duminică, 24 aprilie 2016

Proiect de lege: 500 MB internet gratuit pentru utilizatorii de telefonie mobilă, WiFi gratuit în diverse locații publice și private

România este o țara cu servicii de internet de mare viteza, dar jumătate dintre români nu au acces la o conexiune fixa de internet. Asadar, un capitol la care Romania nu excelează și chiar este surclasată de țări ca Albania (conexiuni fixe disponibile pentru 60% din populație) sau Muntenegru (57%). Astfel că deputatul Mihai-Răzvan Sturzu a inițiat un proiect de lege prin care se încearcă oferirea accesului gratuit la internet mobil, in anumite limite, pentru toți utilizatorii de telefonie mobilă, precum și la WiFi gratuit în diverse locații publice și private.

"O jumătate de Românie neconectată este echivalentul unei Românii lipsite pe jumătate de electricitate, acum câteva zeci de ani", explică Mihai pe website-ul său de internet.


Dacă legea va fi aprobată în forma propusă, va impune:

- obligatia operatorilor de telefonie mobila de a oferi gratuit minim 500 MB de internet / lunar

- obligatia operatorilor economici care administreaza terase, baruri si restaurante si oricare alte tipuri de unităţi de alimentaţie publică de a oferi gratuit internet Wifi in zona cladirilor in care îsi desfasoara activitatea ( atât în interiorul, cat şi în exteriorul perimetrului fiecărei clădiri).

- obligatia autoritatilor publice de a oferi ( pe baza unui contract cu un furnizor ) internet gratuit si neintrerupt in zona cladirilor pe care le detin si in zonele turistice din unitatea teritorială aflată în administrare. Reteaua Wifi oferita trebuie sa fie diferita de cea utilizata de autoritate.

Conectarea se va efectua pentru 1 ora, cu drept de reconectare pe baza emailului ( cu exceptie in zonele turistice ). Conexiunea la internet trebuie sa fie de minim 50 de Mb/s.

Instituţiile militare şi organele de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale sunt exceptate de la obligaţia de a oferit internet gratuit şi permanent, daca prin acest serviciu este pusa în pericol integritatea, activităţile si scopul respectivei instituţii.

Pe 18 aprilie 2016, proiectul de lege ( pe care il gasiti mai jos ) a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si a fost înaintat la Senat.


PARLAMENTUL ROMANIEI
CAMERA DEPUTATILOR SENATUL
privind accesul liber la conexiuni publice de internet


Parlamentul României adoptă prezenta lege.

CAPITOLUL I
DISPOZITII GENERALE

Art. 1 - Prezenta lege reglementează cadrul de funcţionare şi utilizare a conexiunilor şi reţelelor publice de internet de pe teritoriul României.

Art. 2 - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:

a. reţea publică de internet - orice serie de dispozitive interconectate prin infrastructura pusă la dispoziţie de administraţia locală, care are ca rezultat accesul la internet al dispozitivelor în cauză;

b. conectare - cuplarea unui dispozitiv la reţea;

c. domeniul public - Aparţin domeniului public terenurile pe care sunt amplasate construcţii de interes public, pieţe, căi de comunicaţii, reţele stradale şi parcuri publice, porturi şi aeroporturi, terenurile cu destinaţie forestieră, plajele, terenurile pentru rezervaţii naturale şi parcuri naţionale, siturile arheologice şi istorice, monumentele naturii, terenurile pentru alte folosinţe care, potrivit legii, sunt de domeniul public ori care, prin natura lor, sunt de uz sau interes public;

d. provider - actor care pune la dispoziţia instituţiilor vizate de lege infrastructura pentru conectarea la internet, care asigură accesul la internet prin infrastructura în cauză, desfăşurând activităţi specifice;

e. zonă turistică - un areal mai restrâns consacrat pentru activitatea turistică de un anumit tip, puternic marcat de importante obiective sau alte motivatii pentru turism;


Art. 3 - (1) Autorităţile şi instituţiile administraţiei publice locale şi centrale asigură accesul gratuit la internet persoanelor, în perimetrul fiecărei clădiri deţinute de acestea ( nr: autoritati si institutii ) şi în domeniul public administrat de acestea.

(2) Organizaţiile cu statut de utilitate publică şi instituţiile de interes public asigură accesul gratuit al persoanelor la internet, în perimetrul fiecărei clădiri deţinute de acestea.


CAPITOLUL II
FUNCTIONAREA RETELELOR PUBLICE DE INTERNET

Art. 4 - (l) Autorităţile administraţiei publice locale, în domeniul public administrat de acestea şi zonele turistice din unitatea teritorială aflată în administrare, au obligaţia să asigure internet gratuit, cu acces neîntrerupt, prin contractarea unui agent economic ce serveşte drept provider.

(2) Restaurantele, terasele, barurile, discotecile şi oricare alte tipuri de unităţi de alimentaţie publică asigură accesul gratuit al persoanelor la internet, in interiorul şi in perimetrul fiecărei clădiri deţinute de acestea.

(3) Accesul la internet se va realiza prin intermediul unor reţele wireless.

(4) Reţeaua wi-fi care se pune la dispoziţia utilizatorilor trebuie să fie diferită de reţeaua de internet instituţională pe care o folosesc angajaţii si, care, este securizată în funcţie de nevoile sau protocolul intern de protecţie a datelor.

(5) Conectarea la reţeaua publică de internet se face prin completarea e-mail-ului utilizatorului, pentru un acces limitat de o oră, cu drept reconectare. Conectarea prin e-mail nu se aplică la reţelele de internet din zonele turistice.

(6) În zonele menţionate la aliniatul (1), dimensiunea benzii care se asigură este de cel puţin 50 de megabiţi pe secundă.

Art. 5 - (1) Accesul persoanelor la internet, în zonele aferente instituţiilor publice, în domeniul public şi în zonele turistice, se asigură în mod permanent şi gratuit.

(2) Ca o derogare de la prevederile alin. (1), instituţiile militare şi organele de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale sunt exceptate de la obligaţia de a asigura reţele de internet gratuit şi permanent, dacă acest lucru pune în pericol integritatea, scepul şi activităţile instituţiei.

CAPITOLUL III
DISPOZITII FINALE ŞI TRANZITORII

Art. 6 - (1) În vederea implementării prevederilor alin. (1) al art. 4 se aplică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006, actualizată 2014, privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

(2) Ca o derogare de la prevederile alin. (1), organizaţiile cu statut de utilitate publică pot încheia contracte cu orice provider, conform propriilor criterii de achiziţie.

Art. 7 - (1) Operatorii de telefonie mobilă asigură tuturor clienţilor lor, în mod gratuit, un pachet minim lunar de 500 MB trafic de internet pe mobil.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică în 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Art. 8 - Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I. Pe aceeaşi dată, orice dispoziţii contrare se abrogă.

Această lege afost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


7 comentarii despre subiectul „Proiect de lege: 500 MB internet gratuit pentru utilizatorii de telefonie mobilă, WiFi gratuit în diverse locații publice și private”:
bogdan

In occident nema wifi, il ai disponibil doar daca te loghezi cu numarul de telefon (numere acceptate, Spania, Franta, Germania, UK, Belgia si Olanda) si, binenteles, acolo numarul se da doar cu buletinul. Nici la MC Donald nu pupai decat astfel logat
Toate acestea datorita unor legi foarte stricte impotriva terorismului, asa ca eu nu sunt de aco rd

Anonim

Este o initiativa foarte buna. Sper sa se aplice si la cartele SIM ( care se vor cumpara pe baza de carte de identitate ), sa am si eu net pe cartela pentru a verifica emailul si sa citesc cateva stiri pe zi de pe siteuri utile.

Dinu

legea este foarte buna. cine crede ca daca se va stii identitatea cartelei SIM nu o sa mai fie terorism in lume se inseala amarnic, aia au comunicat intre ei prin conturi de twitter si badoo si n-au avut nici o treaba cu cartelele... e vrajeala chestia ca, cartelele alea erau din Romania ca sa faca cetateanul roman sa-si declare prin lege identitatea SIM-ului... inca o masura abuziva de urmarire a omului

Anonim

Romania trezestete din lumea virtuala. Site-urile de socializare devin o necesitate ca aerul. Finalizati proiectele importante gen infrastructura, industrie.

Anonim

stie cineva sa aprobat legea!!!

Anonim

mai stie cineva ce sa antamplat cu aceasta Lege sa-u a murit din fasa !!!

Anonim

Nu s-a mai aprobat...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile