vineri, 20 septembrie 2019

Primele de asigurare pentru lansările de sateliți se vor dubla

Lansările eșuate de sateliți sau pierderea controlului acestora au cauzat tot mai des oferirea de sume uriașe de către companiile de asigurări. Însa acestea vor cauza la rândul lor creșterea sumelor de bani pentru care vor fi asigurate aceste lansări de sateliți.

O prezentare de săptămâna trecută din cadrul World Space Business Week de la Euroconsult a confirmat iminenta creștere a sumelor de bani plătite pentru a asigura lansările, rachetele și sateliții. Industria de asigurări încearcă să recupereze pierderile și sa revină pe profit, ajustând primele necompetitive plătite pentru a asigura vehiculele de lansare și sateliții. Cauzele problemelor nu au fost doar eșecurile în sine, ci mai degrabă tendința descrescătoare a primelor de asigurare în ultimii ani, au explicat delegații.

Cu toate acestea, pierderile recente nu au ajutat la imaginea generală: eșecul unei rachete Vega în luna iulie și pierderea satelitului pe care îl lansa a costat companiile de asigurări aproximativ 415 milioane dolari, în timp ce satelitul WorldView 4 (care a eșuat pe orbită) a costat încă 183 milioane dolari. Acestea sunt doar două dintre cele mai grave eșecuri înregistrate în industria spațială, iar sumele oferite de asigurători au depășit încasările asigurătorilor cu aproximativ 450 de milioane de dolari.


În anul 2003, suma de plătit pentru a asigura o lansare era de obicei de aproximativ 20% din suma asigurată (iar acest lucru reflecta riscul mai mare a lansărilor de rachete din acea perioadă). În anul 2018, asigurările pentru același tip de lansări costau doar 5% din suma asigurată. Unii asigurători de top a decis chiar să renunțe complet la sectorul asigurărilor pentru industria spațială. Alți asigurători a anunțat că se așteptă ca primele de asigurare să crească până la aproximativ 10% din valoarea asigurată.


Niciun comentariu despre subiectul „Primele de asigurare pentru lansările de sateliți se vor dubla”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile