Maxim 40 televiziuni ( cel mult 16 gratuite ) vor putea fi receptionate de catre telespectatorii ce vor detine un televizor sau receptor cu tuner DVB-T2, iar transmisia analogica terestra va fi oprită pe 17 iunie 2015, dacă termenul nu se va prelungi din cauza unor contestatii, anunţă economica.net. Mai jos gasiti o scurta sinteza a acestor informatii:
- 60% dintre români nu vor avea semnal DVB-T2 la lansare (procentul de acoperire a multiplexurilor la lansare va fi de 40% din populație, respectiv 30% din teritoriul României).
- Pe multiplexul 1 vor fi 14 programe SD sau o combinaţie de canale SD si HD necriptate ( televiziunile publice, plus posibil canale private la liber ), iar pe multiplexurile 2 si 3 vor fi canale private, care vor decide singure daca vor fi criptate sau la liber.
- Daca vor exista canale sau pachete criptate ( inclusiv premium ), va fi necesar, pe lânga echipamentele compatibile, si un smartcard, cumparat sau inchiriat prin RADIOCOM.
- Receptoarele DVB-T2 nu vor fi subventionate, deoarece ar fi afectat mediul concurential, conform directivelor UE.
V-am trezit interesul ? Va recomandăm sa cititi articolul complet, care contine informatiile dezbatute pe larg, dând click AICI.
UPDATE 11 noiembrie 2016: A fost publicată harta cu emițătoarele și canalele de emisie în DVB-T2 pentru luna noiembrie 2016. Detalii găsiti AICI.
In sfarsit se misca ceva si la noi pe segmentul DVB-T
30 % din teritoriu sigur va fi zona miticilor restu mai asteptam
Ce zone din tara vor avea acoperire
Vor fi mari probleme cu legalitatea taxei tv daca acoperirea va fi la inceput atat de mica.
In plus obligarea de a plati taxa si apoi ori n-ai semnal ori esti conditionat de cumpararea unui receptor digital DVB-T2 clar e o problema aici. Probabil avocatii vor gasi metode ca toti cei care n-au semnal in zona lor ori au televizoare vechi sa nu mai plateasca acea taxa. Iar televiziunea si radiodifuziunea publica exista din cauza dreptului la informare care exista trecut in constitutie. Ce drept la informare mai poate fi vorba daca acoperirea va fi atat de mica si conditionata de cumpararea/inchirierea unui echipament special?
Cel mai bine se face televiziune cu plata TVR-ul si gata, adica sa plateasca doar cei care doresc. Odata digitalizata e foarte usor.
A doua e cu: "Receptoarele DVB-T2 nu vor fi subventionate, deoarece ar fi afectat mediul concurential, conform directivelor UE."
Ok nu vor fi subventionate dar poate vor fi primite gratuit in custodie (macar unul) cum se intampla la CATV.
Si eu tot nu m-am lamurit daca televizoarele care au DVB-T vor putea receptiona si DVB-T2.
Si mai ales cat la suta din televizoarele romanilor au DVB-T2? A calculat cineva cu cat va creste factura de curent din cauza receptorului separat? Adica platesti taxa tv, apoi platesti chiria la decodor si tot mai platesti 5 lei pe luna curentul consumat de receptorul ala separat. Pentru unii (ca microbistii) 5 lei este o suma enorma si nu vor dori sau nu vor putea sa o plateasca.
Si am uitat ceva: Daca se tot baga in fata chestii de concurenta atunci cum permite UE ca o firma a statului sa fie favorizata de stat prin instituirea unei taxe pentru toti cetatenii care sa mearga la acea firma. Pai maine statul face firma de carnati si impune la toti romanii sa plateasca 10 lei pe luna la acea firma chiar daca tu nu ai mancat niciodata carnati de-aia. Asta nu e ajutor de stat? Nu se incalca mediul liber? Nu se incalca legea concurentei cand statul isi favorizeaza firma? Mai ales ca acea firma are si publicitate deci fura din cascavalul privatilor. E in concurenta cu privatii dar beneficiaza de o taxa impusa tuturor romanilor... cum era fabula aia? Egalitate dar nu pentru catei...
”Si eu tot nu m-am lamurit daca televizoarele care au DVB-T vor putea receptiona si DVB-T2.”
NU! Nu vor recepționa.
Eu sunt sigur că se vor ține de cuvânt! Cu opritul transmisiei analogice :)
ce veste buna
se tie cumva in ce zone ale tari se va emite,cred ca pe unde au releee cei de la radiocom,zic si eu
http://www.economica.net/romania-va-trece-in-2015-la-televiziunea-digitala-terestra-care-sunt-avantajele-noilor-servicii_68439.html
o mare ragaiala cu iz carpatin. mi-o si imaginez pe baba floarea din varfu dealului cum se duce ea sa cumpere tv cu tunner digital ca sa vada tvr faliment. ce-i trebuia chelului, tichie de margaritare, mai mult de jumate din populatia romaniei se mai uita la tv cu tub si astia care ne conduc o ard cu digitalu :))
se gasesc decodoare digitale pentru televizoarele standard alea cu tub sa mearga pe euroscart cum merg alea de pe tv digital cablu?
Da, se gasesc, inclusiv pentru televizoarele care nu au nici Euroscart, pe care le poti conecta si prin iesirea RF de la receptor, care e veche de zeci de ani si exista chiar si pe receptoare digitale, inclusiv terestre, de satelit sau de cablu tv.
odata si odata trebuia sa se intample si asta
DA,Costel,degeaba am ff multe canale tv ca tot la 2-3 ma iut
Am gasit receptorul din imagine pe Ebay, e in jur de 40 usd ... ideea e ca asta nu are cititor de card, stie cineva in ce sistem vor fi codate canalele de pe multiplexurile care nu vor fi "la liber"? ... Se gasesc ceva deja oferte legate de decodoare? ... fiindca deja ar trebui inceputa o campanie de distributie, 5 luni trec rapid ...
Nu se stie nimic :) La inceput va fi doar multiplexul emis gratuit, necodat. Cum zicea cineva pe aici, pentru eventualele canale codate trebuie sa mai asteptam pana prin 2016-2018, asa ca mai e mult pana atunci, ca sa se stie astfel de detalii acum. Timp de 1-2 ani dupa lansare primului multiplex vor fi doar canale necodate, iar daca va fi apoi vreun pachet codat, probabil ca vor oferi firma respectiva receptoarele.
Inseamna ca toate emitatoarele vor emite pentru inceput un singur Mux?
Totusi, bine ar fi ca sistemul de codare sa fie unitar si sa nu trebuiasca sa ai 3 receptoare cu 3 sisteme de codare si cartele diferite ... si sa fie stabilit dinainte, fiinca e pacat iar sa arunci un aparat cum vom face acum cu receptoarele (si televizoarele cu tuner :) dvb-t ... macar de ar lasa o frecventa DVB-T pentru radioamatori sau studiourile locale ...
474 mhz Mux-2 Satu Mare
482 mhz Mux-2 Bistriţa / Heniu
506 mhz Mux-1 Oradea
522 mhz Mux-1 Târgu Mureş / Cornesti
554 mhz Mux-1 Cluj-Napoca/Feleacu
578 mhz Mux-1 Bistriţa / Heniu
666 mhz Mux-2 Oradea
706 mhz Mux Arad / Siri
786 mhz Mux-2 Cluj-Napoca/Feleacu
794 mhz Mux-2 Târgu Mureş / Platou Cornesti
842 mhz Mux-2 Arad / Siri, Timişoara / Urseni, Satu Mare
850 mhz Mux-2 Timişoara / Urseni
Exclus sa mai fie DVB-T, 100% va fi doar DVB-T2.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.