vineri, 11 octombrie 2019

Românii consumă mai multă televiziune clasică decât video online

- Două treimi dintre respondenți spun că urmăresc conținut video online în medie timp de 2,3 ore zilnic în timpul săptămânii și 2,5 ore în zilele de week-end – cu 1,2 ore mai puțin decât la TV. 
- Cele mai populare servicii video de streaming sunt Netflix (22% dintre respondenți au un abonament) și HBO GO (15%).
- Cele mai populare platforme tv online sunt Digi Online (13%), urmată de Telekom TV (11%), Orange TV GO (8%) și Horizon Go de la UPC (5%)
- Aproape 70% dintre români preferă să se uite la TV la calitate HD (doar 21% nu acordă importanță calității imaginii). Cât despre rezoluția 4K, 60% dintre respondenți au aflat despre această nouă tehnologie, iar 1 din 10 români recepționează un canal UltraHD. Mai mult, 22% dintre români spun că ar fi dispuși să plătească mai mult pentru canale UltraHD și 36% și-ar schimba actualul furnizor de servicii TV pentru o ofertă mai bună de canale HD și UltraHD
- 3 din 4 români (73%) dețin un televizor HD, iar 18% unul Ultra HD
- Numărul de abonați la serviciile pay TV a crescut în ultimul an cu mai mult de două procente, ajungând la 7.6 milioane.
- Principalul motiv pentru care românii își aleg furnizorul de servicii TV rămâne “singurul disponibil în zona în care locuiesc”
- 16% dintre români au afirmat că în 2019 și-au ales furnizorul de servicii TV pentru că oferea cel mai bun preț pentru pachetul de servicii (de la 7% în 2016). Mai mult, jumătate dintre respondenți și-ar schimba furnizorul de servicii TV pentru o ofertă de preț mai competitivă.
- Calitatea imaginii este mai importantă pentru abonații DTH, față de abonații la TV prin cablu: 12% vs. 4%.



Cel mai recent studiu referitor la obiceiurile de consum TV și video evidențiază că românii urmăresc mai mult formatul clasic de televiziune – TV liniar – decât video online, iar 36% și-ar schimba furnizorul de servicii TV pentru o oferă mai bună de canale HD și Ultra HD, anunță compania SES printr-un comunicat remis către hdsatelit.com.

SES ASTRA România prezintă astăzi rezultatele celui mai recent studiu „Raport privind consumul de TV și video 2019”, realizat pe piața din România. Studiul, comandat de SES ASTRA România și derulat de Mercury Research în iunie 2019, oferă o privire în detaliu asupra obiceiurilor de consum TV și video online ale românilor. Raportul referitor la piața românească se află la a patra ediție.

Raportul analizează obiceiurile de vizionare, inclusiv televiziune și online, servicii de streaming video, calitatea imaginii și conținut. Timpul de vizionare al programelor TV continuă să fie la un nivel ridicat: în 2019, în medie un român se uită la televizor timp de 3,3 ore în timpul săptămânii, iar în week-end timpul petrecut în fața televizorului crește la 3,7 ore. Tinerii (18-34 de ani) petrec cu o oră mai puțin timp la TV decât cei în vârstă (peste 55 ani) – 2,9 ore față de 3,9 ore în medie în timpul săptămânii.

Televiziunea liniară este liderul timpului de vizionare. Potrivit studiului SES ASTRA România, două treimi dintre respondenți spun că urmăresc conținut video online în medie timp de 2,3 ore zilnic în timpul săptămânii și 2,5 ore în zilele de week-end – cu 1,2 ore mai puțin decât la TV

Serviciile de video streaming devin populare. Aproape jumătate dintre români (45%) au, în 2019, un abonament la o platformă de streaming video, față de 7% în 2016. Cele mai populare servicii video de streaming sunt Netflix (22% dintre respondenți au un abonament) și HBO GO (15%).

Platformele de live streaming ale programelor TV pot fi urmărite pe device-uri mobile sau prin intermediul aplicațiilor mobile și sunt incluse, de cele mai multe ori, gratuit în oferta de televiziune și/sau internet. 28% dintre români au un abonament la o astfel de platformă. Cele mai populare sunt Digi Online (13%), urmată de Telekom TV (11%), Orange TV GO (8%) și Horizon Go de la UPC (5%), potrivit studiului.

Device-ul cei mai utilizat pentru a urmări conținut video pe/de pe internet este smartphone-ul (jumătate dintre respondenți îl folosesc), urmat de calculator (27%) și televizor (27%).

Rezoluția HD pentru conținutul TV a devenit obligatorie pentru cei mai mulți telespectatori, datorită tehnologiei HD care este din ce în ce mai prezentă în gospodării și a canalelor TV care și-au crescut calitatea imaginii. Și, pentru că rezoluția HD devine normă, trendul migrează spre UltraHD (4K). Potrivit studiului, aproape 70% dintre români preferă să se uite la TV la calitate HD (doar 21% nu acordă importanță calității imaginii). Cât despre rezoluția 4K, 60% dintre respondenți au aflat despre această nouă tehnologie, iar 1 din 10 români recepționează un canal UltraHD. Mai mult, 22% dintre români spun că ar fi dispuși să plătească mai mult pentru canale UltraHD și 36% și-ar schimba actualul furnizor de servicii TV pentru o ofertă mai bună de canale HD și UltraHD.

În gospodăriile românilor, televizoarele HD sunt o prezență comună. Studiul arată că 3 din 4 români (73%) dețin un televizor HD, iar 18% unul Ultra HD. Numărul televizoarelor cu tub catodic a scăzut în 2019 la 30%, de la 47% în 2017. Creșterea cea mai pronunțată a fost înregistrată de televizoarele Smart TV – 55% dintre respondenți au afirmat că au cel puțin un televizor smart, față de 44% în 2017. Majoritatea dețin un televizor cu ecran plat non-smart (69%).

Conform studiului realizat de SES, știrile sunt cel mai urmărit program de către români: 82% dintre respondenți afirmă că urmăresc știri, același procent ca în 2016. Dacă interesul pentru știri a rămas constant în ultimii ani, interesul pentru filme a înregistrat cea mai mare creștere. Filmele sunt al doilea cel mai urmărit program, cu 71% dintre opțiuni în 2019, față de 65% în 2016. Apoi, printre cele mai urmărite programe TV urmează documentarele (57%), emisiunile de entertainment/audiență generală (57%), serialele (51%), sport (43%) și talk show-uri (39%). Pentru tineri (18-34 ani), filmele sunt cel mai urmărit program TV (74%, față de 68% știri), în timp ce în mediul rural știrile sunt mai urmărite decât în mediul urban (86% vs. 78%).

O întrebare interesantă referitoare la conținut i-a pus de respondenți să-și imagineze că sunt pe o insulă pustie și au acces un singur canal TV. ProTV este în topul opțiunilor, cu 27% dintre respondenți spunând că acesta este canalul TV pe care l-ar alege pe o insulă pustie, urmat de Antena 1 (9%), Kanal D (8%), TVR 1 (5%) și HBO (4%). 

Clienții noștri consideră că datele despre piață pot oferi cheia către decizii corecte de business, iar acesta este motivul pentru care am comandat acest studiu. Oferim acces către cea mai amplă ofertă de canale TV din Europa prin intermediul sateliților noștri. Suntem astfel într-o poziție ideală de a înțelege datele și de a oferi informații solide clienților noștri”, a precizat Mihai Ursoi, Country Manager România, Bulgaria și Republica Moldova al SES Video. 

Conform datelor furnizate de ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații), numărul de abonați la serviciile pay TV a crescut în ultimul an cu mai mult de două procente, ajungând la 7.6 milioane. La finalul anului 2018, s-a înregistrat pentru prima dată faptul că numărul de abonați al serviciilor pay TV a depășit numărul de gospodării din România. Datele oficiale ANCOM arată că sunt 102 subscripții pay TV la 100 gospodării din România.

Cu toate acestea, conform studiului, principalul motiv pentru care românii își aleg furnizorul de servicii TV rămâne “singurul disponibil în zona în care locuiesc”, cu 22% dintre răspunsuri. Totuși, acest răspuns a marcat o scădere în ultimii ani: de la 37% în 2015, la 32% în 2017.

Importanța acordată pachetului de servicii și prețului este pe un trend crescător față de 2016. 16% dintre români au afirmat că în 2019 și-au ales furnizorul de servicii TV pentru că oferea cel mai bun preț pentru pachetul de servicii (de la 7% în 2016). Mai mult, jumătate dintre respondenți și-ar schimba furnizorul de servicii TV pentru o ofertă de preț mai competitivă.

Alegerea furnizorului pe baza criteriului calității imaginii a scăzut – de la 16% în 2015, la 6% în 2019. Calitatea imaginii a devenit un standard considerat implicit, în special pentru abonații TV prin cablu. Calitatea imaginii este mai importantă pentru abonații DTH, față de abonații la TV prin cablu: 12% vs. 4%.


Despre studiu

Studiul privind consumul de TV și video în 2019 a fost realizat de Mercury Research pentru SES România în iunie 2019, pe un eșantion reprezentativ național de 401 de persoane. Respondenții sunt persoane de peste 18 ani, care utilizează servicii de televiziune prin cablu, satelit sau 
tv prin protocol IP. Datele au fost colectate prin interviuri telefonice asistate de computer, între 10 și 21 iunie.


Despre SES

SES este liderul operatorilor de sateliți la nivel mondial, cu o flotă de peste 70 de sateliți, dispuși pe două orbite diferite: Orbită Geostaționară (GEO) și Orbită Medie (MEO). SES furnizează unui spectru larg de clienți servicii globale de distribuție video și conexiune de date prin intermediul a două divizii de business: SES Video și SES Networks. Serviciile SES Video ajung în peste 355 de milioane de locuințe la nivel mondial, prin intermediul platformelor DTH sau cablu, rețele digital terestre sau 
tv prin protocol IP. SES Video oferă o suită completă de servicii media inovatoare pentru distribuție liniară și digitală, și include sistemul de sateliți ASTRA, care deține cea mai acoperire DTH din Europa. SES Networks furnizează servicii de date gestionate global, oferind conectivitate către sectoare diverse, precum telecomunicații, transport maritim, aeronautică și energie, dar și către guverne și instituții din toate colțurile lumii. Portofoliul SES Networks cuprinde GovSat, un parteneriat public-privat în proporții egale între SES și guvernul din Luxemburg, și O3b, singurul sistem non-geostaționar care furnizează servicii broadband asemenea celor pe fibră optică. Mai multe informații sunt disponibile la www.ses.com.


Un comentariu despre subiectul „Românii consumă mai multă televiziune clasică decât video online”:
Anonim

In Romania multa vreme de acum incolo la putere o sa fie televiziunea clasica, inclusiv analogica

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile