Ecranele OLED oferă deja o imaginea foarte bună, însă tehnologia evoluează mereu: în acest an, MicroLED a atras atenția marilor producători. Nu este o tehnologie cu totul nouă, dar acum este susținută de Samsung, așa că este de așteptat să se lanseze pe piață în următorii ani.
Tehnologia microLED a fost inventată în anul 2000 de către profesorii Hongxing Jiang și Jingyu Lin de la Universitatea Tech Texas, în timp ce se aflau la Universitatea Kansas State. După ce au anunțat invenția lor, mai multe grupuri s-au implicat rapid în dezvoltarea acestui concept. Au fost identificate numeroase potențiale aplicații conexe (de exemplu, matricea microLED ar putea să fie utilizată ca sursă de lumină pentru aplicațiile din genetica optică, dar și pentru comunicațiile cu lumină vizibilă). Au fost de asemenea testate diverse scheme de conectare a panourilor cu pixeli microLED.
microLED, cunoscut și ca mLED sau μLED, este o tehnologie de afișare pentru ecrane plate. Ecranele microLED constau într-o îmbinare de matrici de LED-uri microscopice, ce emit propria lumină și care formează elementele pixelului individual. În comparație cu tehnologia LCD, ecranele microLED oferă un contrast mai bun, timp de răspuns mai mic și eficiența energetică.
La fel ca OLED-urile, microLED-urile vor fi destinate inițial dispozitivelor mici, cu consum redus de energie, precum smartwatch-urile și smartphone-urile, deoarece ecranele OLED și microLED au un consum redus de energie, în comparație cu sistemele LCD convenționale.
Însă, spre deosebire de OLED (Organic Light Emitting Diode), microLED se bazează pe tehnologia convențională GaN LED (folosește un material care nu este organic), ce oferă o luminozitate mult mai mare decât cea produsă de OLED (mai mare de până la 30 de ori), precum și o eficiență mai mare a raportului lux/W. MicroLED oferă avantajul unui nivel foarte scăzut de negru, la fel ca OLED, dar în același timp o luminozitate mai mare. De asemenea, microLED nu suferă de problema duratei de viață mai mici a OLED-ului.
MicroLED-ul are unele asemănări cu OLED-ul. La OLED, fiecare pixel este propria sa sursă de lumină, fiind capabil să se aprindă sau să se stingă după cum este necesar, oferind un contrast foarte mare și fără a influența cu lumină pixelii din jur. Dacă un pixel OLED este oprit, atunci este negru. Nu este doar o nuanță mai închisă de negru, este oprit și este negru. MicroLED are exact aceleași rezultate în privința nivelului de negru.
Cu toate acestea, în timp ce ecranele OLED devin tot mai performante, nivelul maxim de luminozitate este limitat. Luminozitatea nu determină doar calitatea imaginii, ci este și un factor major în eficacitatea afișării conținutului HDR (High Dynamic Range). MicroLED-ul poate lumina mult mai strălucitor decât OLED-ul, cu un raport de contrast de 1.000.000:1, deci de până la 30 de ori mai strălucitor decât televizoarele OLED.
Acest avantaj se datorează faptului că materialul anorganic utilizat (nitrură de galiu) permite surselor individuale RGB să devină mai luminoase și pentru mai mult timp. La OLED, dacă un panou este prea luminos pentru prea mult timp, materialul organic se diminuează. Aceasta nu este problemă pentru materialul anorganic, care conferă o durată mai lungă de utilizare ecranelor microLED.
Dar când vom putea cumpăra televizoare cu ecrane microLED ? Samsung a prezentat primul său televizor MicroLED la CES 2018. Televizorul 4K a fost denumit "The Wall"și are o diagonală de 146 inch.
Fabricarea unui televizor OLED de 146 inch ar fi dificilă, deoarece rata de eșec la producția pe scară industrială, utilizând tehnologia OLED pentru diagonale foarte mari, este foarte ridicată. MicroLED, pe de altă parte, este o tehnologie modulară: ecranele sunt realizate dintr-o serie panouri mai mici, îmbinate împreună, iar acest risc de eșec în producție este diminuat foarte mult.
Deoarece pixelii LED au o anumită dimensiune, aceasta înseamnă o limitare dimensiunii minime a ecranelor cu rezoluția de 4K. Totuși, cu MicroLED, LED-urile sunt mai mici (sub 1mm). Astfel este posibil să fie lansate televizoare microLED 4K chiar de 50 inch, nu doar televizoare foarte mari precum "The Wall".
Așadar, tehnologia MicroLED are potențialul de a depăși OLED. Aceleași nivel de negru, dar cu o luminozitate mai mare, un consum redus de energie și o durată de viață mai lungă: toate aceste motive sunt avantaje nu doar pentru pasionații de tehnologie sau de Home Cinema.
Desigur, o problema va fi costul de cercetare. Probabil inițial vor fi lansate pe piață televizoare microLED foarte scumpe. Dar, pe măsură ce investiția producătorului se amortizează, MicroLED ar putea deveni înlocuitorul tehnologiei OLED.
De menționat că și LG a prezentat la IFA 2018 propriul televizor MicroLED de 175 de inch. Dar LG nu a precizat dacă are planuri de comercializare a unor astfel de televizoare, ci deocamdată a fost doar o demonstrație că LG este de asemenea o companie capabilă să realizeze ecrane microLED.
- Acasă
- Televizoare
- MicroLED va surclasa tehnologia OLED?
duminică, 16 septembrie 2018
MicroLED va surclasa tehnologia OLED?
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
Antena TV Group a remis către HD Satelit mai multe comunicate care dezvăluie noutăți și informații despre programele trustului media, pe car...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
DIGI Spania, pentru al patrulea an consecutiv, a fost desemnat drept furnizorul cu „cea mai rapidă rețea de fibră optică din Spania”. Distin...
-
În cazul încheierii unui contract la distanță pentru servicii de telefonie sau internet, echipamentele achiziționate pot fi livrate în condi...
-
Minimax vine cu episoade noi din serialele deja îndrăgite de copii și aduce premiere captivante, menite să transforme fiecare zi într-o adev...
-
Netflix a surprins piața în ultimul trimestru al anului 2024, adăugând 18,9 milioane de noi abonați, dublu față de estimările analiștilor, ș...
-
Anul 2024 a fost ca o „zi de Black Friday” continuă pentru DIGI, care a atras ca un magnet în rețeaua sa mobilă nu mai puțin de 726.428 de c...
Foarte interesanta aceasta prezentare, dar cu date si notiuni destul de tehnice si complicate pentru marea masa de consumatori tv
.Cred ca vor fi greu accesibile chiar si tehnicienilor care poseda cat de cat cunostinte in acest domeniu . Este evident ca interesul constructorilor va fi mereu constant pentru a se autodepasi de la an la an . Deocamdata Oled-urile si Qled-urile vor avea o viata lunga. Ochiului uman ii va fi foarte greu sa distinga o calitate mai buna a imaginii decat cea actuala (vezi 8K si 16K)
.
Deci microLED va fi ca un OLED, dar se vedea mult mai luminos decat OLED, insa cu negru la fel de negru, deci contrast si mai bun, va consuma mai putin curent si vor rezista mai mult in timp. Probabil nu vor fi ecrane curbate ca la OLED. Cam asta e de retinut pentru cei care nu se pricep la tehnica.
Pentru Anonim: n-ai spus nimic nou ,ci ai extras din materialul prezentat de HD SATELIT .Daca esti mare technician, iti respect opiniile, dar sa aduci ceva nou, nu ce au mentionat altii.
Pai exact asta am facut, o sinteza, ca sa inteleaga si cei atehnici. Sinteza mea e prea tehnica?
Si am spus si ceva nou, pe langa sinteza, adica am spus "Probabil nu vor fi ecrane curbate ca la OLED"...
Felicitari , TEHNICULE!
Pare o tehnologie viabila, care promite nu doar negru pur ci si un alb mai curat, mai luminos, o viata mai lunga si un consum mai scazut. Progresul este evident, iar timpul lucreaza ca intotdeauna in favoarea tehnologiei mai bune.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.