marți, 9 august 2016

Tranziția definitivă la televiziunea digitală terestră va fi din nou amânată

Dragoș Tudorache, șef al Cancelariei prim-ministrului și Ministru interimar al Comunicatiilor și pentru Societatea Informationala a anunțat că Guvernul Romaniei va adopta in scurt timp o ordonanță prin care va fi prelungit termenul de tranziție definitivă de la televiziunea digitală terestră analogică la cea digitală, care a mai fost prelungit anterior până la data de 31 decembrie 2016.

"Nu vrem să fie o prelungire seacă, de dragul împingerii problemei mai departe, ci vrem să ne asigurăm că prelungirea vine la pachet cu un program concret prin care să ne asigurăm că suntem pregătiți să trecem la televiziunea digitală terestră. In acest moment există in mod evident o legislație europeana și obligatii asumate și prelungite. Dar până acum s-a tot prelungit indeplinirea acestei obligatii, fără a pune punctul pe problema principală, din cauza careia niciun guvern nu a fost capabil sa abandoneze televiziunea terestra analogica: mari parți din zona rurală a României nu sunt in acest moment pregătite la nivel de familii, la nivel de utilizator, să treacă la digital. Aceste familii nu au banii necesari sa isi cumpere acele receptoare speciale pentru televiziunea digitala terestra sau nu au televizoare speciale ( nr: compatibile )", a precizat Dragoș Tudorache la  conferința de presă.

Ministrul interimar al Comunicatiilor și pentru Societatea informationala a mai explicat ca amânarea din nou a trecerii la televiziunea este cauzata si de discutarea in prealabil a unor masuri sociale ( pentru subventionarea echipamentelor de receptie a televiziunii digitale terestre ) pentru populatia săracă din mediul rural.

"Astfel, Guvernul are optiunea de a accepta că o mare parte din populatie va rămâne fără niciun fel de acces la informatie ( nu e o decizie ușoară pentru niciun guvern si de aceea nimeni nu și-a asumat până acum aceast lucru ). In acelasi timp, Guvernul trebuie sa se asigure că e pregatit la un moment dat ( si cat mai repede ) să ajungă la acel stadiu de televiziune digitală terestră. De aceea încă ne gândim care va fi noul termen până la care vom prelungi trecerea la digital, deoarece dorim sa discutam cu colegii de la Ministerul Finantelor implementarea unui program guvernamental prin care sa sprijinim populatia care, din motive sociale, nu poate sa facă trecerea către digital, si să subventionam practic achizitionarea receptoarelor necesare pentru televiziunea digitală terestră. Atunci când statul va fi capabil să sprijine populatia pentru a trece la digital, atunci se poate alege foarte ușor si data la care să facem aceasta trecere", a mai explicat Dragoș Tudorache.

UPDATE 31 august 2016: Tranzitia definitiva la televiziunea digitala terestra va fi amânata până cel mai târziu în anul 2019. Guvernul Romaniei a adoptat ordonanta Nr. 21/2016 din 24 august 2016 pentru prorogarea unor termene prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2015 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru asigurarea tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional. Ordonanta a fost publciata in Monitorul Oficial NR. 658 din 29 august 2016/

(1) Termenele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2015 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru asigurarea tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 423 din 15 iunie 2015, aprobată cu modificări prin Legea nr. 345/2015, se prorogă până la data de 31 decembrie 2019.

(2) Termenul prevăzut la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2015, aprobată cu modificări prin Legea nr. 345/2015, până la care drepturile de utilizare a frecvenţelor radio acordate conform Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice de radiodifuziune pot fi extinse, cu caracter temporar, se prorogă până la data de 31 august 2019, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 26 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, caz în care termenul se diminuează corespunzător.

UPDATE 2 septembrie 2016: Emisia DVB-T în România a încetat. Noua harta a acoperirii DVB-T2 o găsiti AICI.

UPDATE 26 septembrie 2016: RADIOCOM a anuntat că a pus în funcțiune în luna septembrie 2016 înca 10 emițătoare în DVB-T2. Harta actualizata pentru septembrie 2016 o găsiți AICI.

UPDATE 18 octombrie 2016: 5 noi emițătoare în DVB-T2: Bârlad, Harghita, Mangalia, Medgidia și Șinteu. Noua hartă, cu acoperirea cu semnal valabilă pentru luna octombrie 2016, o găsiți AICI.

UPDATE 11 noiembrie 2016: A fost publicată harta cu emițătoarele și canalele de emisie în DVB-T2 pentru luna noiembrie 2016. Detalii găsiti AICI.


25 de comentarii despre subiectul „Tranziția definitivă la televiziunea digitală terestră va fi din nou amânată”:
Anonim

Nu va fi amânată nicio trecere... Se prelungește perioada de tranziție, cu transmisii simultane analogice și digitale. Nu se amână implementarea televiziunii digitale terestre.

Anonim

Ba da, se amână TRECEREA DEFITNITIVA DE LA ANALOGIC LA DIGITAL. Procesul asta are si un termen in limba engleza, se numeste "switchover". Tu faci confuzie intre implementare si trecere. Implementarea e ca mai adauga ei niste emitatoare noi, dar atata timp cand nu e acoperita populatia cu digital terestru peste tot unde acum e analogic si nu e digital, inseamna ca se amana. Practic, de exemplu eu locuiesc intr-o zona in care nu e decat analogic in terestru. Ce inseamna asta, din perspectiva mea, atata timp cat e doar analogic si nu e digital? Ca trecerea a fost amanata si ca se amana din nou pana in momentul cand voi avea digital terestru. Iar acum se amana si mai mult, cand eu credeam ca voi avea SIGUR digital terestru pana la sfarsitul anului, conform ultimul termen amanat anterior.

Deci nu se amana procesul de adaugare de emitatoare noi, adica de implementare a televiziunii DVB-T2, dar termenul calendaristic pentru trazitia definitiva, adica SWITCHOVER, se amana. Adica vor termina treaba asta mult mai tarziu pentru toata populatia vizata, inclusiv eu, nu cum anuntasera anterior, pe 31 decembrie 2016.

Anonim

Primul anonim nu a citit cu atentie, scrie asa:

- va fi prelungit termenul de trecere de la televiziunea digitală terestră analogică la cea digitală -

Nu stiu unde a citit el ca se zice se amana implementarea de emitatoare si de unde a scos asta. :) Oricum, motivele sunt puerile. Cum adica sa vada daca sunt bani pentru populatia saraca si abia apoi se da un termen ? Termina nenicule de pus toate emitatoarele sa fie semnal digital peste tot unde e si acum pe analog si vezi tu dupa aia daca vrei sa subventionezi receiverele si sa inchizi emisia in analog. Nu te folosesti de asta ca sa intarzii chiar implemetarea de emitatoare, ca de fapt asta se urmareste si pentru asta se cauta motivatii.

Si de ce nu te intrebi de ce romanii sunt asa saraci, ca o intreaga familie nu are bani pana la Revelion sa stranga 150 lei pentru un receiver digital, adica sa puna 30 lei lunar deoparte ? Asta ar trebuie sa se intrebe guvernul si sa rezolve in primul rand. Motiveaza ca vrea sa ii respecte cetateanului dreptul la informare. Cand are de gand sa ii respecte dreptul la un trai decent ? Amandoua sunt stipulate in Constituia Romaniei.

Anonim

In realitate cred ca se amana amandoua, adica si trecerea definitva, si pornirea tuturor emitatoarele care erau necesare sa fie pornite pana la sfarsitul anului 2016:)

Anonim

Facem pariu ca nu vor fi lansate in DVB-T2 toate emitatoarele pana la 31 decembrie 2016 ? Eu prognozez termenul ca fiind sfarsitul anului 2017. Ma bucur ca mai marii tarii au grija inestimabila pentru dreptul la informare a cetateanului. Mai bine ar renunta la proiectul asta, ca asa ne facem iluzii desarte degeaba.

Ca o propunere, daca e posibil, as vrea sa coordonez eu implementarea aceasta, ma numiti pe mine sef la acest proiect? Nu vreau salariu mare, doar cat am acum la firma unde lucrez, 1500 lei lunar. Va promit ca in 3 luni toata tara are digital terestru. Fiindca vreau. Si nu din cauza ca nu vreau.

Anonim

Atata caz pe intreruperea analogicului, sunt zone unde nici macar asta nu e. Asa ca guvernul nu-si asuma sa piarda din votanti in cazul in care dispare analogicul. Tara ne vrea prosti, vorba cantecului.
Iar la sate sunt atatia care au receptie DTH si din putinul lor isi platesc abonamentul plus chiriile pe receptoare. Asa ca pentru ei ar fi bine venit un DVB-T. La mine in judet exista un oras de care am cunostinta care abia asteapta sa vina orice cablist pentru ca in acest moment de aceeasi bani primesc max doar 20 de canale fata de cat primesc cei din municipiu. In plus va creste calitatea serviciilor a cablistilor care au sa zicem pe o anumita scara dintr-un bloc, ca deh altii n-au reusit sa patrunda.

Anonim

Asa e, doar cu canalele TVR nu e mare branza, dar daca s-ar porni 3 multiplexuri cu cate 7-10 canale pe fiecare ? :) 21-30 canale gratuite ar fi o solutie viabila si cu siguranta o optiune concurentiala serioasa pentru multi cablisti.

Anonim

Pana la urma e vorba de principiu: ai promis ca faci ceva, ai amanat, iar ai amanat, iar ai amanat. Serios ?! Alte state fac insule in mari sau oceane, altii traverseaza Atlanticul cu fibra optica, altii trimit sonde spatiale spre alte planete din sistemul solar, altii au ajuns pe Luna acum o jumatate de secol, altii rezolva proiecte uriase sau banale de 10 ori mai repede decat romanii, mai ieftin si, culmea, si mai bine. Noi nu suntem capabili sa definitivam o proiect mediu, cum ar fi tranzitia asta la dvbt2. Serios ?! Ce e in neregula in tara asta care mie mi-e atat de draga ?

Anonim

Nu va e clar că toți cablistii, în frunte cu rcs, se opun proiectului? Iar când ei se folosesc de influenta politică, atunci dvbt ul intra greu in ro...

Anonim

Eu cred ca in frunte cu Telekom si AKTA, ca ei au mai mult retele de cablu in mediul rural, RCS are mai mult retele pe urban, deci Telekom si mai ales AKTA sunt cei mai interesati sa nu fie DVB-T2 :) Lasand gluma la o parte, ca e gluma si ce ai zis tu si ce am zis eu, eu cred ca problema este simpla: suntem o tara de incapabili, lenesi si oameni fara initiativa. Nu are treaba niciun cablist in asta, astfel de implicari ( ai dovezi sau doar presupuneri ? ) sunt offtopic si din sfera conspiratiei cu extraterestri care rapesc vaci.

Anonim

Sa continui ideea. Cablistii nu au nici o treaba cu asta. De ce ? E simplu, in Romania nu a existat niciodata interes pentru trecerea pe digital la terestru, a fost pur si simplu o obligatie rezultata din intelegeri internationale, pe care Romania le-a semnat si trebuie sa se prefaca ca le respecta. Fara aceste intelegeri, nu aveam nicio transmisie digitala tv in terestru in Romania nici in 2020 si nici un interes sa faca asa ceva. Eu cred ca asta e explicatia, un lucru facut in scarba ca esti semi-obligat, in nici un caz bazat pe dorinta de face asta si nici pe interesul pentru drepturile de informare.

Bogdan

Cea mai mare aberatie posibila pe care am auzit-o si multi o sustin.... cablistii se opun implementarii DVB-T2-ului in Romania. Aici este vorba de imensa incompetenta a autoritatilor din Romania sa implementeze un "amarat" de DVB-T2 pe care-n viitor si un stat din lumea a3a o sa-l aibe. Daca ar vrea cablistii sa se opuna si sa pna piedica DVB-T2-ului in Romania ar putea sa bage o clauza simpla in contract si anume "vreti internet va abonati si la cablu". De ce n-au facut-o pana acum? Undeva ii doare pe ei ca nu exista DVB-T2 dezvoltat in Romania. Un om civilizat NICIODATA nu o sa mai stea cu antena in/pe casa ca sa vada ce?... in mare parte posturile TVR Faliment? Alea se puteau vedea destul de bine si-n analogic ca omul de rand de la sat NICIODATA nu o sa bage bani in dispozitive care sa permita receptia standardului DVB-T2

Unknown

Deci s-au trezit dupa ce-au scos analogicul ,in zona mea,cel putin, ca lumea n-are bani pt receptoare dvb-t2 ? Daaa , cred ca era nevoie de un mare exercitiu mental pt asta,nu ? Si cand te gandesti ca unii iau bani grei pt ca sunt persoane decizionale...Uite , chestia asta ca si multe altele,pe mine ma face sa doresc sa dau si mai ,,multi bani" pe taxe si impozite.Da,mai,pt ca ajung in mana unor persoane chibzuite si cu multa responsabilitate in cheltuirea banilor.Ma mir ca nu le-a venit ideea sa faca si niste studii de fezabilitate ,sa mai intre vreo 2-3 lei pe mana firmelor unor nepoti sau rude ! Sau daca , cu studiile de fezabilitate nu tine aici , atunci macar niste sondaje de opinie...dar aici,alta problema,cine stie ce rezultat aveau ?
In vara trecuta ,in zona mea,la tara,a incetat emisia analogica si m-au intrebat niste babe cum va fi cu tvr 1,ca ele cu asta erau obisnuite.Le-am explicat eu cam cum va fi viitoarea emisie dvb-t2 ci cam ce gen de aparat le trebuie+antena terestra sau televizor cu tuner incorporat .stiti ce-au zis?-Ca lor nu le trebuie asa ceva,ca nu dau bani pe astea.Atunci m-au intrebat,pe buna dreptate,de ce mai trebuie sa plateasca taxa tv daca ele nu vad nimic ?
Adevarul ca pot sa-si bage si cablu dar nu prea merita sa dea 20 lei/luna ca sa vada tvr1.Ce folos sa le explici ca sunt mult mai multe programe,unii atata vor:tvr 1...n-am mai zis nimic...Avea dreptate cineva mai sus,vor votanti prosti...eu as adauga sa fie si multi si saraci.Apropo de cablu,stiti ce ma socheaza cel mai mult la chestia cu cablu,aici la tara?Aproape toti vecinii au cablu,dar sa nu va spun cam ce calitate...cu cat stai mai departe de amplificator,cu atat ai mai multe programe cu pureci .Da,la tara se poate...si culmea,unii mai suna doar cand se vede rau de tot,in alb-negru...Fara cuvinte...
Bogdane,internet fara cablu nu-ti baga nimeni,cel putin nu la RDS.Am intrebat eu pt cineva care tot a insistat sa-i sun si sa-i intreb.

Anonim

Chiar dacă ar trece pe DVB-TV2 cu timpul abonații nu ar renunța ușor la operatorul la care este abonat fie vorba de cablu analogic,digital sau satelit.Spun asta deoarece oamenii sau obișnuit cu posturile ce sunt la operatorii la care sunt abonati,si pe care le urmăresc cu interes.Stim foarte bine că prin DVB-TV2 nu vor avea acces la posturile ce le găsesc la operatori asa că doar cei care încă nu sunt abonati la diferite operatori din cauze financiare poate pentru ei va fi un lucru bun.

Anonim

Iti baga toti operatorii internet fara televiziune prin cablu. Majoritatea au insa conditia sa te abonezi la minim 2 servicii. Deci poti sa iei internet si telefonie, nu e necesar cablu tv. Asa am eu.

Unknown

Am sunat acum 1 minut,apropo de internet fara cablu tv ,la RDS.Raspunsul lor a fost : depinde de infrastructura,la tara in localitatea mea de ex.-nu se poate ,la oras - da,se poate .

Anonim

Stie cineva cand se mai pornesc emitatoare noi ? La Rovinari ma interesa, nu e nimic digital aici in terestru.

Anonim

Pentru anonim de la Rovinari la sfirsitul lui august intra in emisie dvb-t2 Cerbu Novaci pe canal 24 . Cu o antena de castig 13-17 db poti receptiona de la Craiova in canalul 28 sau de la Balota in canalul 40.

Unknown

A intrat sau nu, releul de la Cerbu Novaci in functiune?

Anonim

Nu a intrat, poate la sfarsitul anului.

Marian S

Bună seara tuturor. O întrebare de râsu-plânsu: ştie cineva în ce canal analogic se mai poate recepţiona în Bucureşti? Într-o vreme parcă era canal 6 în vechea norma D/K, frecvenţă ce corespundea cu canalul 5 norma B/G. Sau?
LOL, am o caricatură de Telefunken cu DVB-T clasic, a mers până ieri, cu timpul am constatat că are şi tuner analogic. Până fac bani de set-top-box, zic, că abonament la cablu NU văd ei de la mine. Sunt sărac şi nici timp nu am!
Mulţumesc anticipat!

Anonim

Avand in vedere ca am ramas ultimul stat din Uniunea Europeana ce nu am finalizat trecerea la televiziunea digitala, aceasta ordonanta de urgenta scoate inca odata in evidenta tipicul romanesc conform caruia "merge si asa".

Anonim

Nu conteaza ca ramane si analogic pana in 2019, e foarte bine, majoritatea care nu au cablu sau satelit nu au nici televizor cu tuner DVB-T2. Important e ca deja asigurat semnal digital terestru peste 80% din populatia Romaniei.

Anonim

Se dau box-uri de astea la abonati tvr gratis sau trebuie cumparate separat? Nu stiti cam cat costa sa trec la digitala?? Am televizor plat dar nu vede nimic fara box de digitala.

Anonim

Pentru a receptiona televiziunea digitala terestra in Romania, trebuie sa ai televizor cu tuner DVB-T2 ( nu functioneaza pe televizoarele cu tuner DVB-T ) sau receptor cu tuner DVB-T2, plus antena de camera sau antena exterioara UIF ( in functie de puterea semnalului in zona ta ).

Nu exista in acest moment nicio lege aprobata prin care sa se ofere receptoare digitale terestre in mod gratuit, desi au existat unele propuneri. Daca televizorul tau nu are tuner DVB-T2, va trebui sa cumperi un receptor extern cu astfel de tuner, costa 100-150 lei.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile