Sateliții de telecomunicații au de obicei o durată de exploatare pe orbită de aproximativ 15-17 de ani. Pe parcursul acestei perioade, satelitii sunt menținuti în mod deliberat într-o poziție orbitală precisă, ceea ce înseamnă că acestia sunt ideali pentru transmiterea semnalului de la 37.000 km distanță de Pământ catre milioane de antene de receptie prin satelit si implicit către telespectatori.
Cu toate acestea, la sfârșitul duratei de exploatare, satelitul poate fi lăsat să devieze încet de pe orbita sa geostaționară. Aceasta înseamnă că satelitul nu mai este util pentru transmisia convențională DTH. De-a lungul timpului, orbita înclinată* se va extinde până când satelitul devine total inutil și va fi plasat pe o orbită de unde nu poate prezenta un pericol pentru alti sateliti.
Cu toate acestea, acest model de afaceri este pe cale să se schimbe și probabil va imbunatati in mod substantial veniturile marilor operatorilor de sateliți, mulți dintre acestia deținând o adevarată "flotă" de sateliți vechi.
Astfel de sateliți mai au o utilitate limitată, dar cu costuri reduse, destinată in special pentru utilizatorii cu sisteme de receptie mai sofisticate, capabile să reorienteze antena și să urmărească automat deriva spre Nord sau Sud a satelitului.
Salvatorul este industria transportului aerian si în special o noua clasă de clienti care va utiliza semnalul acestor sateliti pensionați, pentru a oferi servicii de internet in bandă largă și/sau video, destinate pasagerilor aeronavelor. Aceste servicii nu depind în totalitate de sateliții geostaționari întreținuti pe orbita standard, ci pot folosi semnalul de la un satelit aflat pe orbită înclinată si care a depasit durata de exploatare preconizată.
Un nou exemplu de acest tip a fost dezvaluit pe 4 ianuarie 2017, când Global Eagle Entertainment (GEE) a anunțat că a cumpărat întreaga lățime de bandă a unui satelit care se află pe o orbită înclinată deasupra Americii de Nord. Satelitul va fi redenumit ca Eagle-1. GEE a plătit 50 milioane dolari pentru capacitatea satelitului, care va fi utilizată pentru serviciile media si de internet ale pasagerilor aflati in avioanele Southwest Airlines.
Zvonuri din industrie sugerează că este vorba despre satelitul AMC-3 al SES, lansat în septembrie 1997 (și prin urmare cu o vechime de peste 19 ani). În prezent, satelitul se află la 73 de grade Vest. GEE este un client important pentru SES și Intelsat.
"Eagle-1 este un element cheie în extinderea strategică a rețelei noastre prin satelit la nivel mondial, pentru a optimiza calitatea experienței (QoE) pentru baza noastră de utilizatori, aflată în creștere rapidă. Viziunea noastra este de a ajunge la sute de milioane de oameni în mișcare în jurul lumii. oferindu-le o experiență similară cu vitezele Wi-Fi de acasă, dar la un preț rezonabil. Aducem pe piața un portofoliu de soluții exclusive, cum ar fi tehnologia patentată Speednet, pentru navigare de mare viteză. Pentru utilizatori, aceasta înseamnă că cea mai bună experiență pentru servicii de divertisment și de internet, oriunde călătoresc - în aer, pe mare sau pe uscat", a precizat Abel Avellan, presedintele GEE.
GEE nu este singurul client care poate utiliza sateliți pentru serviciile sale din aeronave. De exemplu, Panasonic Avionics, Gogo și Thales Live Tv au servicii similare în timpul zborului si ar putea deveni clienti extrem de valorosi pentru operatorii care detin sateliti de telecomunicații aflati pe o orbita înclinată.
*Se spune că un satelit se află pe o orbită înclinată în jurul Pământului, dacă orbita prezintă un unghi diferit de zero grade cu planul ecuatorial. Acest unghi se numește înclinarea orbitei.
Pe orbită geostaționară, un obiect (satelit) este amplasat la aproximativ 37.000 km deasupra ecuatorului Pământului, avand caracteristica urmatoare: dintr-un punct de observație fix pe suprafața Pământului, obiectul ( satelitul ) pare nemișcat.
Un satelit este situat pe o orbită înclinată atunci când planul orbitei este înclinat cu număr de grade față de orizontala definită de ecuator. În cazul unei orbite geostaționară înclinate, deși satelitul rămâne geosincron (adică se roteste odata cu Pamantul pe o orbită în jurul planetei, la fiecare 24 de ore), el totusi nu mai este geostaționar. Dintr-un punct de observare fix pe Pământ, s-ar părea să urmăreste o mică elipsă.
Orbita geostaționară nu este stabilă. Este nevoie de manevre regulate pentru a contracara în mod activ forțele gravitaționale. Cea mai mare parte a combustibilului unui satelit este consumată în acest scop. La sfârșitul duratei de exploatare al satelitului, atunci când combustibilul se apropie de epuizare, operatorii de sateliti pot decide să omită aceste manevre costisitoare pentru a corecta înclinarea și controlează doar excentricitatea. Aceasta alegere prelungește durata de viață a satelitului, deoarece se consumă în timp mai puțin combustibil, dar satelitul poate fi apoi utilizat numai de către antene capabile să urmărească direcția de mișcare Nord-Sud. Înainte de consumarea combustibilului, sateliții pot sa fie mutati într-o orbită de depozitare, pentru a menține altitudinea geostaționară liberă.
vineri, 13 ianuarie 2017
Sateliți pensionați, din nou în acțiune
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Pe platforma de streaming românească Prima Play a apărut un nou canal, Nostalgia TV. Este un post tv cu filme clasice, inclusiv europene.
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au fost acordate licențe audiovizuale pentru două noi canale de...
-
O nouă schimbare în grila de programe DIGI TV a adus canalul Film Mania în oferta televiziunii digitale prin cablu. Canalul este acum dispon...
-
HD Satelit organizează un concurs cu un premiu de top: Amiko Viper 4K! Postezi ceva în Grupul Oficial HD Satelit , aduni vizualizări și… gat...
-
După o așteptare considerabilă, Digi a adus în Spania serviciul său de televiziune sub numele Digi TV, marcând un pas important în extindere...
-
ChatGPT, una dintre cele mai avansate tehnologii de inteligență artificială dezvoltate de OpenAI, este acum accesibilă pe platforma WhatsApp...
-
Orange vine cu o surpriză plăcută pentru iubitorii de filme și seriale: toate canalele de filme HBO și Cinemax pot fi urmărite gratuit prin ...
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.