marți, 25 octombrie 2016

Taxa radio-tv, desființată. Legea a fost promulgată.

Camera Deputatilor a votat eliminarea taxei radio-tv, aproband un proiect de lege privind desfiintarea a peste 100 de taxe nefiscale, printre care sunt incluse si taxa radio-tv, timbrul de mediu pentru autovehicule si altele. Legea urmează să fie trimisă Președintelui României pentru a fi promulgată, Camera Deputatilor fiind for decizional ( această propunere legislativă a trecut deja de Senat ).

Au existat mai multe luari de pozitie ( inclusv internationale ) si proteste impotriva desfiintarii taxei radio-tv in Romania. Inclusiv Ingrid Deltenre, Directorul General al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU), a precizat: „Taxa radio-tv este un element esential in asigurarea independentei serviciilor publice de media. În 2015, taxele radio tv au reprezentat doua treimi din volumul total al veniturilor obtinute de serviciile publice de media afiliate la EBU. De aceea, va lansam apelul de a nu face acest pas iremediabil, care poate distruge sistemul public de servicii radio si televiziune din Romania”.

Probabil luând în calcul si aceste opinii, Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților avizase ieri proiectul de lege, cu exceptia taxei radio-tv, care trebuia sa ramana in vigoare.

Cu toate acestea, o veste buna pentru buzunarul telespectatorului ( si probabil mai puțin bună pentru cei care doreau mentinerea taxei ) este că astazi legea a fost votata in forma initiala, incluzand si eliminarea taxei radio-tv.

A mai fost propus ca de la buget statului să fie alocată de anul viitor o taxă de 21 de lei pentru radio și de 34 de lei pentru televiziune, in schimbul taxei platite de fiecare cetatean, cumulând in total o suma de 480 milioane de lei pentru radio si 620 de milioane lei pentru televiziune.

Aceasta propunere a dat nastere la aceleasi discutii contradictorii, motivate in special de presupunerea că o sustinere financiara asigurată exclusiv de catre stat pentru funcţionarea televiziunii si radioului public va determina un control politic asupra acestor doua institutii.

UPDATE 6 ianuarie 2016: Legea care desfiinteaza taxa radio tv a fost promulgată. "Legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative" e clară privind viitoarele surse de venit ale TVR și nu include deloc o taxa radio-tv:

Art. IV. – Articolele 40 şi 41 din Legea nr.41/1994 privind
organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi
Societăţii Române de Televiziune, republicată în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr.636 din 27 decembrie 1999, cu modificările şi
completările ulterioare, se modifică şi vor avea următorul cuprins:
3
„Art. 40. – Veniturile proprii ale Societăţii Române de
Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz,
din:
a) sume încasate din realizarea obiectului de activitate;
b) sume încasate din publicitate;
c) sume încasate din amenzi şi despăgubiri civile;
d) donaţii şi sponsorizări;
e) alte venituri realizate potrivit legii.
Art. 41. – Prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la
bugetul de stat, alocate Societăţii Române de Radiodifuziune şi
Societăţii Române de Televiziune pentru acoperirea cheltuielilor de
funcţionare şi dezvoltare.


2 comentarii despre subiectul „Taxa radio-tv, desființată. Legea a fost promulgată.”:
Bogdan

BRAVOOOOOOO.... in sfarsit se face dreptate cu banul public. este una din cele mai bune hotarari aprobate de Camera Deputatilor. TVR-ul si radioul public sa faca bine sa invete sa-si organizeze propria activitate si sa scoata profit asa cum fac posturile private de radio-tv. MEREU am fost unul din sustinatorii desfiintarii taxei radio-tv

Anonim

Ar trebui sa se bucure, TVR si Radioul vor primi mai multi bani decat primesc cu taxa radio tv.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile