Doar 20% din locuințele europene sunt conectate în prezent la internet cu viteze de cel puțin 100 Mbps, reprezentând o creștere cu doar 2% comparativ cu 6 ani mai devreme. Suedia, Portugalia, România, Ungaria și Belgia sunt cele mai avansate state în adoptarea internetului în bandă largă.
Agenda digitală pentru Europa avea obiectiv ca, până în anul 2020, un procent de cel puțin 50% din locuințe să fie conectate la internet de minim 100 Mbps. În iunie 2018, doar 60% din locuințe se aflau un zone unde se pot realiza conexiuni capabile să furnizeze 100 Mbps. Procentele cele mai bune sunt în Suedia, Portugalia, România și Ungaria, cu peste 40% din locuințe conectate la cel puțin 100 Mbps. În Grecia, Cipru și Croației, procentul este foarte scăzut.
În UE, 92% dintre companii au un abonament la internet fix în bandă largă, însă doar 44% dispun de bandă de internet de cel puțin 30 Mbps. În timp ce aproape toate companiile mari au abonamente la internet în bandă largă, 9% din întreprinderile mici nu sunt încă conectate la internet rapid. Cu toate acestea, în privința conectivității la internet în banda largă, în ultimii 4 ani a existat o îmbunătățire semnificativă de peste 20 puncte procentuale (de la 23% la 44%) pentru toate întreprinderile din UE.
Deși DSL este în continuare cea mai utilizată tehnologie de conectare la internet fix în bandă largă, cota sa de piață a scăzut de la 80% în 2008 la 61% în 2018. Principalul său concurent - cablul - a crescut ușor cota (de la 15% la 19%) în aceeași perioadă. Cea mai spectaculoasă creștere a fost realizată de FTTH / B, care a obținut 16% din piață în doar 7 ani. Cu toate acestea, DSL este încă dominant, iar cota sa dominantă pe piață s-ar putea menține timp de mai mulți ani datorită creșterii gradului de acoperire VDSL.
Tehnologia xDSL este deosebit de importantă în Grecia și în Italia și are cota de piață cea mai scăzută în Bulgaria, Lituania și România. În privința tehnologiilor alternative, cablul este principalul rival al
DSL în majoritatea statelor membre. Cablul are o cotă de piață foarte mare în Belgia, Ungaria, Malta și Olanda. FTTH și FTTB sunt folosite împreună pentru 16% din abonamentele la internet în banda largă din UE și sunt cele mai utilizate tehnologii din România, Lituania, Letonia, România, Bulgaria, Portugalia, Estonia, Ucraina și Suedia. În privința utilizării tehnologiilor FTTH și FTTB, Europa continuă să rămână în urma liderilor mondiali precum Coreea de Sud și Japonia.
Mult mai multe informații, grafice și statistici puteți găsi (în limba engleză) în sursa acestor informații, respectiv raportul Comisiei Europene, care se poate descărca gratuit în format PDF de AICI.
Poate in vest procentul acela de 20% unde un pachet cu internet fix si cablu costa de la 30euro. In Romania unde se trage fibra procentul se duce spre 60% lejer
Pai vezi că ai grafic în știre cu procentele in toate statele, inclusiv în România. Nu e nevoie de supoziții, sunt cifre exacte.
In grafic se vede clar că e 45 procente în România.
Nu cred graficul acela cu Romania 45%. Ar insemna ca in orice oras mediu sau mare doar 4 din 10 familii sa aibe internet fix..lucru total fals. Urca Suedia, o tara scumpa in care cine a lucrat acolo stie ca ei nu prea se aboneaza la servicii fixe. De Belgia ce sa mai zic, habar nu au de fibra optica direct in casa ca in Romania..iar preturile..lol
Sondajul nu pare real. Ungaria tara unde Digi cu fibra optica este peste tot la putere, are acolo aproape jumate cu rosu la docsis
Scuze bleu pentru docsis in Ungaria
Din ultimul grafic se vede clar ca tarile vestice au cea mai primitiva tehnologie la internetul fix (DSL). In Romania tehnologia aia am vazut-o pe la Romtelecom cu ani in urma
Cum a aparut in graficele alea ca tara fruntasa Suedia???
Nu crezi graficul prezentat oficial de Comisia Europeană? Deci e incorect, dar e corecta estimarea ta? Ești amuzant.
Unii inca mai au impresia că România e tara cu cel mai rapid net din lume. Comisia Europeană face astfel o corecție: rapid doar pentru 45 procente din abonamente. Și ne-au depășit alte tari in ultimul an :) Asta e, nu mai suntem cei mai buni nici macar la asta. Hahaha :)
Chiar este tara cu internet fix ieftin si rapid. Nu trebuie sa ai nici o impresie. Cu DSL si DOCSIS si abonamente care incep de la minim 15 euro unul cu pana in 50Mbps viteza vestul o sa fie mereu in urma Romaniei. Suedia si Belgia nu le vad fruntase in ale internetului, cine a lucrat pe acolo poate sa confirme asta.
Caraghios este faptul ca Romania figureaza in primele 10 din lume la internet fix pe fibra si viteza foarte buna, iar Suedia care mu apare in top 10 mondial este prima in UE. Si pentru mine sondajul nu mi se pare real, este facut aiurea ca sa-si justifice unii ca si-au facut treabA.
Comisia europeană prezintă statistici profesioniste, nu sondaje și nu impresii. Asta e adevărul, nu impresiile noastre sau ale altora care au lucrat în unul sau câteva orașe. Nu ai lucrat tu sau altul în absolut toate orasele, localitățile sau satele din Romania și Suedia și nu te-ai abonat tu in toate aceste locații sa verifici. Nu ai cum sa combati cu impresii statistici oficiale.
Fibra optica la suedezi? Ma apuca rasul :))). Cand sa tragi atata fibra???..cand ei au peste 8 luni pe an pamantul bocna si stalpi nu se agita sa puna ca la ei fibra pe stalpi ezte "inestetica"
Eu mă retrag din discuție. Nu are rost să mă combat cu cineva care crede că impresiile personale sunt corecte, iar statisticile oficiale ale Comisiei Europene sunt greșite. Oricum, nu am de câștigat nimic și nu îmi voi schimba părerea pe baza impresiilor personale ale altora. Succes la monolog.
Eu am net popular de la digi de 50Mb și e de ajuns. Nu am nevoie de mai mult. De ce sa plătesc în plus pentru 300,500 sau 1000 dacă ma descurc cu ce am.
P.S. sint mulți care au acest abonament mai ales la tara. Cam 80% din clienți.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.