ecran este extrem de dinamica la un moment dat algoritmul de interpolare da rateuri si cateva cadre sau zeci de cadre se vad ca si cum n-ar fi activa optiunea Clear Motion.
Sunt o gramada de video-uri demonstrative pe youtube despre cum functioneaza si ce efect real are pe imagini. Si nu sunt doar vrajeli comerciale! E opinia mea subiectiva desigur nu inseamna ca altii pot fi de alta parere. Analiza cea mai corecta se poate face cu o camera care filmeaza la cel putin 5000 cadre pe secunda iar aceasta sa filmeze ecranul unui TV HD pe care ruleaza o imagine in miscare mai rapida. Sa vedem exact ce interpolari se fac efectiv real. Oricum la tv-ul meu Clear Motion are un efect incredibil!
Mie imi plac filmele care imaginea se vede clar in miscare fara sacadari. Oricand as fi in stare sa fac ramasag cu oricine ca clear motion de la samsung la 800Hz interpoleaza efectiv nu e pacaleala de ochi.
Eu pot sa vad cu ochii mei ca aceasta tehnologie chiar imbunatateste incredibil cursivitatea si claritatea imaginilor in miscare HD. Si crede-ma am 4 televizoare in casa cu tehnologia asta desigur nu toate atat de mari. Unul in bucatarie unul in dormitor, si altul care n-are tehnologia asta e in dormitorul baiatului. Si am vazut si la magazine unde un vanzator m-a lasat sa umblu la setari la tv-uri. Sunt dispus sa dovedesc oricui doreste ce spun eu. Si cautati pe net pe youtube sa va convingeti.
Pe mine nu ma intereseaza ce filmeaza o camera cu 5000 cadre pe secunda, ma intereseaza ce percept eu efectiv si ma deranjeaza. La mine pe Samsung se vad foarte aiurea filmele cu setarea asta, zici ca ma uit la teatru, se pierde senzatia de film de cinema. In schimb am vazut pe LG ca se vad bine filmele si nu intrerupt, fara setare de asta activata. In schimb si la LG apare efectul de Soap Opera cand activezi ceva asemanator, mai pronuntat ca pe Samsung. Frate-miu lucreaza la Altex si am studiat des cand merg pe la el toate televizoarele. Nu am gasit unul care sa nu aiba efectul asta cand fortezi numarul de cadre. Sunt mai mult sigur ca am testat la un moment dat si modelul tau de televizor. E foarte posibil ca tu sa nu observi acest efect de Soap Opera. De exemplu nici frate-miu, care lucreaza de aproape 3 ani ani la Altex, si nu il observa. Gandeste-te si la posibilitatea asta. Ca idee, ai observat vreodata efectul de soap opera pe vreun televizor ? Nu ma refer la al tau, ci pe altul.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.