joi, 7 mai 2020

Oancea Sorin, B1 TV: "Ne-ar plăcea dacă legislația audiovizuală ar fi actualizată la vremurile pe care le trăim"

În cadrul ședinței CNA de astăzi, licența CNA a B1 TV a fost prelungită. Oancea Sorin, acționar și director al societății comerciale, a precizat că postul tv urmează sa emită în HD, dar a avut și o discuție suplimentară privind actualizarea legislației audiovizualului. Această discuție o prezentăm mai jos.


"În privința competiției cu online-ul, fiind un domeniu nereglementat, avem o competiție atât comercială, cât și editorială. Ne-ar bucura dacă s-ar putea ajunge la o forma oarecare de reglementare în zona online-ului. Avem competitori în audiovizualul românesc, care are reguli, dar și în mediul online românesc, care nu are absolut nicio regulă, iar aceasta creează probleme. Ne-ar plăcea dacă legislația audiovizuală ar fi actualizată la vremurile pe care le trăim. Legislația actuală are 20 de vechime, dar lucrurile s-au schimbat fabulos în ultimii 10 ani. Cred ca este necesar sa fie actualizată pentru a ne ajuta", a explicat Oancea Sorin.

"Mulțumesc, domnule Oancea. Legislația audiovizuala se va actualiza. Noi, până pe 19 septembrie 2020, avem termen de implementare a noii directive a serviciilor media audiovizuale. Cu toate criticile din media pe care le-ați citit apropo de online, vom reglementa și această zonă. Fie că vor, fie că nu vor, este directivă europeană și asta însemnă că avem obligația, ca stat membru, să o impunem", a răspuns Monica Gubernat, președintele CNA.

"Aș dezvolta putin discuția pe care ați avut-o cu Monica. Dincolo de directivă și de ce vom modifica, constrânși cred, mai degrabă, de prevederile ei, din punctul dvs de vedere, ce ajustări ați socoti că sunt importante la legislația audiovizuală? Dați-mi două linii directoare unde dvs. v-ați simți mai confortabil cu o lege schimbată", a intervenit Radu Călin Cristea, membru al CNA.

Oancea Sorin a răspuns: "Probabil ca ați remarcat că, în ultimii doi ani mai ales, multe site-uri au dezvoltat zona de video. Competiția cu canalele de știri și de actualități în special începe să fie directă. Un site cu o bună dotare tehnică rivalizează oricand, mai ales pentru publicul tânăr, prezent în special în online, cu o stație de știri clasică. Ei nu au niciun fel de reguli, noi avem o mulțime de reguli, unele dintre ele exagerate. Televiziunea este în continuare privită, cel putin din perspectiva legislației, ca un mijloc de influențare masivă a populației. Nu știu dacă pentru publicul tânăr din ziua de azi, publicul de până la 50 de ani, televiziunea are o influenta mai puternică decât online-ul. În mediul online suntem toți egali, fie că suntem o televiziune clasică distribuită sub diverse forme, fie că este un site cu capabilități audio-video excelente, de multe ori peste televiziunile clasice, care concurează direct cu noi. Ei pot face tot felul de prezentări comerciale, abordări mai mult sau mai puțin comerciale, afirmații dintre cele mai dure care generează interes din partea audienței. Noi stăm cu un ochi la audiență, cu celălalt ochi la CNA și la amenzile pe care riscăm să le primim. Și atunci ne reținem. În online, problema aceasta nu mai există  Aceasta generează chiar și o relație oarecum conflictuală cu proprii angajați, care nu au pe tv clasic liberarea pe care o pot avea pe online. De asemenea, prezentările comerciale sunt mult mai relaxate în online, ceea ce pe tv clasic nu se poate".

"Pe de altă parte, sunt multe canale internaționale aduse în țară la pachet, cu subtitrări făcute în alte teritorii, cu sincronizări de subtitrări făcute în alte teritorii, care practic au în România unul sau doi angajați cu un laptop, angajați care se ocupă strict de vânzări. Nu au nimic altceva, nu investesc, nu angajează oameni, dar vând laolaltă cu noi în piața de publicitate, cu preturi de dumping, care ne-a dus în situația de a vinde la prețuri mai mici decât vând posturile de radio. CNA-ul ar trebui să arunce un ochi și pe această zonă de business, unde noi, fiind supra-reglementati, avem un handicap, pe care online-ul sau marile rețele internaționale nu îl au", a mai explicat Oancea Sorin.

"Mai e problema televiziunilor independente, asa cum suntem noi, care nu suntem parte a unui grup de telecomunicații, nu suntem parte a unui grup industrial agricol, nu suntem parte a unui grup IT, suntem pur și simplu de sine stătători. Ne e greu sa supraviețuim strict în condițiile legale de finanțare, dar facem tot posibilul. Sunt multe alte posturi, atât clasice, cât și în online, care aparțin unor grupuri de business mult mai mari, care nu sunt atât de preocupate de venituri și de audiențe, nici de preturile de vânzare, și atunci își permit sa facă orice. Și aceasta strică piața. Cred că în zona aceasta, fie o reglementare mai strictă în online, fie o relaxare în domeniul audiovizualului tradițional, aici ar trebui lucrat. Dacă va fi aplicat în online, în special privind partea video, cred ca am putea păstra regulile actuale, deoarece noi jucam după ele de 20-30 ani și le cunoaștem. Dacă nivelul de reglementare în online va rămâne mai lejer, cum e firesc oricărui început, atunci poate că în domeniul televiziunii clasice ar fi recomandată o mai mare relaxare pe ceea ce înseamnă publicitate mascată, dar și publicitate electorală în afara campaniei electorale, unde clar suntem într-un dezavantaj total. În online, oamenii politici pot face ce doresc împreună cu partenerii lor mediatici. În televiziune, nici vorbă de asa ceva! Avem doi gardieni, CNA-ul și procurorii, care se folosesc de legislația audiovizuală pentru a ne constrânge la un comportament foarte precaut sau chiar exagerat de precaut. Undeva în zona aceasta comercială și editorială, fie îi aduceți pe ei la nivelul nostru de reglementare, fie relaxați, în aceea ce ne privește, regulile acestea", a mai argumentat Oancea Sorin, director general al B1 Tv Channel.

Legat de presa scrisa, Oancea Sorin a remarcat: "Lumea presei a respins o lege a presei scrise. Cât timp mai trăia Clubul Român de Presă, acesta s-a opus relativ vehement unei legi a presei. Cu bunele și cu relele, personal as fi tentat sa zic nu unei legi a presei scrise. Problema e că presa în ziua de azi nu mai este ce a fost. Ziariștii tineri nu mai au exercițiul disciplinei de redacție. Dacă îi spui unui ziarist tânăr ce are de făcut astăzi, dacă faci o ședință de redacție dimineața sau seara pentru a doua zi și îi trimiți pe fiecare cu temele lui, cu subiecte stabilite de șeful redacției, ziariștii tineri consideră că este cenzură. Ziariștii tineri au abordarea "Tu ma angajezi și eu fac ce vreau". În presa tradițională nu exista asa ceva: se stabilea în ședință ce avem pe secțiunea aceea, ce avem pe secțiunea cealaltă. Textele se citeau, se verificau de redactorii șefi, se corectau. De aceea e greu, suntem la granița a două curente, în care ziariștii mai vechi au o anumită disciplină și rigoare a meseriei, iar ziariștii mai tineri sunt mai revoluționari, mai nedisciplinați. Populația și publicul ar trebui sa aleagă, dar nu aleg într-un mod conștient și corect. Presa în ziua de azi e privită ca un Big Brother în lumea politică și economică, adică "Hai sa ne distrăm, sa vedem cine pe cine mai înjură sau mai atacă!" Dacă ne uităm la presa internațională, americană, chiar franceză, cam către acesta se duce".


4 comentarii despre subiectul „Oancea Sorin, B1 TV: "Ne-ar plăcea dacă legislația audiovizuală ar fi actualizată la vremurile pe care le trăim"”:
Anonim

Sa vedem cum face CNA-ul verificarea sutelor de postari video care apar zilnic la care se adauga si continutul strain.

dintre-noutati blog - manChi TV - incerc dulciuri scump vs ieftin taste test review

E aberant, e ca un fel de ACTA. N-ai cum să monitorizezi onlineul. O să fie CNA și la redtube, videochat?

Fiecare platformă are niște reguli. Totul e deja reglementat. Nu trebuie să apară CNA și aici! Ori e libertate de exprimare ori nu mai este.

Anonim

Inca o "perla" sustinuta de astia de la B1, asta cu reglementarea online de catre CNA (probabil din frustrare). Daca tot vor publicitate electorala, sa aiba si bunul simt sa admita cine a platit acel spot printr-o mentiune de genul: Spot publicitar sustinut de *numele partidului*, ca sa avem si noi telespectatorii parte de transparenta din partea lor.

Unknown

Nea Sorine in Belgia consumul de televiziune e pe locul 3 dupa online si radio.Cna ar trebui reformat si restructurat,in toate tarile din Ue nu sunt atatea prostii si cenzura tipo-comunista legislativa cum e la noi.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile