Pentru a-și păstra poziția concurențială și a accesa noi piețe, televiziunile tradiționale încearcă tot mai mult să exploateze internetul ca mediu de livrare pentru serviciile lor. Utilizând specificațiile DVB-I, serviciile de televiziune liniară pe internet vor fi semnalizate și distribuite într-o manieră standardizată.
Specificațiile DVB-I au fost aprobată de Consiliul director al DVB din Geneva și a fost publicate ca DVB BlueBook A177. Standardul garantează că televiziunea liniară livrată pe internet este la fel de ușor de utilizat și oferă o experiență la fel de robustă ca televiziunea difuzată în alte standarde DVB. Acesta oferă posibilitatea ca serviciile de televiziune liniară să fie livrate către orice dispozitiv cu conexiune la internet adecvată și player media, inclusiv televizoare, smartphone-uri, tablete și dispozitive de streaming media.
În dezvoltarea unei soluții centrate pe internet pentru servicii de televiziune liniară, DVB anticipează un viitor în care spectatorii care au acces doar la internet se pot bucura de servicii disponibile anterior doar prin intermediul platformelor de difuzare tradiționale.
Acolo unde sunt disponibile conexiuni în bandă largă, dispozitivele vor putea găsi o listă integrată de servicii și conținut, combinând atât servicii transmise tradițional, cât și transmise online. Utilizatorii nu vor trebui să știe sau să le pese dacă un serviciu ajunge la ei prin internet în bandă largă sau prin transmisii tradiționale.
„În dezvoltarea unei soluții bazate pe internet pentru servicii de televiziune liniară, oferim industriei o piesă lipsă esențiala, care aduce transmisia tv bazată pe internet la același nivel cu livrarea de conținut bazată pe transmisii DVB clasice”, a declarat președintele DVB Peter MacAvock.
Specificația DVB-I definește listele de servicii DVB-I, un mijloc pentru dispozitivele conectate la internet de a găsi liste de servicii de televiziune liniară care pot fi livrate prin intermediul internetului. De asemenea, definește metodele de preluare a datelor electronice ale programelor pentru aceste servicii, care pot fi integrate într-o singură ofertă accesată printr-o interfață de utilizator.
După publicarea specificațiilor tehnice, cei interesați pot continua dezvoltarea de sisteme client compatibile cu DVB-I, în timp ce televiziunile și alți furnizori de conținut pot lua măsurile necesare pentru ca serviciile lor să fie disponibile prin DVB-I.
Clientul DVB-I va fi disponibil gratuit sub licență open source.
În timp ce DVB-I se referă, în special, la specificația recent aprobată pentru descoperirea serviciilor și informațiile despre programe, ecosistemul aferent se extinde la alte specificații DVB. Specificația de transmisie DVB-DASH (DVB BlueBook A168) a fost actualizată recent pentru a include un mod cu latență scăzută.
De asemenea, DVB-I va fi conexată la viitoarea specificație DVB pentru fluxul de biți adaptiv multicast (DVB-mABR), care vizează situații în care același conținut liniar este livrat simultan prin rețele de bandă largă către mai multe receptoare (DVB-mABR va reduce sarcina totală a rețelei).
DVB-I va susține diverse opțiuni pentru furnizarea listelor de servicii, ceea ce va permite sprijinirea multor scenarii de implementare și modele de afaceri diferite. Exact ce tipuri de liste vor fi găsite va depinde de cei care implementează specificația.
DVB-I poate livra și conținut la cerere. Cataloage de conținut la cerere pot fi furnizate folosind metadate DVB-I care se leagă fie la un flux propriu la cerere, fie la o aplicație care prezintă materialul selectat. Listele DVB-I pot include de asemenea servicii care sunt chiar ele aplicații care furnizează conținut la cerere.
Clientul DVB-I pentru un dispozitiv mobil poate fi furnizat de către operatorul de rețea, producătorul de dispozitive, un dezvoltator terț de aplicații, sau chiar nativ de sistemul de operare al dispozitivului, în funcție de considerentele comerciale legate de furnizarea serviciilor de televiziune liniară pentru aceste dispozitive.
Furnizarea de date EPG (ghid de programe) pentru un serviciu (canal) DVB-I este opțională, dar cu siguranță va ajuta la îmbogățirea experienței de vizionare a utilizatorului.
DVB-I permite utilizarea autentificării și sprijină furnizarea de servicii personalizate.
Protecția conținutului pentru serviciile livrate în bandă largă prin DVB-I este complet acceptată. Pot fi utilizate diferite sisteme DRM. Conținutul poate fi protejat în sine cu formatul MPEG DASH Common Encryption. Pentru serviciile de difuzare sunt acceptate mecanismele obișnuite de acces condiționat DVB. Autentificarea și colectarea altor informații specifice utilizatorului pot fi gestionate de o aplicație referitoare la servicii, de exemplu folosind HbbTV.
DVB-I și HbbTV sunt soluții complementare. O listă de servicii DVB-I poate include atât servicii cu difuzare în bandă largă, cât și DVB-DASH. Mai mult, o listă de servicii DVB-I poate include servicii care sunt chiar ele o aplicație HbbTV (aplicația își asumă rolul de a prezenta continutul video și audio).
DVB-I utilizează protocoale generice bazate pe web și nu se bazează pe nicio caracteristică specifică 5G sau altei tehnologii. Însă DVB-I poate servi ca o specificație de rețea pentru descoperirea serviciilor, instalarea și livrarea serviciilor de televiziune, inclusiv ca strat de servicii 5G.
Specificațiile tehnice complete ale standardului DVB-I le găsiți AICI. Alte informații despre DVB-I mai găsiți AICI, AICI si AICI.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.