Apa în stare lichidă se răspândeste prin canioane și pereți ai craterelor, de-a lungul lunilor de vară de pe Marte, au anuntat cercetatorii de la NASA, care precizeaza că descoperirea crește semnificativ șansele de a exista forme de viață pe aceasta planetă.
Pe suprafața marțiană, lichidele lăsa pete lungi, intunecate, care pot ajunge pe distante de sute de metri, în lunile mai calde, înainte ca acestea să dispară toamna, cand temperaturile coboară. Aceste canale au între 1 metru și 10 metri lățime.
Imagini capturate de pe orbita lui Marte arată stânci, pereții abrupți de văi și cratere, strabatute vara de dungi care în locurile cele mai active se combina pentru a forma modele complicate.
Oamenii de stiinta nu sunt siguri de unde provine lichidul, dar poate sa aibă ca sursă gheața subterana sau ori roci permeabile care absorb apa. Sau se poate condensa din atmosfera subțire a planetei Marte.
"Exista apă lichidă astăzi la suprafața lui Marte. Deci este posibil să existe un mediu propice unor forme de viața", a declarat pentru The Guardian cercetatorul Michael Meyer, un om de stiinta din programul NASA de studiere a planetei roșii.
Fluxurile de apă ar putea indica agentiei NASA și altor agenții spațiale cele mai promițătoare locatii pentru a găsi viață pe Marte, precum si zonele cele mai recomandate de aterizare pentru viitoarele misiuni umane, dacă apa ar putea sa fie colectată.
"Marte nu este o planetă in totalitate uscată si aridă, asa cum am crezut in trecut. Apa lichidă a fost descoperită pe Marte", a declarat Jim Green de la NASA, care precizeaza că există fluxuri apoase pe suprafața lui Marte, in timpul lunilor de vara ale planetei rosii.
Unele dintre cele mai timpurii misiuni de cercetare a planetei Marte au relevat că a existat apă in trecut. Fotografii din anii 1970 au arătat o suprafață traversată de foste râuri, acum uscate, și câmpii ce par foste lacuri. La inceputul acestui an, NASA a prezentat dovezi ale existentei unui fost ocean, care ar fi acoperit jumătate din emisfera nordică a planetei, în trecutul îndepărtat.
Dar ocazional, sondele de cercetare ale planetei Marte au descoperit indicii că umiditatea este incă prezentă. Aproape cu un deceniu în urmă, nava spatiala robotizata Mars Global Surveyor de la NASA a capturat imagini cu ceea ce părea a fi apă care curge dintr-un perete stancos, printre roci și alte fragmente stâncoase. În anul 2011, camera de înaltă rezoluție de pe vehicului spatial Mars Reconnaissance Orbiter al NASA a capturat imaginea unor posibile fluxuri de lichid care curg printre zidurile unui crater, de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei. Imaginile nu au fost asimilate cu o mare descoperire, iar oamenii de stiinta au denumit fluxurile ca RSL ( recurring slope lineae ).
Insă cercetatorii au folosit acum un alt instrument de la bordul Mars Reconnaissance Orbiter pentru a analiza chimia misterioaselor fluxuri RSL. Lujendra Ojha, de la institutul de tehnologie din Atlanta, precum si colegii săi au folosit un spectrometru instalat pe Mars Reconnaissance Orbiter, pentru a observa cum este reflectata lumina infrarosie de pe pereții stâncoși abrupți, când dungile negre tocmai au inceput sa apară, dar si cand au crescut la lungimea maximă, la sfârșitul verii marțiene.
Echipa descrie modul în care a constatat semnături in infraroșu pentru săruri hidratate, atunci când fluxurile întunecate au fost prezente. Sărurile hidratate - un amestec de clorați și perclorați - sunt o dovadă a prezenței apei în toate cele patru locatii verificate: craterele Hale, Palikir si Horowitz, precum și un canion mare numit Coprates Chasma.
"Acestea sunt cele mai bune locatii pentru a căuta existența vietii în apropiere de suprafața lui Marte. Ar fi foarte important să se găsească dovezi ale vieții din trecut, dar ar fi dificil de înțeles biologia. Viata actuală ar fi mult mai informativă", a declarat Alfred McEwen, un geolog planetar de la Universitatea din Arizona si autor principal al studiului.
Fluxurile apar numai dacă temperatura la suprafața lui Marte se ridica mai mult de minus 23C. Apa poate curge în astfel de condiții geroase, deoarece sărurile scad punctul de îngheț al apei, menținând-o lichidă cu mult sub 0° C.
"Misterul este ceea ce reprezintă acest flux. Probabil este apă, dar până acum nu a existat nicio semnătură spectrală. Putem concluziona că RSL sunt generate de interactiunea cu apa, formând o soluție salină care curge", a spus Meyer.
John Bridges, un profesor de stiinte planetare de la Universitatea din Leicester, a declarat că descoperirea este fascinantă si că ar putea oferi noi subiecte studiu pentru agențiile spațiale: "Fluxurile ar putea fi folosite pentru a găsi surse de apă pe Marte, fiind principale zone unde să fie căutate forme de viață. Dar agențiile trebuie să facă tot posibilul pentru a evita contaminarea planetei Marte cu microbi de pe Pământ, ceea ce face dificila misiunea de a vizita zonele umede".
Pentru moment, cercetătorii se concentrează pe descoperirea sursei apei pe Marte.
Rocile poroase de sub suprafața marțiană ar putea retine apa înghețată, care se topește în lunile de vară și se infiltrează până la suprafata.
O altă posibilitate este ca apa sa fie aproape de suprafață, dar nu in bazine de apa, ci in roci saturate cu apă. Acestea ar putea provoca fluxuri în anumite zone, dar aceasta idee nu poate explica cu ușurință apa curgând din partea de sus a pereților craterului.
O a treia posibilitate este faptul că sărurile de pe suprafața marțiană absorb apa din atmosferă, până in momentul când există suficientă pentru a curge ( procesul, cunoscut sub numele de delicvescență, a fost observat și în deșertul Atacama de pe Pământ, inclusiv cu prezența microorganismelor).
Va urma o muncă de cercetare fascinanta. S-a schimbat conceptia despre planeta Marte și vom discuta despre aceasta descoperire pentru o lungă perioadă de timp.
marți, 29 septembrie 2015
NASA: A fost descoperită apă pe Marte (?)
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Prima TV este un canal de televiziune comercial din România, lansat în 1997, cunoscut pentru gama diversificată de programe de divertisment ...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
-
Rețeaua de televiziune digitală prin cablu NextGen a început sa efectueze câteva modificări importante în grila de canale, care vor aduce at...
-
Formula 1 revine pe micile ecrane din România, duminică, la Antena 1. Marele Premiu din Las Vegas, programat de la ora 08:00, poate decide c...
-
Chiar dacă serviciile de streaming și televiziunea prin internet devin tot mai dominante, televiziunea prin satelit continuă să își mențină...
-
Sony Space Communications Corporation (SSCC) și Astro Digital US, Inc. au anunțat un parteneriat pentru proiectarea, fabricarea și lansarea ...
nasa zice ca e apa , e uimitor, ce legatura mai are semnul de intrebare ?
Asta DACĂ e apă si nu e cumva altceva, altfel de lichide sau poate altceva. NASA afirmă că e apă, dar tot ei isi lasă o portiță de scăpare și spun ca nu există o dovadă total clară, ci doar presupuneri, fără analize spectrale ce confirmă 100% prezența apei. Așa că semnul de intrebare isi are rostul lui.
interesant, ceva tot este ! si chiar daca nu e apa, chiar alt lichid, exista sansa sa fie si forme ale vietii !
o fi praf acumulat de zici ca e apa :)
Ca sa gasesti viata in afara Terrei trebuie schimbata complet conceptia despre formele de viata. Planeta Terra insasi poate fi considerate o forma de viata, iar asta inseamna ca deja cunoastem 9 forme de viata extraterestre. Apa aia de acolo, care noua ni se pare a fi apa este posibil sa fie chiar o forma de viata extraterestra. Noi nu cunoastem toate vietatile care traiesc in oceanele noastre si cautam apa si finite extraterestre. Naspa nu?
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.