Mâine, 15 septembrie 2018, NASA va lansa pe orbită ICESat-2, un satelit dotat cu un laser cunoscut sub numele de Advanced Topographic Laser Altimeter System (ATLAS).
ATLAS va ajuta NASA să obțină imagini detaliate ale planetei.
În fiecare secundă, laserul cu șase fascicule va emite 10.000 de impulsuri din spațiu către Pământ și apoi va înregistra cât timp durează până când fasciculul laser va ajunge la suprafața planetei.
Aproximativ 20 de miliarde de fotoni emite ATLAS la fiecare impuls.
Prin măsurarea timpului de deplasare a unui foton până la suprafața planetei, oamenii de știință vor obține măsurători incredibil de precise privind altitudinea suprafeței planetei, pentru fiecare 70 cm de suprafață.
De exemplu, tehnologia va permite oamenilor de știință să efectueze măsurători exacte ale ghețarilor.
Dat fiind faptul că ICES-2 se va roti în jurul planetei de patru ori pe an, cercetătorii vor putea să înțeleagă modificările din zonele predispuse la schimbări climatice, pe măsură ce anotimpurile se schimbă pe tot parcursul anului.
Satelitul anterior (ICESat), pe care NASA l-a utilizat între anii 2003 și 2010, a colectat date similare, dar tehnologia a evoluat de atunci. Vechiul satelit emitea doar 40 de impulsuri pe secundă, mult mai puține comparativ cu cele 10000 emise de ICESat-2, ceea ce înseamnă că NASA va obține o imagine mult mai precisă a topografiei Terrei.
Tehnologia laser este utilizată și de alți sateliți. De exemplu, satelitul Aeolus se află deja pe orbită deasupra Pământului, efectuând teste care ajută la îmbunătățirea serviciilor de prognoză meteorologică.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.