Radio Europa Liberă / Radio Libertatea (RFE / RL) a anunțat intenția de a lansa servicii de știri în Bulgaria și România, în încercarea de a consolida peisajul mediatic din ambele țări. Postul de radio a oferit anterior transmisiuni în țările din Europa de Est, inclusiv Bulgaria și România, înainte de aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Serviciul pentru Bulgaria a fost oprit în anul 2004, iar cel din România în anul 2008.
Președintele RFE / RL (Thomas Kent) a precizat: "Sperăm că transmisiile noastre, realizate de jurnaliștii locali, să contribuie la dezvoltarea unei prese libere, să promoveze valorile și instituțiile democratice și să ofere dezbateri, în ambele țări, despre locul lor în NATO, în Uniunea Europeană și în celelalte organizații occidentale. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu parteneri mass-media independenți locali și cu societatea civilă".
Conform comunicatului, autoritatile, reprezentanții societății civile și jurnaliști din ambele țări și-au exprimat îngrijorarea că dezinformarea, corupția și diferențele sociale subminează democrația.
Începând din decembrie 2018, RFE / RL va oferi reportaje și analize multimedia în limba bulgară și română și va colabora cu mass-media locală pentru a extinde proiectele existente care promovează responsabilitatea pe plan public și pe cele care contracarează știrile false.
RFE / RL are deja un angajament față de regiunea balcanică, cu birouri în Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia. De asemenea, are un serviciu în limba română pentru Republica Moldova.
Despre RFE / RL
RFE / RL se bazează pe rețelele sale de reporteri locali pentru a furniza știri și informații către 26 de milioane de persoane, în 25 de limbi și în 20 de țări în care libertatea mass-media este restricționată sau unde o presă profesionistă nu s-a dezvoltat pe deplin. Videoclipurile RFE au fost vizionate de peste 1,5 miliarde de ori pe Facebook și pe YouTube în anul 2017. RFE / RL este o companie media independentă, finanțată de fonduri nerambursabile acordate de Congresul S.U.A., prin intermediul Broadcasting Board of Governors.
Conform Wikipedia, Comitetul Național pentru o Europă Liberă (National Committee for a Free Europe) a fost înființat de guvernul Statelor Unite la 15 martie 1949, la New York. Radio Free Europe a fost ramura responsabilă cu radiodifuziunea în numele acestei organizații. Sediul principal a fost stabilit la München.
Prima transmisiune pe unde scurte a avut loc la 4 iulie 1950, către Cehoslovacia. În 1976, Radio Europa Liberă a fuzionat cu postul Radio Liberty (Radio Libertatea), care era de asemenea orientat spre emisiuni anticomuniste, însă specializat pe emisiunile către URSS. În urma căderii regimurilor comuniste în Europa de Est și în Uniunea Sovietică, bugetul pentru RFE/RL a fost redus în mod considerabil. În anul 1995, sediul central al postului de radio a fost mutat la Praga.
o veste nemaipomenita. asteptam formatul. daca va fi similar cu BBC-ul anilor '90 va avea succes
Reluarea transmisiilor este probabil o dovada a interesului in crestere al SUA pentru aceasta zona geografica a Europei și pentru România si Bulgaria.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.