O tehnologie de compresie video, care a fost dezvoltată în ultimii 5 ani de V-Nova, va revoluționa distribuția video, permițând livrarea de continut la calitate 4K UHD la rata actuala necesara pentru continut video HD, dar si transmisii la calitate HD la rate de biți necesare pentru SD, iar video SD la rate necesare pentru distributie audio. PERSEUS V-Nova pretinde că este o tehnologie avansată de procesare a semnalului, functionand pe principiile care stau la baza vederii umane. Tehnologia va oferi si o calitate extraordinara a imaginii, timpi de procesare redusi, consum mai mic de energie si integrare simplă.
V-Nova a prezentat tehnologia de compresie Perseus la o conferinta de presă din Londra. Compania a declarat că tehnologia sa este deja brevetată si poate oferi compresie de minim două sau trei mai eficienta decat cele mai noi tehnologii existente, cum ar fi HEVC sau H.264.
Tehnologia a fost dezvoltată si testată in ultimii cinci ani într-un consorțiu de cercetare înfiintat de către peste 20 de companii și organizații, inclusiv Broadcom, Uniunea Europeană de Radio, Hitachi Data Systems (HDS), Intel și Sky.
"Acesta este o modalitate cu totul nouă de a comprima fluxurile video. Beneficiile sunt clare, se schimbă întreaga curbă bitrate-calitate. Înseamnă că putem oferi calitate UHD cu consumul de bandă necesar pentru transmisiile HD. O treime din omenire are acces doar la lățime de bandă insuficientă pentru continut video. Cu codecul Perseus, dacă puteți primi un apel telefonic, veți avea posibilitatea sa vedeti si un film", a declarat Eric Achtmann, președinte executiv al V-Nova.
Acesta a declarat că tehnologia Perseus va permite implementarea de servicii video chiar si in piețele in curs de dezvoltare, distribuind continut video prin rețele 4G, 3G sau chiar 2G, cu consum de bandă identic sau chiar mai mic decat cel necesar pentru continut audio.
V-Nova pretinde ca tehnologia poate utiliza hardware-ul standard pentru MPEG, ceea ce înseamnă că distribuitorii video existenti o pot utiliza pentru a furniza servicii folosind chiar echipamente actuale, probabil cu software / firmware modificat.
Guido Meardi, CEO și fondator al companiei, a declarat că V-Nova a făcut un pas in afara cadrului standard de compresie MPEG, utilizând tehnici de compresie ierarhice și de "paralelism masiv".
V-Nova are sustinatori puternici, iar compania colaboreaza cu Sky Italia pentru utilizarea tehnologiei sale, initial în aplicații video online. Massimo Bertolotti, șeful Departamentului de inginerie si invenții de la Sky Italia, a declarat la evenimentul de lansare: "Sky este ecosistemul perfect unde o noua tehnologie poate fi testată. Sky a utilizat anterior JPEG2000, dar vom trece din iunie 2015 la sistemul Perseu".
V-Nova a demonstrat in direct la eveniment transmisii 4K UHD la 8 Mbps, comparativ cu 21-27 Mbps necesari codecului HEVC, care oricum este foarte puternic si recent.
V-Nova intenționează să acorde licențe pentru utilizarea noii tehnologii si consideră că noua compresie Perseus va fi extrem de convingătoare pentru televiziune și pentru furnizorii de servicii video online.
"Am văzut o mulțime de codec-uri lansate si imbunatatite in ultimul timp, dar care nu au fost schimbate cu adevarat. Mai exact, fundamentele nu s-au schimbat cu adevărat, ci au obtinut doar beneficii suplimentare. Noi oferim o îmbunătățire de până la 500% a eficientei. Deci nu este o schimbare minoră, ci o schimbare revolutionară", a mai precizat Achtmann.
Lista inițială a licențiatorilor include GE, Technicolor, Dolby, Philips și Mitsubishi Electric. Tarifele și termenii de licențiere vor fi prezentate în al doilea trimestru al acestui an.
- Acasă
- Tehnologie
- Perseus, codecul care va revoluționa transmisiile video ?
joi, 2 aprilie 2015
Perseus, codecul care va revoluționa transmisiile video ?
Citește și alte articole din categoriile:
4K Ultra HD ( UHDTV ),
Tehnologie
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Pe 15 noiembrie 2024, echipa națională de fotbal a României va întâlni selecționata Kosovo în cadrul Ligii Națiunilor UEFA. Partida se va de...
-
Digi, operatorul de telecomunicații cunoscut pentru serviciile sale competitive, se pregătește să lanseze în curând serviciul de televiziune...
-
DIGI pregătește lansarea unui receptor media cu sistem de operare Android TV, produs de ZTE și denumit tehnic ZXV10 B866V2F sau ZXV10 B600, ...
-
BBC Player, serviciul internațional de video la cerere (VOD) al BBC, își extinde semnificativ prezența în Europa de Sud și de Est prin lansa...
-
Netflix a decis să mărească prețurile abonamentelor în România, astfel încât noii utilizatori vor plăti 5,99 euro pentru pachetul Basic (în ...
-
În perioada 17-27 noiembrie 2024, AntenaPLAY marchează a doua ediție a campaniei Zilele Ecranelor Deschise , un eveniment dedicat tuturor ro...
oare visam prea mult sau prea repede la un packet european SKY care sa ofere continut 4k pe bitrateul actual al canalelor hd? sau si mai bine un iptv fie el si pirat ce ar putea grupa ce e mai bun pe fiecare continent la o calitate cel putin full hd.
vise iluzii fantezii cine stie SF odata realitate in citiva ani.
am uitat sa intreb daca cei de la netflix nu sunt si ei bagati in chestia asta avand in vedere ca ei sunt principala sursa de material 4k la moment.
nu cred ca nu ar fi interesati sa-si reduca banda pastrand calitatea.
Ideea e ca nu e vorba numai de 4K, e vorba de cu mult mai mult altceva, cum ar fi canale tv HD la banda de SD sau si mai tare, canale SD la banda de radio online. Asta e cel mai tare, ca merge sa vezi tv pe telefon la banda de radio online. Dar daca vor licenta, cred ca va dura mult pana sa ajunga codecul asta sa faca unii programatori versiuni asemanatoare gratis, cu care sa comprimi filmele. Ar fi ceva sa fie filmele mkv de 4 - 5GB 720p la doar 700 MB, cum sunt filmele SD ? Inchipuie-ti ca ar incapea de 5 ori mai multe canale pe cablu digital sau DVB-T2 sau de 5 ori mai multe filme pe HDD sau USB sau carduri sau DVD-uri. Sau ai vedea seriale SD care sunt 350 MB acum la doar 70 MB :)))
SD Video at 125 Kbps, Says 'Good Quality' UHD Can Be Had at 4 Mbps
The codec scales through "all bitrates," the company said, offering both lossless and lossy quality. V-Nova said SD video can be delivered to mobile devices at bitrates as low as 125 Kbps, and that HD video can be live-encoded at 500 Kbps or less, but also notes that the codec's benefits increase as resolution and frame rates increase. "Good quality" HD can be broadcast at 2 Mbps and UHD at 4 Mbps using existing hardware and infrastructure, the company said.
Other applications V-Nova cited include the sharing of 120fps 4K footage over Wi-Fi, streaming high-quality live video from drones, and low-latency remote production over 4G networks.
cu adevarat e cea mai buna stire ce am citit-o in ultima vreme pe aici ramane de vazut daca si cind va fi aplicata.
V-Nova was established in 2011 and has created an alliance of 20 partners (covering broadcasting, telecoms, aerospace & defence, medical imaging, security, computing and consulting) to provide an end-to-end ecosystem for anyone that wants to work with the PERSEUS codec. Partners include Broadcom (who will support the codec on current and future set-top boxes), Intel and Hitachi Data Systems, which provides enterprise grade server and storage systems. Wyplay, which provides set-top box and multiscreen software, is also a partner.
The company CEO and Founder is Guido Meardi, serial patent filer and previously a Partner at McKinsey & Company. Eric Achtmann is Executive Chairman, ex Boeing, Airbus Group and BMW, who worked in the Financial Institutions (M&A) and Industry Practices at McKinsey & Company. He led Project Marlow, a multi-national consortium to revolutionize the drinks vending industry, pulling together companies including Costa Coffee, Intel, Microsoft, Pininfarina, and others.
Rick Clucas is Head of Product Innovation. He has spent over 17 years in the semiconductor IP sector and is credited as being the inventor of the first GPU (Super-FX chip) and with being the creator of the ARC chip (he was Co-Founder at ARC Inc.). Most recently he was Head of Development at Coresonic. Engineering Delivery is the responsibility of Ilan Maarek, a former Programme Manger at Cisco Systems and NDS Development Manager. He has 20 years experience in video encoding.
The identity of the company’s Chief Scientist is being kept a secret! He is credited with having 25+ years video encoding expertise and being an early MPEG developer. He has architected multiple successful commercial encoders and was educated in Computer Engineering in Torino, his anonymous biography says.
V-Nova reckons this is truly disruptive technology, partly because it will work on existing infrastructure. PERSEUS can be used within an MPEG-TS environment, the company said, and it can also be used on existing set-top boxes, with software updates. Those boxes require modern processing power, so this would apply to STBs deployed in the last 3-5 years.
Sky Italia, Italy’s leading Pay TV provider with 4.7 million homes, is the first publicly named customer for PERSEUS
The company needed high quality and low latency compression and switched from JPEG 2000 in order to reduce bandwidth requirements and get more from its existing connections, avoiding an infrastructure upgrade.
V-Nova says it kept its developments secret because it wanted to present the market with deliverable products and solutions rather than presentations. The company is relaxed about the proprietary nature of its solution in such a standards-centric market, and believes that putting the codec into a standards process would have dramatically slowed time to market
Achtmann declared that current codecs are constrained by their design, having originally been conceived in the 1970s, ‘80s and ‘90s. “They were designed to work in serial architectures and the world has moved on, so existing codecs do not take advantage of current architectures,” he argued.
PERSEUS is hierarchical and massively parallel, so can solve problems that could not previously be solved because there was not enough time (in real-time) to compute the amounts of data involved. Now more of the silicon can be used at the same time and different parts of the encoding process can be run independently of each other
During the launch, the company showed a few demonstrations across big screens and mobiles. One showed live footage from outside the building via a 4K camera, first as a contribution link and then as a distribution signal. The UHD distribution signal, running at 50 frames per second, required 21Mbps in HEVC but only 8Mbps using PERSEUS to achieve equal quality. One of the mobile demonstrations showed SD at 127Kbps using PERSEUS. An Android phablet running 960x514 resolution video was using 700Kbps.
Broadcom has provided some more detail on its involvement with V-Nova and its PERSEUS codec. The SoC provider says it supports V-Nova with its reference design and software environment, and adds that, “PERSEUS implementations are wholly driven by V-Nova.”
Asked how it is possible that a codec with such a dramatic claimed compression performance improvement does not require a new generation of decode chipset, Broadcom replied: “PERSEUS implementations will be driven by V-Nova through a software implementation of their algorithm, the details of which V-Nova is in the best position to provide. Broadcom does not receive or deliver V-Nova’s software code.”
The SoC provider added: “Regarding currently field-deployed set-top boxes (and some in development), generally speaking you can expect CPU power to be critical to support PERSEUS.”
Asked if it will produce a new generation of chipsets with PERSEUS support (even if PERSEUS works on older boxes), and whether there is anything to be gained from this (like maybe better performance for PERSEUS on a new generation of chipset or box), Broadcom answered: “We do not currently have dedicated hardware acceleration specific to PERSEUS in our silicon.”
Keith Wymbs, Chief Marketing Officer for Elemental Technologies, has provided his thoughts on the V-Nova and PERSEUS launch.
“Claims of proprietary codec gains are very common in the video industry. Often in the standardization process, compression techniques and algorithms are removed for a variety of reasons, such as power consumption, device cost and computational cycles. These kinds of bitrate optimization technologies crop up frequently to attempt to fill that void.
“Whenever our customers validate demand for increased functionality, even at the codec level, Elemental is prepared to consider it. But for technology vendors like us to make this kind of resource commitment, the demand needs to be widespread. For codecs, that typically means it’s being driven by a standard of some sort.
“In the media and entertainment market, particularly in the Pay TV segment, it’s difficult for proprietary solutions vendors to build out an ecosystem that is robust enough to gain widespread traction. As a result, proprietary codecs have never made serious inroads. Microsoft’s VC-1 codec came the closest, but that initiative has waned due to broad acceptance of H.264.”
Bune comentariile in engleza, dar trebuia sa le sintetizezi si in romana, ca nu vor intelege multi. :)
Eu zic sa nu ne mai grabim sa generalizam in tara DVB-T2 ca iar schimbam cutiutele si televizoarele ... a se citi in nota sarcastica fraza de mai sus :)
traim in era globalizarii lumea ar face bine sa mai invete niste limbi straine , daca nu ii duce mintea sa apeleze la nenea goagle, eu nu voi traduce sigur nimic.
Cred ca 90% nu inteleg nici in romana despre ce e vorba. :))
Oricum, daca va intra puternic pe piata, codecul asta Perseus va schimba multe, cel putin din punct de vedere cantitativ, daca nu si din punct de vedere al scaderii preturilor.
Pentru X360 o sa scriu si eu niste citate in chineza ca poate ai face bine sa inveti si tu o limba straina despre care se spune ca va lua locul limbii engleze... mai ales ca sunt mai multi internauti de limba chineza decat de engleza asa ca fapt divers. Daca nu te duce mintea apeleaza la nea-goagal ca sa te citez.
Legat de subiect astept codecul care va permite transmisii 4k la viteza de transmisie morse. O sa transmitem televiziuni 4k prin morse... la 1bit pe secunda... :)
PS: X360 e vorba de respect pentru cititorii acestui site care cauta informatii in limba romana altfel n-ar fi aici. Crede-ma sunt o gramada de site-uri similare (unele chiar mai bune decat acesta) in engleza si alte limbi inclusiv chineza dar de fiecare daca cand citez ceva in engleza fac macar un rezumat in romana. Despre respect e vorba. Daca pe cineva interesa informatiile in engleza sigur nu era pe acest site. Si crede-ma nu toti au aptitudini de limbi straine. Nu poti cere unui bucatar, inginer ori scriitor sa joace ca Simona Halep dar nici ei nu poti sa-i ceri sa gateasca ca un bucatar sa scrie ca un scriitor ori sa se priceapa la tehnica ca un inginer. Daca tu stii limba engleza nu inseamna ca este desteptul lumii sau altii n-ar putea invata chiar daca la scoala au facut rusa si alte limbi care acum nu mai sunt la moda si pe care le stiu foarte bine. Am devenit alergic la arogante de 2 lei...
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.