Recent am fost nevoit să schimb bateria laptopului, care avea doar doi ani vechime. Pur și simplu nu mai putea ține laptopul pornit decât 10 - 15 minute. Am înlocuit-o cu una cu număr dublu de celule decât avea acumulatorul original, pentru o durata mai mare de utilizare între reîncărcări. Doi ani este totuși o perioadă relativ scurtă de utilizare, deci cu siguranță am utilizat bateria în mod necorespunzător. De aceea am coroborat pentru dvs. diverse sfaturi oficiale ale producătorilor pentru ca noua (sau vechea) dvs baterie litiu-ion sau litiu-polimer să funcționează în mod corespunzător, asigurându-i buna funcționare și o durată de viață cât mai mare. Desigur, orice alte sfaturi și opinii, chiar contrare, sunt binevenite la comentarii: cu toții dorim să utilizăm bateria laptopului cât mai în siguranță, cât mai corect și pentru o durată cât mai mare de timp, mai ales ca nu sunt foarte ieftine.
1. În primul rând, după ce ați cumparat bateria, introduceți-o în laptopul oprit și porniți-l fără adaptorul de curent alternativ conectat.
2. Folosiți bateria până când sistemul avertizează un nivel scăzut al acesteia (de obicei 5-10%).
3. Nu lăsați bateria să se descarce complet de prea multe ori. Poate provoca deteriorarea ireversibilă a celulelor bateriei.
4. După 3-5 cicluri complete de încărcare, bateria nouă ar trebui să ajungă capacitate maximă.
5. Fiecare baterie nouă poate provoca probleme minore la începutul utilizării. Este posibil ca starea bateriei să fie citită incorect la primul ciclu de încărcare, iar procesul de încărcare ar putea fi oprit după câteva minute. Dacă se întâmplă aceasta, scoateți bateria, așteptați un minut și încercați din nou. Problemele de încărcare pot fi, de asemenea, cauzate de un încărcător uzat. Uneori încărcătorul păstrează laptopul pornit, dar nu încarcă bateria. În acest caz, ar trebui să verificați dacă situația se manifestă cu un alt încărcător.
6. Descărcați și încărcați bateria cel puțin o dată la 3-4 săptămâni, pentru a o păstra într-o stare bună. Dacă bateria nu este utilizată mult timp, durabilitatea sa ar putea scădea semnificativ. În unele cazuri, este posibil ca încărcarea constantă fără un ciclu de descărcare sa defecteze bateria după câteva luni (deci nu țineți laptopul constant sau aproape tot timpul în priză).
7. Dacă bateria nu va fi folosită într-o lună, scoateți-o din laptop, încărcată la peste 50% (preferabil 60-70%) și păstrați-o într-un loc uscat și răcoros, departe de obiecte metalice. Când bateria va fi din nou pusă în funcțiune, vor trebui efectuate mai multe cicluri complete de încărcare-descărcare, la fel ca atunci când a fost nouă (3 cicluri complete de încărcare cu descărcare până la nivel de 5-10% ar trebui să fie suficiente). Nu folosiți cicluri scurte de încărcare - descărcare, deoarece reduc durata de viață a bateriei. Oricum, o baterie parțial uzată care nu este folosită pentru o perioada foarte lunga de timp își poate pierde semnificativ sau complet proprietățile. Nu țineți bateria încărcată tot timpul aproape de 100%, deoarece în timp se poate micșora durata de utilizare între reîncărcări.
8. Respectați toate măsurile de siguranță în timpul utilizării. Utilizarea necorespunzătoare sau împotriva instrucțiunilor furnizate poate fi cauza unor răni grave și daune materiale. Bateria nu trebuie să fie pusă la foc, așezată aproape de dispozitive de încălzire (bateria poate exploda dacă temperatura este prea mare), nu trebuie străpunsă, nu trebuie deschisă carcasa acesteia, nu trebuie aruncată sau lovită. Nu folosiți bateria pentru alte dispozitive decât este destinată, feriți-o de obiecte metalice (nu o plasați pe cuie, sârme, șuruburi etc, care ar putea conecta elementele de contact și provoca daune temporare sau permanente). Nu o acoperiți și nu o așezați pe suprafețe moi, care pot interfera cu răcirea corespunzătoare (adică pături, perne, lenjerii de pat etc.) Bateria nu este o jucărie: poate fi utilizată de copii doar cu acordul părinților. Dacă observați un miros ciudat, sunet, scurgeri sau fum, opriți imediat utilizarea bateriei.
9. Bateria trebuie să fie protejată de temperaturi ridicate, deoarece poate provoca un scurtcircuit sau supraîncălzire. Păstrați-o între 0 ° C și 45 ° C. Funcționarea normală trebuie sa fie între 5° C și 35° C.
10. Toate bateriile defecte sau uzate ar trebui să fie aruncate în containere dedicate.
Sfat suplimentar
În unele sisteme de operare puteți verifica (am testat pe Windows 10) diverse caracteristici al bateriei laptopului dvs, starea acesteia, precum și un istoric al capacităților de încărcare și multe alte informații utile. De exemplu, în Windows 10 rulați aplicația Powershell (scrieți în bara de căutare cuvântul Powersheel și rulați aplicația în mod administrator).
După ce Powershell s-a deschis, dați copy - paste la comanda de mai jos și apoi Enter. Comanda este următoarea:
powercfg /batteryreport /output "C:\raport-baterie.html"
Se va genera pe partiția C un fișier .html (îl deschideți ulterior cu Chrome, Mozilla sau orice alt browser web).
mai nou bateriile vin încorporate în laptopuri şi odată umblat în el pierzi garanţia.
De obicei NU vin incorporate in laptopuri, acele cazuri sunt rarități. Oricum, incorporate sau nu in laptopuri, aici nu e vorba doar despre cum sa schimbi bateria, ci mai ales despre cum sa le folosești toate bateriile de laptop, atât incorporate, cat si care se pot schimba, ca să reziste mai mult. Cu atât mai rău dacă nu aplici sfaturi de buna utilizare pentru laptopuri cu bateriile încorporate.
Nu mi-o luati in nume de rau insa unele din sfaturi mi se par controversate.
Vad ca nu ati citat sursele, din pacate nu am nici eu surse exacte sa citez (nu am cautat recent), insa aveam impresia de urmatoarele si v-as ruga sa verificati:
1) stiam ca bateriile li-ion si li-polymer, atat cele din smartphone cat si de laptop, nu mai necesita ciclurile initiale de calibrare, acestea fiind necesitati ale tehnologiilor mai vechi. Sa zicem ca un dispozitiv cumparat acum 6 ani e considerat suficient de nou ca sa nu mai necesite aceste lucruri.
2) as fi vrut sa accentuati mai bine ca in mod uzual nu trebuie lasate bateriile sa se descarce prea mult, precum si procente minime recomandate. Diversi producatori recomanda a nu lasa bateriile sa coboare sub 20-40%, deci o valoare medie de siguranta, care sa mentina o viata indelungata bateriei, sa zicem ca ar fi reincarcarea inainte de a scadea sub 30% (eu asa folosesc, de multe ori reincarc si la 40%)
Îți mulțumesc pentru sfaturile tale. Nu am citat sursele online, deoarece nu există altfel de surse online pentru aceste informații. Nu sunt informații preluate de pe alte forumuri sau alte bloguri, ci sunt informatii oficiale ale producătorilor: am cautat diverse prospecte oficiale tipărite pe hârtie ale diverșilor producători de acumulatori litiu-ion sau litiu-polimer de laptopuri pe care i-am cumparat de-a lungul timpului pentru mine și familie și pe care le-am strâns pe acasă în arhiva proprie. Din aceste manuale oficiale am tradus și postat doar sfaturile care erau comune la toți producătorii, pentru o mai mare certitudine. Eventual aș putea să specific numele producătorilor, dar nu doresc sa se interpreteze că le fac publicitate mascată în articol, deci mai bine evit aceasta. Oricum, personal pe mine mă interesează și experiența altor cititori, precum și sfaturile lor contrare, deoarece doresc sa plătesc cât mai puțini bani pe acumulatori: am 5 laptopuri în familie și nu trece un an fără să cumpăr 1-2 acumulatori. Deci am tot interesul sa descoperim împreună cele mai bune sfaturi, ca să cheltuim mai puțin pe acumulatori, eu și cei interesați de acest subiect pe care personal l-am cam ignorat până când am sesizat că mă costa prea mulți bani lipsa de informare privind utilizarea corectă a acumulatorilor din laptopuri. :)
Tot secretul la acumulatorii ăștia este sa nu-i lași la golit complet, cand ajung undeva la 10-15 % sa-i bagi la incarcat iar la 100% sa-i scoți de la incarcat. Sunt făcuți sa aibe cicluri multe de încărcare si sa-si pastreze autonomia mult timp
Majoritatea software-ului acumulatorilor de laptop calculeaza la 50% ciclul de incarcare. Deci daca l-ai incarcat la 40% si il scoti sa zicem la 60%, ai consumat un ciclul complet de incarcare de 100% cu doar 20%. Trebuie pus la incarcat cat mai aproape de 5%, sa zicem 4-15%, dar niciodata sub 3-4%.
1.Acumulatorii de laptop sunt li ion, eu nu am văzut polimer până acum.
2. Toate specificațiile sunt valabile pentru acumulatorii originali, cei noname sunt din start inferiori, in china costa intre 12 si 30 usd
3. Depinde și de laptop, spre exemplu Toshiba au un program preinstalat de management al bateriei ( cand laptopul este in priză nu folosește bateria, doar o încarcă, dacă bateria e moartă laptopul funcționează normal, altele nu mai merg dacă bateria e terminată)
4. E foarte important ca bateria să fie proaspătă, daca are mai mult de 1 an de când a fost fabricată e deja tarată.
P.S. Cand chinezul are loturi vechi scade prețul mult, comercianții români le preferă pe cele la preț redus, mai stau și la el 1-2 ani și apoi când o cumperi e aproape moartă. Poți să-i faci ce cicluri vrei tu că e în zadar.
Proflex, acumulatorii de laptop sunt si litiu polymer, dacă nu ai văzut tu, nu înseamnă că nu există. Uite aici exemple destule: https://m.emag.ro/baterii-laptop/filter/tip-acumulator-f7547,lithium-polymer-v-4050670/c
Am cumpărat eu acum 4-5 luni de la un magazin online România o baterie care nu este originală pentru laptopul meu și pot naviga pe net si pe YouTube peste 3 ore, rezistă mai bine decât cea originală și culmea, bateria nu este chinezească, ci este produsa în Polonia, deci nu doar chinezii fac baterii.
Sfatul meu: nu stați cu laptopul mereu in priză, că nu e desktop. Laptopul a fost conceput să fie mobil.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.