Astăzi a avut loc la București a șasea ediție a International Digital Forum. Unul dintre subiectele dezbătute a fost tranziția la televiziunea digitală terestră în România. În continuare vom puncta informatiile cele mai interesante despre acest subiect.
1. Deocamdată prin multiplexurile de televiziune digitală terestră nu pot să fie retransmise televiziuni internaționale care nu au licența de emisie obținută în România, conform unor prevederi legislative ce ar trebui schimbate. Laura Georgescu, președinte CNA, a declarat că susține o astfel de inițiativă, mai ales din perspectiva schimbării principiului țării de origine cu cel al țării de destinație: "Vestea bună este că se schimbă Directiva și deci probabil se va îmbunătăți și reglajul de publicitate pe care o împart televiziunile licențiate în România și cele care vin în țara noastră doar pentru a fi retransmise, dar sunt licențiate in alte state".
2. A fost pus în funcțiune emițătorul DVB-T2 de la Coștila, pe canalul 21, începând cu data de 12 octombrie 2015. După începerea perioadei de testare şi instalarea echipamentelor noi, emiţătorul va emite în canalul 22. Prin intrarea în emisie a acestui emiţător acoperirea estimată a populaţiei în recepţie fixă va fi de aproximativ 38%. Creşterea estimată a acoperirii pentru recepţia portabilă este de aproximativ 2%.
Pe 17 iunie 2015 a început transmisia DVB-T2 în Bucureşti, în regim de testare, cu emiţătorul din amplasamentul Herăstrău, în canalul 30. Pe 18 iunie 2015 a început transmisia DVB-T2 în regim de testare, în amplasamentele Cluj-Feleac - canal 26 şi Iaşi – Pietrăria- canal 25. După perioada de testare emiţătorul Iaşi- Pietrăria va emite în canalul 43. Pe 24 iunie 2015, în zona Timişoara a inceput să transmită emiţătorul din amplasamentul Urseni - canalul 21.
Se asigură o acoperire estimată de aproximativ 24% din populaţie în recepţie fixă. Recepţia portabilă în afara clădirilor este estimată pentru aproximativ 14% din populaţie şi este în principal concentrată în zonele din vecinatatea emiţătoarelor. Pachetul de programe transmis pe MUX 1 conţine: TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi TVR HD. Se preconizează şi transmiterea programelor TVR regionale conform acordului Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru perioada de transmisie experimentală.
Eugen Brad, director general al Radiocom, a precizat că de fapt nu este o perioadă de tranziție, ci una tranzitorie spre televiziunea digitală terestră, prin care anumite emițătoare din rețeaua veche a TVR2 vor fi upgradate: "Emițătoarele din București, Cluj, Iași și Timișoară acoperă aproximativ 24% din populație. Cu emițătorul de la Coștila, a mai crescut cu aproximativ 20% acoperirea cu semnal a populației. Repet, este o soluție tranzitorie, din cauză că suntem într-un semi blocaj cu licitația pentru echipamente. Există doi operatori care au depus oferte, apoi termenul limită a fost prelungit, am declarat un câștigator, celălalt participant a contestat la CNSC ( Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor ), care a respins contestația. Acum este la Curtea de Apel, vedem când se va soluționa. Nu am un termen pentru soluționare, poate să fie o lună sau poate un an. Insă, prin soluția tranzitorie, pe 31 decembrie vom avea 50% din populație acoperită cu semnal tv digital terestru. Este păcat că România a ajuns in situația de a nu avea televiziune digitală terestră, cam toată Europa are. Cu siguranță vom implemneta și MUX 2 si MUX 4, dar conform licențelor, acestea trebuie să intre în functiune în 2017, in luna mai. Pentru MUX 1, in 31 decembrie 2016 trebuie sa avem 90% acoperire cu semnal a populatiei și 80% din teritoriu. Acum există zone unde canalele TVR nu se mai văd deloc prin transmisie terestră. In VHF, TVR se receptionează în analogic doar de către aproximativ 75% din populație."
Fiecare dintre reţelele corespunzătoare MUX2 şi MUX4 vor trebui să fie în funcţiune cu un număr de cel puţin 36 emiţătoare, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare definită conform licenţei, până în data de 1 mai 2017.
La data de 17 iunie 2015, când licenţele de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune au intrat în vigoare, RADIOCOM nu încheiase procedura de achiziţie a echipamentelor. În această situaţie RADIOCOM a dezvoltat o soluţie “in house” prin integrarea unor excitatoare/modulatoare DVB-T2 în circuitul excitator-amplificator de putere al emițătoarelor analogice existente (R&S şi Harris).
RADIOCOM împreună cu Societatea Română de Televiziune şi-au propus ca până la sfârşitul anului să pună în funcţiune alte şase emiţătoare analogice modificate pentru standardul DVB-T2 în amplasamentele Constanţa, Oradea, Suceava, Comăneşti, Târgu Mureş, Craiova. Prin punerea în funcţiune a acestor emiţătoare se va realiza o acoperire estimată cu transmisii digitale în standard DVB-T2 de peste 50% din populaţie pentru recepţie fixă şi aproximativ 20% pentru recepţie portabilă în exteriorul clădirilor. Mai jos este prezentata acoperirea ce va exista în 31 decembrie 2015.
Pentru reţeaua MUX1, vor fi puse în funcţiune un număr de 118 echipamente de emisie DVB-T2 noi prin intermediul cărora, până la 31 decembrie 2016 se va realiza ţinta de acoperire în recepţie fixă, de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu naţional.
Doina Micu, director executiv tehnic al Radiocom, a completat: "Harta, așa cum a fost proiectată, este predicția pesimistă, in realitate sperăm să fie ceva mai bine, dar nu cu foarte mult mai bine. Nu putem compara 100 de amplasamente digitale cu 600, câte au fost pentru televiziunea analogică, pentru TVR1. Pe de altă parte, proiectul pentru acoperirea cu televiziune analogică in proportie de 99% a durat peste 20 de ani. Pentru ce este peste 90% acoperire, ca să ajungem de exemplu la 95% , aproape se dublează investitia făcută pentru 90%, apoi pentru fiecare procent de populatie acoperit cu semnal, costurile de implementare cresc progesiv. Este evident că nu vom putea atinge o acoperire cu semnal de 100%, nu a existat o astfel de acoperire nici analogică, pentru că sunt zone cu munti si trecători, mai ales in Carpații de Curbură, unde există localitati extrem de izolate si cu acces extrem de dificil, ce vor rămâne tributare receptiei prin satelit sau unde vor construi piloni de 10-15 metri, cu amplificatoare."
3. Detinatorii de licențe regionale DVB-T2 ar putea să înceapă emisia, dar întârzie procesul din cauză că doresc o pozitionare a emițătorului în aproximativ aceeași locație cu cele dedicate multiplexurilor naționale, pentru ca telespectatorul să nu fie nevoit să amplaseze mai multe antene cu orientări diferite.
Dumitru Mihali, director general al Perfect Broadcast, a precizat: "Societatea care deține cele mai multe licențe este 2K Telecom. Dar toți suntem pregătiți pentru a emite in digital, unii avem aplasamente și sisteme radiante. Noi depindem de SNR. Dacă eu mâine pot schimba un amplasament când vreau, nu același lucru il va putea face și SNR. Important este ca utilizatorul final șă aibă o antenă indreptată spre aceeași directie. Dacă nu avem același amplasament sau unul apropiat pentru multiplexul regional, este o problemă. În plus, mai e problema: televiziunile care vor să vină pe un multiplex regional sau național, trebuie să dețină licență audiovizuală eliberată de CNA. Sunt sigur că niciodata CNN, BBC sau Euronews nu vor veni să se licențieze la CNA-ul românesc."
Radiocom a mai precizat că pentru anul 2016 își propune să finalizeze implementarea reţelei MUX1 şi să demareze implementarea reţelelor MUX2 şi MUX4
4. Au existat și unii operatori care nu știau că au fost scoase la concurs licențe digitale terestre sau acestia nu au avut interes pentru televiziunea digitala terestră, a precizat Bogdan Iana, director executiv ANCOM:
"Există zone cu potențial interes. Intentia noastra este să continuăm cu o nouă licitație. Pâna la sfârșitul acestui an vom consulta un nou caiet de sarcini. Taxele de licență nu vor fi modificate. Am adus modificări, îl vom consulta public, iar la începutul anului viitor vom organiza o nouă licitație pentru 2 multiplexuri naționale, 27 regionale și 18 locale. Probabil multiplexul din VHF nu va avea succes, se pare că nu a avut nici în Europa, cu exceptia câtorva țări nordice. Este totuși a bandă foarte valoroasă, va fi probabil utilizată pentru alt tip de aplicații. Propagarea este forte bună, dar are un succes comercial restrâns, poate și din cauză că necesită și antene de dimensiuni mai mari, dacă recepția nu este realizată cu antenă de cameră."
UPDATE 27 noiembrie 2015: 4 noi emițătoare au pornit emisia în DVB-T2: Oradea, Constanţa - Litoral, Suceava și Comăneşti. Detalii găsiți AICI.
UPDATE 5 iunie 2016: Noi emițătoare de televiziune digitală terestră în DVB-T2 operate de Radiocom ( Sibiu - Păltiniş, Braşov - Tâmpa, Vatra Dornei, Cozia, Văratec ) și teste multiplex regional privat în Buzău ( operat de TV Sat 2002 ). Detalii găsiti AICI.
UPDATE 9 august 2016: Trecerea la televiziunea digitală terestră în România va fi din nou amânată. Detalii găsiți AICI.
UPDATE 2 septembrie 2016: Emisia DVB-T în Romnia a încetat. Noua harta a acoperirii DVB-T2 o găsiti AICI.
UPDATE 26 septembrie 2016: RADIOCOM a anuntat că a pus în funcțiune în luna septembrie 2016 înca 10 emițătoare în DVB-T2. Harta actualizata pentru septembrie 2016 o găsiți AICI.
UPDATE 18 octombrie 2016: 5 noi emițătoare în DVB-T2: Bârlad, Harghita, Mangalia, Medgidia și Șinteu. Noua hartă, cu acoperirea cu semnal valabilă pentru luna octombrie 2016, o găsiți AICI.
deci mai avem de asteptat pentru mux 2 si mux 4, e bine ca se vrea, probabil in cativa ani va fi un pachet de vreo 40 canale, asta daca sunt interesate si televiziunile sa fie incluse si daca nu vor trebui sa aiba licenta luata pe romania, cele straine.. e si multa birocratie in romania, sigur si asta infraneaza... deci mux 1 va fi pana la sfarsitul anul pentru 50% si pana in 2017 pentru 90%
^ niciodata nu vor fi 40 de canale... e extrem de mult ceea ce zici tu, vor fi cateva canale generaliste, maxim 10
IN RAMNICUL SARATR JUDETUL BUZAU SE VEDE CEVA CANALE?
MULTUMESC
De ce vor fi maxim 10 canale, prin 3 muxuri ? Vor fi transmise doar 3-4 canale prin fiecare mux ? Adica sunt cumva canale Ultra HD ? :) Iar daca afirmatia se referea la interesul televiziunilor de a fi transmise prin DVB-T2 si nu era o afirmatie tehnica, nu ai tu de unde sa stii ce vor decide diversele televiziuni pana in 2017, daca vor dori sau nu sa intre pe mux 2 si mux 4.
In Rm. Sarat - da. Exista un raport de recptie.
As vrea, daca se poate, o harta la o rezolutie mai mare, cea de aici nu se vede foarte bine.
Pai scrie sus in stire: "Hărți mai detaliate cu acoperirea DVB-T2 actuală găsiți pe websiteul tvdigitala.ro."
Dai click pe linkul acela din stire, acolo am vazut sunt harti mai detaliate cu zonele acoperite. Probabil daca nu sunt acolo pentru zona ta, in alta parte nu ai unde sa gasesti mai detaliate. Daca nu sunt inca pentru zona ta, probabil in timp le vor pune.
Oare stickurile de laptop cu tunner DVB-T2 merg bine ? Sunt din Bucuresti.
Are loc ditamai editia IDF 2015 ca sa aflam ca "a fost pus în funcțiune emițătorul DVB-T2 de la Coștila, pe canalul 21" . Daca o tinem tot asa cu cate o editie IDF anuala si punerea in functiune a unui emitator pe an deja suntem foarte tari cu DVB-T2 in Romania. Am inteles ca au planuri pentru DVB-T2, licitatii in asteptare, nimic concret referitor la o data REALA cand orice abonat la taxa tv are dreptul sa aibe semnal digital terestru.
@Anonim 13 octombrie: multumesc, ajunsesem si eu acolo; dar chiar acoperirea Costila ma interesa, sa vad zona dintre Buzau si Braila. In articolul de aici, de pe hdsatelit.blogspot, harta ar fi buna, dar nu vad nimic clar.
Nu mi-a raspuns si mie cineva daca merge cu stick cu tunner DVB-T2 in Bucuresti ?
Daca stickul are DVB-T2, iti mai trebuie un software player (poate are el inclus pe CD sau ul iei de pe pagina producatorului sau poti folosi ceva gratuit cum ar fi ProgDVB). Ii dai scanare cu acel program, cu stickul introdus si cu drivere instalate, si vei receptiona, e semnal destul DVB-T2 si parca si inca DVB-T in Bucuresti.
Am updatat articolul cu noi informații și hărți, aveți acum detaliată și acoperirea pentru emitătorul Coștila.
Am vazut, merci. Din pacate, nu reusesc sa vad daca Faurei (40 km est de Buzau) este in raza de actiune acum.
ce-mi place poza a2a ce acoperire buna ai pe mare in dvb-t2 pe mare in dreptul constantei
Daca te referi la ultima poza, cu acoperirea planificata pentru sfarsitul anului 2016, acolo se obseva ca e acoperire in toata Romania, nu doar pe mare. Și Romania e albastra, iar pe mare e normal sa se propage, din moment ce semnalul trebuie sa acopere litoralul, iar pe mare nu sunt obstacole foarte inalte.
Pai daca Faurei nu e in acea poza, probabil ca nu e acoperit, că daca era acoperit, era in poza.. Iar daca stii unde e localiatea Faurei cu aproximatie ( banuesc ca stii unde e localitatea ta pe harta, fara sa ai nevoie sa poti citi numele localitatii, eu la localitate mea stiu ) si este intr-o zona incerta ca semnal, dar apropiata de alte zone, probabil poti sa receptionezi daca esti in afara acoperirii cu semnal, dar la limita, daca iti faci o antena Yagi externa si acordata pe canal, cu mai multi elementi.
http://www.aliexpress.com/item/DVB-T2-Receiver-Receptor-USB-Digital-Satellite-DVB-T2-DVB-T-DVB-C-Analog-TV-Tuner/32350899652.html?src=google&albch=search&acnt=479-062-3723&isdl=y&aff_short_key=UneMJZVf&albcp=266121556&albag=7593673036&slnk=&trgt=dsa-42862830006&plac=&crea=64152518476&netw=g&device=c&mtctp=b&memo1=1t3&gclid=COPIufeYwsgCFQQTwwodj1QD1Q asa ceva ar trebui din 2017 sa le probezi semnalul dvb-t2 in toata Romania
Hmm nu se prinde bine dvb-t2 in Bucuresti,semnal mic sau deloc, no coment in rest.
In Bucuresti ?! Am semnal DVB-T2 si sub pat :)
"Pai daca Faurei nu e in acea poza......" Tu nu pricepi ca nu se intelege? Fireste ca stiu unde e, dar nu pot decat sa aproximez pe harta aia. Poti sa-mi spui tu? Sau, na, arata-mi unde sint Buzau si Braila, le vezi pe harta? Harta aia are 133 KB; ce vrei sa vezi acolo? Probabil o sa apara mai clara zilele urmatoare.
Eu am vrut sa te ajut cu niste opinii. Eu stiu unde e localitatea mea pe acea harta cu toata Romania, si stiu asta cu exactitate si in cateva secunde vizualizez locul respectiv. Probabil daca as locui in zona acoperita de Costila, unde este deja marita fata de harta cu Romania, as stii si mai exact. Nu stiu unde sunt alte localitati indepartate, deci nu am intiparit in minte pe harta unde ar putea sa fie alte localitati. Eu ti-am explicat ca si daca stii cu aproximatie unde e si vezi ca e semnal pe acolo. ai sanse sa receptionezi, ca nu e vorba de acoperire fixa cu cablu, ci un semnal care poate sa fie diferit fata de ce e pe o harta prognozata. Eu ma aflu la limita acoperirii, in afara putin, si prind cu o antena mai veche care o aveam prin in pod si am montat-o langa casa, iar cu antena de camera nu prind. Si nu ma aflu in aria de acoperire, ci undeva la o margine, in afara. Succes !
Anonim anterior, vezi aici harta si mai detaliata, in pdf dar nu stiu cat este de actualizata, dar are vreo 40 MB, de fapt sunt mai multe harti pentru mai multe etape de implementare. Descarci fisierul in PC si il deschizi cu Acrobat Reader de exemplu, ca sa poti face zoom si panoramare: Descarca Harta acoperire DVB-T2 etape
"In Bucuresti ?! Am semnal DVB-T2 si sub pat ""... atunci mutate-n provincie ca ai sa-ti muti patul pe casa ca sa prinzi DVB-T2. Au bagat semnal exact unde nu trebuie, imi imaginez bucurestenii cum or sa renunte l;a cablu ca sa prinda digital terestru
Am vazut tot pe pagina asta ca s-a imbunatatit putin poza. Sint in aria de acoperire, pe albastru !!!!!!!!
@Laurentiu: da, si acolo se vede.
Anonim, cel care a spus ca in Bucuresti are semnal si sub pat, a raspuns strict unui comentariu imediat mai sus de el, care dezinforma si afirma ca in Bucuresti nu e semnal DVB-T2. Nu a facut nicio aluzie la provincie, doar a corectat o dezinformare. Si daca esti din Bucuresti, nu inseamna ca nu incerci sa receptionezi DVB-T2.
Pe de alta parte, si eu sunt din Bucuresti si desi am cablu, pot sa spun ca am testat si scanez aproape saptamanal sa vad daca mai sunt introduse canale noi pe DVB-T2, se numeste pasiune. Si sa stii ca si in Bucuresti sunt oameni saraci, nu te gandi ca daca e capitala, toti au multi bani. Pe scara mea de la bloc sunt 2 someri, de fapt doua famiili care nu au nici un job , nici sot nici sotia, iar celalat e singur , oamenii nu au servicii de peste 6 luni si traiesc din ce bani le trimit parintii de la tara, sigur le-ar pinde bine o astfel de receptie, daca au fost prevazatori si si-au cumparat un tuner DVB-T2 inainte de a ramane someri, mai reduc din cheltuieli. Utilitatea de clara, chiar daca nu e mare in zonele cu populatie bogata sau/ si cu alte posibiltiati contra cost.
In zona Berceni semnalul dvb-t 2 este slab ma refer la canalu 30,acel anonim care a raspuns la comentul meu,prinde canalul 54 unde transmisia este dvb-t mpeg 4 si intradevar prinzi si sub pat sau unde vrei tu.
Este semnal m-am exprimat gresit pe canalu 30 doar ca este foarte slab sau are caderi,
De la bulgari receptionez pe canalele 26/28/41/49/58 adica Shumen si Varna si aici nu sunt in stare sa dea semnal mai puternic.Dar asa e in romania mergem in continuare pe carpeli.
In rest no coment....
Si scuze daca am deranjat pe cineva cu comentarile mele.
Rescriu de la bulgari receptionez pe canalele 26/49/58 Ruse, 41 Pleven, 28 Shumen si am mai avut si Varna pe canalu 22,dar acum nu mai intra semnal.
pai asta e harta meteo, vine gerul cit de albastra e
Recent sau mai pornit câteva emițătoare.....în unele zone.......si mai urmeaza câteva în zilele care urmează !!!
In zona Iasi, mai precis in com. Horlesti Iasi (27 Km de Iasi si circa 22 Km in linie dreapta de emitatorul de la Pietrarie-Iasi) se vad foarte bine 10 canale in DVB-t2: 9 canale TVR (cele principale si cele regionale) + Moldova 1 (Rep. Moldova). Mama, avand o pensie mica, nu trebuie sa mai plateasca si pentru cablu ... oricum ea se multumeste cu niste stiri, muzica populara etc. Am avut nevoie insa de o antena mai buna decat aceea veche artizanala. Am cumparat, asadar, aceasta antena, fara a ma folosi, insa, de amplificatorul suplimentar si de susrsa de alimentare din kit: http://www.dipolnet.ro/antena_tv_uif_dipol_16-21-60_dvb-t-t2_cu_amplificator_lna-177_30_db_A1615.htm)
La Craiova se prinde ceva cu antena de camera ?
Cred ca da, mai exact canalele TVR, daca ai televizor cu tuner DVB-T2 ( cu DVB-T simplu nu functioneaza ). Zice aici ca e emitator pornit la Craiova – Simnic pe canalul 28:
http://hdsatelit.blogspot.ro/2015/11/dvb-t2.html
E cineva din jud. Buzau care are semnal DVB T2 cu antena de camera?
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.