duminică, 8 martie 2020

O consolă de jocuri Nintendo PlayStation, vândută cu 360.000 dolari

Singura consolă de jocuri „Nintendo PlayStation” prezentată vreodată la licitație publică a fost vândută cu suma record de 360.000 dolari, incluzând prima casei de licitații. Prototipul a fost rezultatul unei colaborări de scurtă durată între companiile Nintendo și Sony, acord care trebuia să se concretizeze într-o nouă consolă Super Nintendo cu suport pentru CD-ROM-uri. Heritage Auctions a precizat că ar putea fi ultimul prototip rămas, deoarece celelalte au fost probabil distruse.

Oamenii au auzit despre această poveste: Nintendo și Sony s-au asociat la un moment dat pentru a lansa o nouă versiune de Super Nintendo. Dar nimeni nu a avut până acum cu adevărat confirmarea că există o consolă Nintendo PlayStation. Acest statut poate explica de ce consola este cel mai scump obiect de gaming care a fost vândut vreodată", au explicat specialiști, care au arătat că proveniența misterioasă a acestui prototip în istoria jocurilor nu este foarte clară.

Realizată în anul 1992, această consola Super NES cu CD-ROM a fost inspirată de Super Nintendo Entertainment System (Snes), dar având inclusă o unitate optică. Se zvonea că pe consolă s-ar fi putut juca jocuri atât de pe casete Snes, cât și jocuri bazate pe CD, deși niciun joc oficial Nintendo PlayStation nu a fost lansat vreodată.

Cu toate acestea, consola funcționează. Cumpărătorul a testat-o ​​cu o casetă Snes Mortal Kombat și a jucat câteva runde. În plus, unitatea de disc redă CD-uri audio.

Majoritatea jucătorilor nu au văzut niciodată consola până în momentul când a fost găsită în mansarda lui Terry Diebold de către fiul său. Diebold achiziționase la o licitație un lot cu mai multe cutii cu farfuriile și tacâmurile companiei Advanta. Dar lotul conținea și alte cutii, în care se aflau diverse obiecte, inclusiv consola de jocuri. Diebold a plătit pe atunci 75 dolari pentru tot ce a cumpărat.

Faptul că o persoană a găsit dovezi fizice ale colaborării dintre Sony și Nintendo a fost privită inițial cu scepticism. Dar prezentarea consolei a rescris întreaga poveste.

Se crede că respectiva consolă provine din biroul lui Olaf Olaffson, cândva director executiv la Sony Computer Entertainment, care lucrase la Advanta.

Povestea consolei Nintendo PlayStation vine dintr-o perioadă în care Nintendo a avut un succes uriaș cu consola Super Nintendo.  Dar câțiva producători de console erau convinși că CD-urile sunt viitorul jocurilor, destinate înlocuirii cartușelor sau "casetele" mari de plastic din anii ’80. Sega avea sistemele 32x și Sega CD, în timp ce Atari a lansat un add-on CD pentru Jaguar.

Colaborarea Nintendo cu Sony s-a încheiat fără rezultate importante. La o zi după ce Sony a anunțat acordul, în anul 1991, Nintendo s-a răzgândit și a anunțat un alt parteneriat cu altă companie, cu Philips. Chiar dacă noul parteneriat s-a concretizat în lansarea unei console de jocuri de la Philips (cunoscută sub numele de CD-I), aceasta a fost un eșec critic și comercial. Cele câteva jocuri Nintendo publicate pentru aceasta au fost considerate printre cele mai slabe din catalogul companiei.

Dar această decizie a schimbat întregul peisaj al industriei jocurilor în anii '90. Din cauza refuzului Nintendo de a continua colaborarea, Sony a decis să lanseze propria consolă, denumită Sony PlayStation, complet reproiectată. A devenit o senzație la nivel mondial, Sony vânzând peste 100 de milioane de bucăți, mai mult decât dublul vânzărilor consolei N64 de la Nintendo.

"Cred că industria jocurilor a evoluat doar când PlayStation a intrat în scenă și a făcut ca jocurile să devină cool. În ceea ce privește prototipul Nintendo Playstation, ar fi fantastic să îl putem vedea într-un muzeu, chiar dacă nu este al nostru. În plus, povestea consolei este mai importantă decât consola în sine", au mai explicat specialiștii în gaming.


Niciun comentariu despre subiectul „O consolă de jocuri Nintendo PlayStation, vândută cu 360.000 dolari”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile