luni, 2 aprilie 2018

Prima stație spațială chineză a reintrat în atmosfera Pământului

O stație spațială chineză de dimensiunea unui autobuz școlar a reintrat în atmosfera Pământului, luni, 2 aprilie 2018, la ora României 01:15 AM. Componentele care nu au ars au ajuns în oceanul Pacificul de Sud, potrivit autorităților din Statelor Unite.


Stația a ajuns pe orbită în septembrie 2011. În martie 2016, chinezii au pierdut controlul stației spațiale și nu au mai avut capacitatea să o prăbușească în mod controlat în mijlocul oceanului. Supozițiile despre prăbușirea Tiangong-1, prima stație chineză, au apărut atunci când radarele de la sol nu mai au detectat stația. Altitudinea stației a scăzut, iar coborârea s-a accelerat rapid în ultimele zile.

Diverse agenții spatiale au emis previziuni despre data prăbușirii, cele mai concluzionând 1 sau 2 aprilie 2018 erau cele mai probabile date calendaristice ale reintrării stației spațiale în atmosfera terestră. Dar pentru că se deplasa foarte repede, era imposibil de calculat exact unde se va prăbuși, resturile fiind posibil să fie împrăștiate pe mii de kilometri pătrați. Probabilitatea ca resturile să se prăbușească peste zone populare era foarte mică, dar nu zero.

China a lansat Tiangong-1 (Tiangong se traduce ca "Palat ceresc") în anul 2011, ca o demonstrație a utilizării unor noi concepte tehnologice pentru viitoarele stații spatiale. Două echipaje de astronauți chinezi au vizitat stația spațială, prima dată pentru 11 zile, iar a doua oara timp de 13 zile.


Niciun comentariu despre subiectul „Prima stație spațială chineză a reintrat în atmosfera Pământului”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile