marți, 6 ianuarie 2015

CES 2015: Încărcător wireless cu eficiență 70%

Încărcare fără fir nu este chiar o noutate, având în vedere că Palm Pre a prezentat ideea la CES 2009, iar câteva companii au adăugat funcționalitati similare pentru telefoane și ceasuri smart. Alimentarea fără cabluri este utilă, insa nu a fost dezvoltata pe scară largă. Energous este una dintre puținele companii care speră să schimbe acest lucru, oferind tehnologia care poate încărca acumulatorul telefonului de la distanta de 7 metri, fără a fi necesare cabluri.

Sistemul dezvoltat de Energous este denumit WattUp și funcționează cu ajutorul unei combinatii de tehnologii RF, Bluetooth și alte tehnologii în curs de brevetare. Transmițătorul este cea mai importantă parte a "magiei". Acesta comunică cu dispozitivele compatibile si le localizează utilizând Bluetooth, cu consum redus de energie. Dupa ce s-a conectat cu un dispozitiv, sunt trimis semnale RF pe aceleași benzi ca WiFi, care sunt apoi "absorbite" și transformat în energie electrica ( curent continuu ) de către un cip minuscul încorporat în dispozitivul incarcat. Aceste emițătoare pot sa fie incluse în aparate de uz casnic, televizoare, boxe audio și chiar in routere.

Această conversie a energiei, cunoscuta sub numele de "rectificare", nu este o idee nouă, dar modul in care compania Energous a aplicat-o este inedit. Cea mai nouă generație de cipuri ale companiei oferă o eficienta de 70% și pot furniza suficientă putere pentru a încărca cu ușurință un telefon.

Dispozitivul Energous permite activarea unei rețele închise, iar utilizatorul poate alege ce dispozitive pot sa se alimentaeze cu energie (ideal pentru locatii publice), dar si activarea unei rețele deschise pentru orice dispoztiv compatibil.

Deoarece nu există încă dispozitive care integrează direct noua tehnologia WattUp a companie, telefoanelor din demonstratia de la CES 2015 le-au fost alimentate baterii modificate.

Energous consideră că tehnologia sa va ajunge pe piață probabil din anul 2016, iar peste șase luni compania va produce un design de referință pentru emițător și receptor, pe care producătorii sa il poată modifica pentru a se potrivi propriilor necesități.


6 comentarii despre subiectul „CES 2015: Încărcător wireless cu eficiență 70%”:
ROmanul

Adica localizeaza dispozitiviul si trimite un flux de RF de frecventa microundelor spre dispozitiv.... daca te interpui intre incarcator si dispozitiv risti sa te radiezi ca un pui la microunde. Alte radiatii in plus. Nu e suficient ca ne radiem cand vorbim la telefon mai trebuie sa incasam microunde si cand se incarca telefonul...

Anonim

Trimite RF pe frecventa pe care iti trimite tie routerul de acasa netul Wifi. Ala nu te iradiaza ? :) Iar satelitii nu trimit tot microunde, cand esti afara in aer liber? Aia nu te iradiaza? Mie imi plac comentarile tale, dar asta e putin exagerat fata de situatia deja existenta in prezent.

ROmanul

Wifi nu are mai mult de cateva sute de mW si asta la cele de putere. Si ele emit unidirectional cele de acasa. A doua nivelul campului electromagnetic trimis de sateliti la nivelul solului este infim. Incarcatorul asta trimite in mod extrem de directiv energie de radiofrecventa de cel putin 1W catre dispozitiv. Si fluxul este extrem de ingust si directiv ca altfel n-avea cum sa obtina asa mare randament de 70 la suta. Intr-un fel asta e bine intrucat energia nu se disipa in oameni si alte obiecte din camera dar daca te nimeresti si traversezi prin acel flux de RF intens probabil nu simti nimic dar in timp va avea efecte similare cu cele avute de cei care vorbesc mult la telefon. Chestiunea este daca energia trimisa nu este mai mare de 2W nu e foarte mare problema intrucat si telefonul mobil are putere RF tot de aproximativ 2W (putere maxima) dar in timp toate aceste lucruri cu siguranta ca-si vor pune amprenta pe sanatatea noastra.

Si crede-ma nici WiFi ala nu e prea sanatos. Unii au probleme si de la banala retea de 220V cunosc un caz real o matusa de-a mea. Si nu e doar impresie. I-am zis ca i-am oprit curentul de la tablou ca sa vad daca doar e o parere si ea si-a dat seama ca nu-l oprisem chiar daca era totul scos din priza. Poate pe termen scurt nu o sa vedem mare efect dar pe termen lung nu o sa stim de ce avem atatia bolnavi de cancer, de ce speranta de viata e mai mica in zonele mai dezvoltate, etc.
Oricum ma bucur ca lucrurile progreseaza. Poate sistemul isi va gasi utilizarea in alte lucruri la care acum nici nu ne gandim.

ROmanul

Erata: Routerele de acasa emit omnidirectional nu unidirectional.

ROmanul

Scuze pentru comentariile succesive dar.. daca te suna cineva in timp ce telefonul se incarca si raspunzi si te interpui intre emitatorul de microunde care incarca telefonul si telefon nu te radiezi la dublu? O data telefonul te radiaza si a doua oara sistemul ala de incarcat pe frecventele wifi...
si apropo daca ai un emitator puternic langa un receptor sensibil pe frecvente apropiate amplificatorul de intrare al receptorului risca sa fie suprasaturat de semnalul emitatorului puternic si astfel scade sensibilitatea receptorului. Cu alte cuvinte daca pui telefonul la incarcat risti ca wifi prin casa sa mearga la distante mult mai mici. Cei care au lucrat si au realizat emitatoare si receptoare stiu ce spun. (Eu sunt si radioamator care am si lucrat la o firma de comunicatii. Si la un repetor de exemplu trebuia sa bagi un filtru foarte scump si performant la statia de receptie a repetorului ca sa rejectezi frecventa de emisie a acelui repetor.

Pe scurt daca esti cu telefonul acasa si il ai conectat prin Wifi la net iar in camera respectiva ai semnalul slab la wifi daca il pui si la incarcat cu sistemul asta o sa pierzi semnalul la wifi. Intrucat bagi spre el un semnal foarte puternic, iar semnalul extrem de slab al routerului se va inneca. Stiu ca frecventele sunt diferite dar sunt apropiate iar amplificatorul de intrare de RF al receptorului wifi din telefon se va suprasatura si va pierde semnalul ala mic. E ca si cum ai vrea sa vezi luminita unui led slab iar imediat langa el ai pune un reflector foarte puternic...

A nu se intelege ca vreau sa minimalizez realizarea astora. Doar spun ca fiecare inventie sau inovatie are si un revers sau ca tot ce e nou se mai poate imbunatati. Asta e tot.

Anonim

Ok, ai dreptate, pot existe efecte negative, la fel ca si la telefoane etc. Insa nu prea tine lumea cont de asta, efectele nu se vad pe termen mediu. Oricum, e bine ca se fac tot felul de inventii.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile