joi, 28 noiembrie 2019

Prima transmisie 5G prin satelit

Compania coreeană de telecomunicații KT Corp a confirmat că filiala sa de operațiuni prin satelit, KT SAT, a realizat cu succes prima transmisie de date 5G din lume prin intermediul unei conexiuni de satelit. Tehnicienii au efectuat cu succes transmisia prin satelit din Seul, Coreea de Sud. Testul a avut ca scop studierea posibilității extinderii rețelei 5G a KT prin satelitul KOREASAT 6, situat la aproximativ 36.000 de kilometri deasupra ecuatorului. Testul servește de asemenea și ca studiu pentru standardizarea transmisiilor 5G prin satelit. Conexiunea nu a fost directă între satelit și terminale, ci prin intermediul unui router special creat pentru aceste teste.

KT SAT și KT Institute of Convergence Technology au efectuat testele împreună, utilizând o „transmisie 5G hibridă - terestră și prin satelit” (care combină diferite rețele pentru a furniza o transmisie de date mai bună decât serviciile tipice 5G), dar și o „transmisie 5G media în cloud 5G, folosind legături de backhaul pentru comunicații prin satelit”.

Cloudul de date 5G furnizat prin satelit este similar unui centru de date virtual, gestionând datele generate de terminalele utilizatorilor în cea mai apropiata locație posibilă pentru a maximiza capacitatea 5G și a oferi latență ultra-scăzută.

Cheia pentru transmisia 5G hibridă satelit-terestru este un router dezvoltat în comun de institutul KT și KT SAT. Terminalele 5G conectate la acest dispozitiv pot transmite și primi simultan diferite date sau pot utiliza rute separate, către și de la o rețea 5G și un satelit.

KT SAT, prin utilizarea acestei tehnologii, a menținut oferirea cu succes operațiunilor normale 5G doar prin intermediul satelitului KOREASAT 6, terminalele mobile din test fiind deconectate intenționat de la rețeaua 5G terestră.

Testul a demonstrat de asemenea că tehnologia hibridă de transmisie 5G poate permite utilajelor automate bazate pe tehnologia 5G sau vehiculelor în mișcare să își mențină conexiunea la rețea atunci când acoperirea 5G devine indisponibilă sau când a avut loc un dezastru natural.

În prezent, KT SAT operează cinci sateliți de comunicație - KOREASAT 5, 5A, 6, 7 și 8. Acești sateliți o acoperire de aproximativ 60% din suprafața totală a Pământului.

Folosind link-uri de backhaul pentru comunicații prin satelit, KT SAT a transmis de asemenea prin streaming, în timp real, imagini captate în direct de camere video de la Centrul său de servicii prin satelit Kumsan. Transmisia a fost realizată prin satelitul KOREASAT 6, rezultând o receptie perfectă a datelor pe mai multe terminale 5G.

Stațiile de difuzare și companiile mari de conținut nu au putut folosi decât releele de transmisie bazate pe satelit, deoarece comunicarea prin satelit este limitată în lățimea de bandă, dar și costisitoare. Însă această nouă tehnologie permite transmiterea simultană a conținutului către toate telefoanele smart în aceeași lățime de bandă, în timp ce comunicațiile prin satelit convenționale nu pot furniza decât transmiterea materialelor video de înaltă definiție (HD) către un singur smartphone într-o anumită lățime de bandă.

KT SAT prevede că dacă respectivele două noi tehnologii sunt comercializate, comunicarea prin satelit, în prezent cu o viteză relativ lentă, ar putea fi stimulată pentru a oferi o transmisie mai rapidă și neîntreruptă a datelor. Acesta va lărgi oportunitățile pentru mulți utilizatori din țările cu sisteme de comunicații mai puțin dezvoltate de a accesa conținut de înaltă calitate.

Potrivit KT SAT, obiectivul cercetării sale este parte a unui proiect pentru conceperea de standarde globale pentru tehnologia de interconectare 5G prin sateliți. Experții din domeniul comunicațiilor se așteaptă ca eforturile de standardizare globală pentru transmisiile 5G prin satelit să înceapă din anul 2020, sub inițiativa „3GPP Release 17”, pe baza rezultatelor cercetărilor actuale.


Niciun comentariu despre subiectul „Prima transmisie 5G prin satelit”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile