luni, 13 aprilie 2020

O aplicație mobilă poate ajuta la combaterea răspândirii Covid-19?

Matt Hancock, Secretarul de stat pentru Sănătate Publică din Marea Britanie, a confirmat oficial planurile de a lansa o aplicație care îi va avertiza pe utilizatori dacă au fost recent în apropierea unei persoane posibil infectată cu noul coronavirus. El a spus că NHS „lucrează îndeaproape cu cele mai importante companii tehnologice din lume” pentru a lansa aplicația. NHSX (unitatea de inovație digitală a serviciului public de sănătate) va testa săptămâna viitoare o versiune a aplicației, într-o zonă din nordul Angliei.

În prezent, ideea aplicației este ca persoanele care bănuiesc că sunt infectate cu noul coronavirus să anunțe aceasta estimare proprie prin intermediul aplicației, voluntar și în mod anonim. Apoi aplicația va trimite echivalentul unei alerte galbene oricărui alt utilizator care s-a apropiat recent fizic de acea persoană pentru o perioadă suficient de mai mare de timp pentru a produce infectarea. Ulterior, dacă un test medical confirmă că utilizatorul inițial este într-adevăr infectat, o avertizare roșie va fi trimisă, semnalând celorlalți utilizatori care au fost în apropierea persoanei infectate că ar trebui să intre în carantină. Pentru a anunța în aplicație testarea pozitivă sau negativă, utilizatorul va trebui să introducă un cod de verificare, pe care îl va primi alături de rezultatele testului de Covid-19.


Secretarul de stat pentru Sănătate Publică a mai explicat că utilizarea aplicației va fi voluntară: „Dacă începeți să vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus, puteți anunța în siguranță această estimare în nouă aplicație NHS. Aplicația va trimite apoi o alertă în mod anonim altor utilizatori cu care ați avut un contact semnificativ în ultimele zile, chiar înainte de a avea simptome, astfel încât să știe și să poată acționa în consecință. Toate datele vor fi tratate în conformitate cu cele mai înalte standarde etice și de securitate și vor fi utilizate doar în cercetarea NHS".

Referirea autorităților la colaborarea cu companiile tehnologice a fost un semnal pentru Apple și Google, care au anunțat vineri că lucrează la un bloc software, cunoscut sub denumirea de API, pentru a facilita construirea de aplicații similare. NHSX nu știa despre acest proiect, dar intenționează să integreze tehnologia în propria sa aplicație.

Sistemul NHSX se bazează pe stocarea de date privind telefoanele care au fost în apropiere unul de celălalt, detecția utilizând semnale Bluetooth. Însă unul dintre avantajele utilizării API-urilor Apple și Google este că aplicația NHS nu va trebui să folosească astfel de soluții și va putea monitoriza semnalele chiar și atunci când aplicația nu este activă. Unul dintre motivele pentru care Apple și Google spun că și-au dezvoltat propriile sisteme API a fost pentru a se asigura că nu este compromisă confidențialitatea utilizatorilor iOS și Android. Metoda acestor companii este concepută astfel încât cetățenii să poată declanșa și primi alerte fără ca autoritățile să fie înștiințate despre identitatea utilizatorilor.

Chiar și experții în securitate cibernetică care a fost consultați cu privire la aplicație au enumerat o serie de probleme ale proiectului inițial al NHSX. Experții s-au întrebat cât de eficientă este tehnologia, în condițiile în care nu toată lumea este testată în mod regulat. Ei au avut semne de îndoială și cu privire la utilizarea Bluetooth, având în vedere că semnalele pot trece prin pereți subțiri, ceea ce înseamnă că ar putea exista detecții false de proximitate. De asemenea, au avertizat cu privire la „trolling”, sugerând că aplicația va permite unor persoane să anunțe că estimează că sunt bolnavi, deși nu au simptome, doar pentru a se amuza, sistemul fiind astfel deschis abuzurilor. Chiar și NHSX consideră că mai mult de jumătate din populația care se plimba în afara locuinței ar trebui să folosească aplicația pentru a fi eficientă în combaterea Covid-19. Însa acest deziderat nu se va putea atinge rapid și ușor, deoarece utilizarea aplicației va fi voluntară.


2 comentarii despre subiectul „O aplicație mobilă poate ajuta la combaterea răspândirii Covid-19?”:
Anonim

Desigur ca o astfel de aplicatie poate ajuta la intarzierea si limitarea raspundirii Covid19. O aplicatie precum cea propusa de guvernul britanic ar fi buna, dar depinde foarte mult de bunul simt al cetatenilor.

Ma refer ca poate combate raspandirea virusului, asa cum scrie in intrebarea din titlu, nu ca va combate virusul, ca poate unii nu au priceput sau nu au citit atent si vor comenta aiurea despre comentariul meu.

Anonim

Britanicii care au fost anuntati de aplicatie ca au fost lângă o persoana infectata, daca au spirit civic, se vor auto-izola si vor anunța autoritatile din UK si apoi isi vor face testele sa vada daca sunt pozitivi. Astfel, ei nu vor mai imbolnavi pe altii la randul lor, neștiind ca sunt bolnavi sau posibil bolnavi. Deci o astfel de aplicație ar ajuta si in acest mod la evitarea raspandirii virusului. Desigur, nu va vindeca oamenii de virus si nu ii va proteja la contactul cu virusul, dar va ajuta la combaterea raspandirii virusului. Mai putini bolnavi e un lucru bun, inseamna mai mult timp pentru cei care raman sanatosi in asteptarea de a fi descoperit un vaccin sau/si tratament.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile