duminică, 30 iunie 2019

Televiziunea clasică și serviciile video la cerere, distribuite prin același standard: DVB-I

DVB-I este o inițiativă de dezvoltare a standardele tehnice pentru livrarea de televiziune lineară și de servicii "over-the-top" prin IP, prin internet. DVB-I se va alătură standardelor existente, cum ar fi de exemplu DVB-T/T2 (terestru), DVB-S/DVB-S2 (prin satelit) și DVB-C (prin cablu), iar experiența de acces la servicii ar trebui să fie relativ aceeași și prin DVB-I (prin internet). Implementările DVB-I pot fi independente sau conținutul poate să fie difuzat și livrat prin IP în mod combinat, pentru a crea un singur produs hibrid, care va încorpora serviciile tv și VOD.

Prima demonstrație publică de utilizare a standardului DVB-I va avea loc la IBC 2019. Broadpeak, Expine, Harmonic, ITV, Kineton, RAI și TP Vision au confirmat deja participarea la demonstrația care va include transmisii tv, dar și distribuția mai multe servicii la cerere prin DVB-I, inclusiv utilizând tehnologii precum streaming Low Latency DASH și Multicast Adaptive Bit Rate.

Inițiativa are drept scop reunirea televiziunii lineare și a serviciilor la cerere, în scopul eliminării decalajului dintre cele doua tehnologii. Organizația DVB susține că serviciile media prin internet oferă acces la o gamă mult mai largă de conținut, permit consumatorului să schimbe cu ușurință ceea ce vizualizează și pot să aducă televiziunea lineară pe o gamă mult mai mare de dispozitive.

Cu toate acestea, aceste servicii au cauzat o fragmentare a pieței și o abatere de la modul tradițional de vizionare. Utilizând standardul DVB-I, serviciile la cerere vor fi semnalizate și distribuite în mod standardizat, iar serviciile individuale nu vor necesita instalarea unor aplicații specifice.

Serviciile DVB-I vor fi disponibile și utilizatorilor care nu au acces la antene terestre sau de satelit, precum și pe dispozitive care nu includ tunere. Pot fi oferite noi servicii interactive care nu sunt viabile printr-o transmisie tv tradițională. Desigur, multe dintre acestea sunt posibile astăzi utilizând, de exemplu, aplicații Android sau iOS, dar acestea oferă o experiență diferită de utilizare, comparativ cu o receptie tradițională DVB.

Profitând de internet ca platformă de distribuție, DVB-I va continua să ofere și caracteristicile standard ale televiziunii, care au evoluat de-a lungul deceniilor, inclusiv lista de canale, ghidul EPG și alte funcții, dar și avantajele a unei soluții standardizate.

În timp ce DVB-I va fi un standard echivalent DVB-S2/T2/C, dar cu difuzare prin internet, nu va fi limitat doar la capacitatea de difuzare. DVB-I va oferi radio-difuzorilor posibilități inedite de livrare prin IP, atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial. Aceasta înseamnă nu doar că televiziunea lineară și serviciile video la cerere vor fi suportate în același standard. Radio-difuzorii vor putea de asemenea să ofere diferite versiuni ale aceluiași post tv, care vizează diferite grupuri de persoane sau cu rezoluții diferite, inclusiv Ultra HD.

O altă caracteristică importantă a DVB-I este posibilitatea de recepție nu doar prin intermediul receptoarelor cu un anumit tip de tuner, ci prin orice echipament conectat la internet. În prezent, servicii de televiziune sunt difuzate de exemplu prin DVB-T2, DVB-C sau DVB-S2: aceasta este metoda clasică de distribuție pentru televiziune, dar necesită un tuner. Însă serviciile VOD (video la cerere) sunt furnizate prin tehnologie IP și nu necesita utilizarea unui tuner. DVB-I va fi compatibil atât cu televiziunea lineară, cât și cu VOD, și va unifica cele două tipuri de servicii, eliminând necesitatea unui tuner pentru tv, receptor sau alt echipament, dar introducând necesitatea conexiunii la internet a echipamentului.

Cerințele comerciale pentru DVB-I au fost aprobate în august 2018 (cu o ulterioară actualizare în noiembrie 2018). Echipa tehnică a Organizației DVB a început să lucreze la dezvoltarea specificațiilor tehnice și este de așteptat să fie publicat un prim set de specificații în cursul acestui an. Pentru o mare parte din funcționalitățile necesare pentru DVB-I, standardele tehnice sunt deja disponibile. Furnizarea de conținut va folosi specificația DVB-DASH, care este deja utilizată de mulți radiodifuzori, adesea în legătură cu HbbTV. DVB-I va adăuga un mod de latență scăzută la DVB-DASH, pentru a susține mai bine televiziunea liniară. În plus, Multicast Adaptive Bit Rate (mABR) va oferi oportunități pentru radiodifuzori și operatorii de rețea de a colabora pentru a optimiza livrarea simultană către un număr mare de receptoare.

În ceea ce privește funcționarea DVB-I, acesta va fi de relativ echivalentă cu DVB-T2, DVB-C și DVB-S2. O provocare va fi modul de scanare, adică procesul de descoperire și localizare a serviciilor. Atunci când un receptor este conectat la un sistem terestru sau la o antena de satelit, acesta efectuează o scanare pentru a descoperi ce servicii sunt disponibile pe un set de frecvențe bine definite. Acest sistem de frecvente nu este fezabil pe internet, unde, chiar dacă o scanare similară ar fi fost posibilă, multe miliarde de semnale și date din intreaga lume ar fi fost găsite scanând diverse IP-uri sau URL-uri, iar scanarea ar dura relativ o veșnicie.

Este necesară o soluție care să permită receptorului să localizeze serviciile relevante pentru utilizator, posibil bazată pe criterii geografice de locație, limbă sau nișă. Soluția simplă ar fi de a lăsa rezolvarea problemei tehnice a "scanării" în sarcina pieței media și a producătorilor de echipamente, care probabil vor oferi o soluție tehnică naturală. O alta opțiune ar putea fi o autoritate centrală din fiecare țară, care sa furnizeze o listă de servicii pentru receptoare (sau cel puțin URL-urile de recepție să fie preinstalate ca liste și actualizare în receptoare).

Cu toate acestea, o astfel de autoritate ar putea să nu fie disponibilă în toate țările, iar această abordare nu se potrivește eficient cu toate scenariile de implementare. Organizația DVB analizează dacă există alte posibilități pentru abordarea acestei probleme tehnice a "scanării". Oricum, cel puțin ar trebui evitat ca utilizatorii sa fie obligați să introducă manual un URL sau un IP.

UPDATE 28 noiembrie 2019: Standardul DVB-I a fost aprobat. Detalii găsiți AICI.


Un comentariu despre subiectul „Televiziunea clasică și serviciile video la cerere, distribuite prin același standard: DVB-I”:
Anonim

Cand a aparut prima data VOD, s-a intamplat in tarile vestice. Existau - cred ca inca mai exista - televiziuni prin satelit de pe care puteai inchiria filme, dar le urmareai la o anumita ora. Apoi aceste servicii video la cerere s-au despartit de tv, iar cele la cerere au ajuns in general sa fie oferite prin internet. Acum, vor fi din nou impreuna, dar tot prin internet. E bine ca nu va mai fi necesara antena sau tuner. Prevad un viitor mare pentru acest standard DVBI in urmatorii 10-20 de ani.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile