În ultima zi a anului trecut, Televiziunea Română a anunțat că a obținut frecvența națională statală numărul II de televiziune analogică pentru difuzarea, peste Prut, a canalului TVR MOLDOVA, în urma concursului organizat de Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova.
Pe 30 decembrie 2019, cu o zi înainte de împlinirea a 63 de ani de la înfiinţare, SRTv a reuşit să recupereze frecvenţa naţională de emisie retrasă abuziv în anul 2007, demers care îi permite consolidarea prezenţei în peisajul mediatic din Republica Moldova. Programele TVR MOLDOVA vor putea fi recepţionate, din 30 decembrie 2019 pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
„Este un moment major al activității mele și al echipei cu care lucrez, un succes pentru televiziunea publică din România şi, cel mai important, un beneficiu semnificativ pentru frații noştri de peste Prut, care vor putea urmări programe 100% românești, producţii de calitate, informații echidistante, produse de echipe de profesioniști de la Chişinau și din România”, a declarat Doina Gradea, Preşedinte – Director General al TVR.
„TVR MOLDOVA este una dintre investițiile majore ale statului român în Republica Moldova. Pentru publicul nostru de aici vom continua să producem și să difuzăm programe care promovează valorile autentice româneşti şi europene. Mulţumim tuturor autorităţilor care ne-au susţinut în demersurile noastre”, a adăugat Preşedintele-Director General al TVR.
Consiliul de Administraţie al SRTv a hotărât, în unanimitate, în luna noiembrie 2019, participarea Societăţii Română de Televiziune (SRTv) la concursul pivind frecvenţele naţionale statale de televiziune analogică terestră de peste Prut.
TVR MOLDOVA a fost retransmis în toate reţelele de cablu din Republica Moldova şi pe emitătorul digital terestru din Chişinău, într-un slot, împreună cu alte canale din Republica Moldova, chiar de la momentul lansării, respectiv de la 1 decembrie 2013.
În prezent, canalul TVR MOLDOVA este inclus în lista „must carry” a posturilor pe care distribuitorii de cablu de peste Prut sunt obligaţi să le retransmită în pachetele lor.
Canalul TVR MOLDOVA a obţinut, din 1 aprilie 2016, de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, licenţa pentru transmisia în sistem digital terestru DVB-T2, valabilă până la data de 1 aprilie 2023, programele sale acoperind peste 70% din teritoriul Republicii Moldova şi din populaţie prin intermediul primului multiplexor digital dat în exploatare în Republica Moldova la 1 noiembrie 2016.
SRTv şi-a reluat emisia în Republica Moldova în anul 2013, ca urmare a Acordului de soluţionare amiabilă a cauzei SRTv împotriva Republicii Moldova depusă la CEDO în 2008, încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi SRTv, după ce, în 2007, frecvenţa de stat nr. II din Republica Moldova, pe care emitea postul TVR 1 a fost alocată postului de televiziune 2 Plus.
Printr-o adresă transmisă Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova în luna septembrie 2019, SRTv şi-a exprimat intenţia de a obţine o frecvenţă de emisie care să permită difuzarea analogică a programelor postului TVR MOLDOVA pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru reîntregirea publicului căruia îi aduce informaţie corectă, echidistantă şi de actualitate din spaţiul românesc şi european.
Tot în luna septembrie, compania Telestar Media din Republica Moldova care deţine licenţele de emisie pentru posturile de televiziune Canal 2 şi Canal 3, a anunţat printr-un comunicat de presă, că renunţă la frecvenţa naţională pe care emite Canal 2 (reţeaua statală II), frecvenţă care a fost deţinută până în anul 2007 de către SRTv.
În cadrul şedinţei din data de 8 noiembrie 2019, Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a anunţat concursul pentru utilizarea reţelelor statale II şi III de televiziune analogică terestră.
- Acasă
- Stiri
- Televiziunea Română a obținut o frecvență pentru difuzarea națională peste Prut a televiziunii TVR MOLDOVA
vineri, 3 ianuarie 2020
Televiziunea Română a obținut o frecvență pentru difuzarea națională peste Prut a televiziunii TVR MOLDOVA
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
Prima TV este un canal de televiziune comercial din România, lansat în 1997, cunoscut pentru gama diversificată de programe de divertisment ...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Rețeaua de televiziune digitală prin cablu NextGen a început sa efectueze câteva modificări importante în grila de canale, care vor aduce at...
-
Prima Sport 1 este un canal de televiziune dedicat exclusiv transmisiunilor sportive și face parte din grupul Clever Media, un conglomerat m...
-
Chiar dacă serviciile de streaming și televiziunea prin internet devin tot mai dominante, televiziunea prin satelit continuă să își mențină...
-
Formula 1 revine pe micile ecrane din România, duminică, la Antena 1. Marele Premiu din Las Vegas, programat de la ora 08:00, poate decide c...
-
Sony Space Communications Corporation (SSCC) și Astro Digital US, Inc. au anunțat un parteneriat pentru proiectarea, fabricarea și lansarea ...
tvr moldova nu poate fii transmisa in retelele de cablu din tara nostra ex digi sau alte posturi moldovenesti
Tvr Moldova e destinata doar romaniilor de peste prut deci nu poate fii introdusa de nici o societate de cablu din Romania
Vreau in grila digi un pachet cu canale din republica Moldova
Nu aplaudați încă. Această licență este valabilă 4 luni, după care expiră, odată cu oprirea emisiei analogice pe întreg teritoriul R.Moldova.
TVR a obtinut frecvența națională statală, nu licenta. Transmisia poate continua pe acea frecventa in digital terestru, deoarece canalul TVR MOLDOVA a obţinut, din 1 aprilie 2016, de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, licenţa pentru transmisia în sistem digital terestru DVB-T2, valabilă până la data de 1 aprilie 2023, programele sale acoperind peste 70% din teritoriul Republicii Moldova şi din populaţie prin intermediul primului multiplexor digital dat în exploatare în Republica Moldova la 1 noiembrie 2016.
Din aprilie 2020, emisia analogică a TVR Moldova va înceta. Despre emisia digitală, nu s-a dat nimic publicității.
mai bine se ocupau sa introduca tvr2hd in mux.ul dvb.t2 asa cum promisesera si cum se lauda la ei pe site 😕
Ba da, s-a discutat despre tranzitia la digital in Republica Moldova. La 1 martie 2020, Moldova va efectua tranziția la televiziunea digitală terestră DVB-T2 H.265 HEVC, abandonând semnalul de televiziune analogică terestră.
Sursa: https://www.hdsatelit.com/2019/10/republica-moldova-va-efectua-la-1.html
In plus, scrie in text: "canalul TVR MOLDOVA a obţinut, din 1 aprilie 2016, de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, licenţa pentru transmisia în sistem digital terestru DVB-T2, valabilă până la data de 1 aprilie 2023".
Deci licenta digitala mai e valabilă până la data de 1 aprilie 2023.
Preluare din presa moldovenească: "Potrivit deciziei CA, TVR MOLDOVA va deţine frecvenţa naţională până la 1 martie 2020 - termenul la care R. Moldova s-a angajat să sisteze emisia analogică şi să treacă la definitiv la televiziunea digitală terestră".
Da, dar ai uitat sa preiei si continuarea, in care președintele CA spune ca dupa cele trei luni, ca urmare a UNUI PROCES la CEDO, Moldova TREBUIE SA îi OFERE televiziunii TVR Moldova un SLOT in MUX 1 digital terestru:
"DRAGOŞ VICOL, preşedintele Consiliului Audiovizualului: „Eu consider că TVR Moldova, şi eu ştiu acest lucru, poartă un caracter reparatoriu, doreşte să intre pe piaţa audiovizuală ca şi furnizor de servicii media analogice, fie şi pentru trei luni, pentru a îndrepta, în opinia lor, o nedreptate care li s-a făcut în 2007, prin faptul că au fost deposedaţi de frecvenţă şi urmare a unui proces la CEDO, nu trebuie să ne ascundem, care au obligat autorităţile din Republica Moldova să ofere UN SLOT GRATUIT IN MULTIPLEXUL A. Şi noi am obligat distribuitori de servicii să aibă în oferta lor de programe acest post de televiziune.”"
http://tvrmoldova.md/actualitate/dupa-12-ani-tvr-moldova-revine-in-casele-tuturor-basarabenilor/
Acel "Eu consider..." nu este o garanție, ci o părere. Cam puțin.
Nu conteaza ce considera respectivul, ai omis din nou esentialul: e HOTARERE JUDECATOREASCA a CEDO! Crezi ca mai e loc de consideratii? E lege.
Se refera că el considera că licenta TVR Moldova "poartă un caracter reparatoriu", nu se referea ca el considera ceva legat de optiunea de a introducere sau nu TVR Moldova in Mux 1. Respectivul nu are dreptul sa reconsidere ceva in aceasta privinta. Acolo e obligatoriu, e hotarare judecatoreasca: deocamdată au dat-o in analogic, sa mai amane un pic, asa cum tot amânau și romanii anularea taxei auto prin diverse smecherii, iar cand analogicul nu va mai exista, sunt deja obligati de CEDO sa dea in MUX 1 un slot gratuit. Nu ar trebui sa facem disecare gramaticala, se intelege la o citire mai atenta. Spune chiar el clar de ce au oferit temporar frecventa analogica: "urmare a unui proces la CEDO care au obligat autorităţile din Republica Moldova să ofere UN SLOT GRATUIT IN MULTIPLEXUL A". Deci e ceva temporar, pana ofera UN SLOT GRATUIT IN MULTIPLEXUL A, care e digital.
Mi-aș dori să aveți dreptate, mă scuzați totuși că vă contrazic. Atitudinea sovietică a autorităților moldovenești este deja cunoscută. Acea hotărâre judecătorească la CEDO face referire la o frecvență națională analogică. Trecerea la frecvențele digitale presupune alte foi de parcurs, nu ține de continuitate. Probabil că acesta este și calculul moldovenesc, acceptă pentru 3 luni emisia analogică printr-un gest ce pare reparatoriu, stingând astfel conflictul la CEDO, iar ce mai gândesc mai departe în privința digitalului, vom trăi și vom vedea.
Acea hotărâre Cedo e chiar pentru poziție in mux digital, s-a scris deja de mai multe ori si scrie și în declarație, nu știu de cate ori mai trebuie scris că sa înțelegeți. Cea analogica e tranzitorie, până se oferă slotul in muxul digital. Cedo obligă la poziția în muxul digital, nu obligă la frecvența analogica, cea actuală analogica fiind doar reparatorie temporar.
Va salut eu sunt chiar din Chisinau si din cate vad TVR Moldova este codat in sistem conax pe satelitul eutelsat 16A 16 est nici cum la liber fta.
Este vorba despre analogic terestru, nu despre satelit.
Pe satelitul Eutelsat 16a din cate sa vede posturile tvr hd, tvr1, tvr2, tvr3, si tvr moldova sunt codate in sistem de criptare conax nici decum la liber doar posturile regionale sunt la liber fta.
Nu înțelegi ca e vorba în știre despre frecventa analogica terestră, nu despre transmisia prin satelit??? Ce tot spui despre satelit, când nu despre satelit e vorba??? Terestru frate. Terestru. Recepție cu antena de camera sau yagi, nu cu antena de satelit.
Pentru penultimul anonim. Daca vrei sa decodezi canalele TVR 1 HD, TVR 2 HD, TVR 3 si TVR Moldova de pe Eutelsat 16a iti trebuie o cartela TVR si o introduci in receptor. Cartela costa pana in 50 de lei si gasesti in orice magazin care vinde receptoare si antene de satelit, Cartela are valabilitate nelimitata. In articol este vorba despre transmisia ANALOGICA TERESTRA (adica cu antena obisnuita cum era acum 30 de ani).
Ați subliniat bine că este vorba despre transmisia ANALOGICA TERESTRA. Evident, transmisia DIGITALĂ TERESTRA este o altă poveste, iar TVR Moldova nu deține deocamdată o astfel de licență.
Dar va avea, conform hotărârii CEDO.
Intradevar canalele regionale sunt la liber fta dar ce este ma-i inportant pe satelit e cu plata contra cost.
Canalele TVR de pe satelit nu sunt cu abonament, ești greșit informat. Sunt doar codate, se decodează cu cartela TVR pentru care nu se plătește abonament.
TVR 1, 2, 3 si Moldova sunt codate pentru ca ei transmit filme, seriale, concerte si competitii sportive. Ei cumpara licenta de difuzare pentru Romania si satelitul acopera toata Europa. Ca sa transmita liber (FTA) ar fi foarte scump asa ca mai bine codeaza programele si ofera cartele de decriptare pentru cei interesati Fie ca sunt intr-o zona nu au acces la cablu TV iar receptia cu o antena terestra si decodor DVB-T2 nu folosesc la nimic (nu este semnal terestru digital) sau nu vor sa plateasca abonament TV.Poate daca filmele si serialele erau dublate in Romana cum este la turci si nemti poate erau la liber pe satelit. nu In schimb PROTV (facand exceptie PRO TV INTERNATIONAL) si ANTENELE sunt contra cost. Dar sunt si programe romanesti la liber: https://www.lyngsat.com/freetv/Romania.html
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.