Un nou studiu statistic al Observatorul European al Audiovizualului (EAO) a dezvăluit că anul trecut au fost disponibile 11.418 canale de televiziune în 41 de țări europene (plus Maroc), 4.757 dintre acestea fiind canale tv locale. Studiul (ale cărui rezultate provin din baza de date MAVISE TV și video on-demand (VOD) al Observatorul European al Audiovizualului) a analizat serviciile audiovizuale din Europa. Datele din Marea Britanie au fost incluse de asemenea în raport, deoarece perioada de referință este anterioară Brexit-ului.
Televiziune
Studiul a mai relevat că din cele 11.418 canale de televiziune, 6.420 posturi tv cu licențe naționale și internaționale au fost înființate pe teritoriile MAVISE (4.657 dintre acestea au fost în UE). 1.748 posturi au obținut licențe în celelalte teritorii MAVISE europene și în Maroc. Au fost emise un număr de 5.496 de licențe audiovizuale tv pentru cele 6.420 de canale TV din teritoriile MAVISE. În plus, 3.831 din aceste licențe au fost emise pentru 4.657 de canale TV din UE28.
În ciuda migrație canalelor TV internaționale care doresc să continue distribuția în alte teritorii UE după Brexit, Regatul Unit a rămas cel mai important furnizor de canale tv, oferind 1026 posturi de televiziune. Olanda, Spania și Cehia au fost principalele teritorii de destinație pentru realocarea licențelor de radiodifuziune. 75% din toate canalele de televiziune din teritoriile MAVISE au fost încadrate în 2019 într-unul dintre următoarele genuri: generalist (21%), film și ficțiune yv (13%), sport (12%), divertisment (11%), muzică (7%), copii (6%) și stil de viață / timp liber / sănătate / călătorie (6%).
Mai mult de o cincime (în total 993) din toate canalele de televiziune, dar și aproape jumătate (47%; 434 servicii) din serviciile la cerere cu plată din țările UE28 au vizat în mod specific alte piețe UE28.
Dintre canalele de televiziune din teritoriile MAVISE, 7,5% erau publice (deținute de stat), în timp ce 91,5% aparțineau unei companii private, iar 1% erau proprietate mixtă. Aproximativ 29% din canalele TV erau disponibile în format HD, iar 32% au oferit un serviciu tv atractiv. Aproximativ 3% din canalele de televiziune au avut o versiune suplimentară cu orar de difuzare decalat (cifre similare pentru UE28).
Servicii video la cerere
Oferta de servicii la cerere a fost mai concentrată în funcție de tipul de conținut, primele două genuri de producții reprezintând 80% și primele șase cumulând 98% din numărul total de servicii din teritoriile MAVISE: film și ficțiune TV (62%), generalist (19%), divertisment (8%), copii (4%), sport (3%) și documentare (2%). Rezultate similare au fost și pentru UE28.3.069 de servicii la cerere au fost disponibile în teritoriile MAVISE în anul 2019, cuprinzând 1.832 servicii de arhivă tv, 1.040 servicii VOD cu plată și 197 de servicii VOD gratuite. Au fost înființate 1.011 servicii video la cerere (dintre care 919 erau situate în UE28 și 3 în Maroc), doar 2% dintre acestea fiind deținute de radiodifuzori publici.
În topul serviciilor video la cerere a fost Marea Britanie, care a contribuit cu un sfert (237 servicii) din oferta UE28. Oferta de servicii video la cerere a fost mai concentrată geografic în comparație cu cea de canale tv. Peste două treimi din totalul serviciilor la cerere au fost din Marea Britanie, Irlanda, Spania, Olanda și Franța, primele trei teritorii cumulând peste jumătate din oferta de servicii VOD cu plată.
Despre European Audiovisual Observatory
Observatorul European al Audiovizualului face parte din Consiliul Europei din Strasbourg, Franța. Este o organizație în serviciul public. Observatorul a fost creat în 1992 pentru a colecta și distribui informații despre industriile audiovizuale din Europa. Prin punerea la dispoziție a acestor informații, Observatorul își propune să promoveze o mai mare transparență și o mai bună înțelegere a modurilor în care funcționează industriile audiovizuale din Europa, atât din punct de vedere economic, cât și juridic. Observatorul oferă informații despre diversele piețe audiovizuale din Europa și finanțarea acestora. De asemenea, analizează și raportează problemele juridice care afectează diferitele sectoare ale industriei audiovizuale. Activitățile Observatorul European al Audiovizualului sunt finanțate din contribuții directe ale statelor sale membre și ale Uniunii Europene, reprezentate de Comisia Europeană și parțial prin venituri din vânzarea produselor și serviciilor sale.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.