duminică, 14 ianuarie 2018

Panică în Hawaii: Amenințare de rachetă balistică anunțată din greșeală prin televiziune și dispozitive mobile

Hawaienii au primit sâmbătă o alertă teribilă pe telefoane și televizoare: "Amenințare de rachetă balistică în Hawaii. Căutați adăpost imediat. Acesta nu este un exercițiu". Unii locuitori s-au adăpostit în clădiri, alții alergau îngroziți pe alei. Însa avertismentul despre racheta balistică s-a dovedit a fi o eroare umană, conform declarațiilor autorităților.

"Aceasta este o alarmă falsă. Nu există nicio rachetă care să lovească Hawaii. Am confirmat cu oficialii", a scris un politician pe Tweeter, prezentând și o imagine cu alerta falsa primita pe telefonul său.

Alerta a fost de asemenea difuzată de televiziunea hawaiană, care a oferit chiar mai multe sfaturi înfricoșătoare: "Dacă vă aflați în aer liber, căutați adăpost imediat într-o clădire din apropiere și să așteptați întinși pe podea, până anunțăm că amenințarea a încetat".

Alarma falsă a apărut într-un moment de tensiune între SUA și Coreea de Nord, care a testat o rachetă balistică în noiembrie 2017. În aceeași lună, Agenția de Management al Situațiilor de Urgență din Hawaii a declarat într-un comunicat de presă că va începe testarea unui sistem de avertizare cu sirene la nivel național și că va pregăti statul pentru o astfel de amenințare".

Săptămâna trecută a fost precizat că un test al sistemului de sirene, deja existent din epoca Războiului Rece, ar implica de asemenea testarea alertelor pe televizoare, la radio și prin dispozitive mobile.


"În cazul unei urgențe reale, sirenele de avertizare și transmisiunile de avertizare de urgență vor fi combinate cu alerte trimise prin sistemul de urgență wireless, care oferă avertizări sonore și mesaje text trimise pe telefoanele mobile și dispozitivele compatibile", se arăta în comunicat.

Senatorul Brian Schatz a declarat pentru CBS News că alarma ar putea avea cauză o eroare umană: "Să respirăm adânc, știind ca a fost o alarmă falsă. Ceea ce am auzit, dar nu știu sigur, este că alarma falsă a fost cauzată de o eroare umană. Indiferent dacă a fost o eroare umană, o problemă tehnică sau un atac cibernetic, oricare ar fi fost cauza, este total inacceptabil. Întregul stat a fost îngrozit".

Guvernatorul din Hawaii, David Ige, a precizat de asemenea că a fost o eroare umană: "A fost o greșeală făcută în timpul unei proceduri standard la schimbarea turei, iar un angajat a apăsat butonul greșit".

Agenția de gestionare a situațiilor de urgență din Hawaii nu a răspuns imediat cu explicații oficiale, dar purtătorul de cuvânt al agenției a declarat pentru CBS că agenția încearcă să-și dea seama ce s-a întâmplat. CBS a anunțat de asemena că un oficial al Casei Albe a declarat că alerta a fost "un exercițiu".


3 comentarii despre subiectul „Panică în Hawaii: Amenințare de rachetă balistică anunțată din greșeală prin televiziune și dispozitive mobile”:
Anonim

Cat trebuie sa fii de retard sa te JOCI cu asa ceva?

Relu

1. Cum poti sa concepi un sistem de alarmare nationala care poate crea panica si victime din cauza panicii, care sa fie activat cu o simpla apasare de buton? Nu ar fi trebuit sa aiba o maneta fizica de care sa traga respectivul angajat si care sa fie blocata fizic si deblocabila doar dupa ce se introduce un cod de securitate al angajatului de pe tura respectiva? Era cumva un buton dintr-o aplicatie si a apasat cu cursorul mouseului din greseala pe buton si s-a activat automat, fara sa aiba nici macar un dialog suplimentar de verificare, de genul "Sunteti sigur ca vreti sa faceti asta? Da da, va rugam introduceti YES daca doriti asta, plus codul de confirmare?" Deci explicatia celor din Hawai cu apasarea butonului gresit cred ca este o minciuna a respectivelor autoritati, cu exceptia cazului in care nu sunt mincinosi, ci sunt chiar retarzi si au conceput acel buton fara verificari suplimentare.

2. Daca au apasat acel buton din greseala, de ce nu au trimis in urmatoarele minute un alt mesaj prin care sa anunte ca a fost alarma falsa, ci au asteptat 38 de minute pana au trimis acel mesaj de infirmare? De fapt, ei au astepta sa verifice daca e alarma falsa sau e chiar adevarata, ori racheta a fost doborata si se musamalizeaza totul. Din nou o dovada ca nu au apasat acel buton din greseala, ci intentionat si au asteptat sa vada daca racheta chiar vine peste Hawai.

Sorin

Au zis ca nu mai știau datele de conectare în contul de Twitter si din aceea a fost amanata trimiterea unei corecții publice la alerta de rachete din Hawaii, de la începutul acestei luni. :)

Guvernatorul David Ige a fost informat că avertizarea privind amenințarea a fost o alarmă falsă, la două minute după ce Agenția de Management pentru Urgențe (EMA) a emis un mesaj eronat de tip text.

Dar biroul agentiei nu a împărtășit informațiile prin intermediul rețelelor sociale decat circa 17 minute mai târziu. Luni, Ige a recunoscut că nu și-a reamintit ID-ul sau pe platforma de social media.

"Trebuie să mărturisesc că nu cunosc conturile de cont Twitter și parolele, așa că este una dintre schimbările pe care le-am făcut", a spus el.

Guvernatorul a adăugat că acum a păstrat detaliile pe smartphone-ul său pentru a evita repetarea acestei greșeali. După ce corecția Twitter a fost în cele din urmă postată, a durat mai multe minute pentru a posta o corectie similară pe pagina sa de Facebook.

Mesajul de avertizare în masă al EMA a fost trimis tuturor rezidenților locali pe 13 ianuarie. Apoi a durat mai mult de o jumătate de oră pentru a dezinforma alarma falsa.

În perioada de intervenție, mulți locuitori au crezut că s-au confruntat cu o amenințare cu rachete nucleare din Coreea de Nord.

Ige a subliniat că au fost luate măsuri pentru a se asigura că nu se va mai repeta incidentul.

Sursa: http://www.bbc.com/news/technology-42787419

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile