În urmă cu 30 de ani, antenele de satelit au început să apară pentru prima oară pe clădirile din Polonia. Acestea era primele semne ale unei schimbări. Toate ținteau către același punct de pe cer – poziția orbitală 19,2 grade Est de la care satelitul ASTRA 1A transmitea semnalul. Astăzi aniversăm 30 de ani de la acel moment care a marcat startul televiziunii prin satelit în Polonia, anunță operatorul de sateliți SES printr-un comunicat remis către HD Satelit.
ASTRA 1A
În februarie 1989, și-a început misiunea satelitul ASTRA 1A al celui mai mare operator de satelit din lume, SES. Primul dintre sateliții SES, ASTRA 1A a fost lansat pe orbită de o rachetă Ariane 4 din Guiana Franceză. Satelitul a fost plasat la poziția orbitală 19,2 grade Est, de unde furnizează servicii de televiziune pentru Europa de Vest și de Est, inclusiv Polonia. Acesta a fost momentul în care polonezii au recepționat pentru prima oară semnal de satelit. Inițial, ASTRA 1A a transmis canalele FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3 și MTV Europe. Până la finalul anului, numeroase canale germane, precum RTL plus, Sat. 1 și Pro7 au intrat pe satelit. În iunie 1990, toate transponderele satelitului au fost ocupate. Imensa popularitate a televiziunii prin satelit la acel moment s-a reflectat în acoperire: 17 milioane de gospodării în Europa în 1990.
Televiziunea prin satelit de la ASTRA a deschis o fereastră către lume pentru oamenii din Polonia. Polonezii aveau acum acces la programe de pe canale străine, în timp ce în țară monopolul televiziunii de stat a fost spart abia un an mai târziu. Prima rețea națională de televiziune privată a apărut 3 ani mai târziu, în 1992. Până în ziua de astăzi, mulți oameni își aduc aminte de acest simbol al schimbării: instalarea primelor antene de satelit pe fațada clădirilor.
30 de ani în Polonia
Începutul transmisiunii satelitului ASTRA 1A este asociat cu Astra CEE, astăzi furnizor de canale TV și radio, internet și servicii multimedia prin satelit. În prezent, telespectatorii din Polonia pot vedea până la 400 de canale Free-To-Air, inclusiv 80 la calitate HD, de pe sateliții SES ASTRA.
Martin Ornass-Kubacki, președinte Astra CEE: „Anul acest sărbătorim 30 de ani de televiziune prin satelit în Polonia. De-a lungul anilor, tehnologiile de transmisie s-au diversificat, ajungând la, de exemplu, platforme TV de streaming online. Cu toate acestea, transmisia prin satelit are avantajele sale de netăgăduit, precum faptul că nu este influențată de condițiile geografice, dezastre naturale, atacuri și probleme politice, dar și fiabilitate, întrucât nu este condiționată de o conexiune cu o infrastructură terestră. Peste toate, satelitul oferă astăzi semnal nelimitat sau transmisiune de conținut indiferent de cantitatea de date necesară. De aceea satelitul este foarte potrivit pentru difuzarea de conținut la rezoluție 4K. Mai mult, s-au realizat deja transmisii de semnal 8K de pe satelitul ASTRA 3B, ceea ce arată că infrastructura este pregătită pentru transmisia de programe la calitate și mai ridicată. Sateliții moderni permit transmiterea de mii de gigabytes de date pe secundă și poți fi adaptați pentru diferite utilizări.”
Grație primilor sateliți ASTRA, începutul televiziunii prin satelit în Polonia în urmă cu 30 de ani a reprezentat o revoluție tehnologică pentru industria televiziunii din Polonia. Astăzi, 30 de ani mai târziu, sateliții sunt în continuare între liderii transmisiei de conținut video, în condițiile unui cereri crescânde de conținut și servicii de calitate înaltă, mai precizează compania în comunicatul remis către hdsatelit.com.
Despre Astra CEE
Astra CEE este parte a SES, liderul operatorilor de sateliți la nivel mondial, cu o flotă de peste 70 de sateliți. Astra CEE este responsabilă de activitățile de marketing și distribuție a serviciilor SES în peste 15 țări. De la poziția orbitală 19,2o Est, Astra oferă peste 400 de programe TV și radio, inclusiv canale TV HD și UHD, fără abonament lunar (Free-To-Air), în peste 118 milioane de gospodării din Europa.
Cam atunci a inceput si era receptiei satelit in Romania.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.