După ce a dedicat câțiva ani cercetării și standardizării acestui nou codec, Fraunhofer HHI (împreună cu parteneri din industrie, inclusiv Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm și Sony) a anunțat lansarea oficială a noului standard global de codare video H.266/Versatile Video Coding (VVC).
Astăzi, datele video comprimate reprezintă 80% din traficul global de pe internet. H.266 / VVC reprezintă cel mai nou codec din noua generație de standarde internaționale pentru codarea video, care a fost testat chiar și prin satelit. Standardele anterioare H.264 / Advanced Video Coding (AVC) și H.265 / HEVC, care au fost realizate prin contribuții substanțiale ale Fraunhofer HHI, rămân active în peste 10 miliarde de dispozitive, procesând peste 90% din volumul global de trafic video. Ambele standarde anterioare au fost premiate cu trei premii Emmy Engineering, pentru că au contribuit substanțial la progresul tehnologiei în televiziune.
Printr-o reducere a cerințelor de date, H.266 / VVC va eficientiza de asemenea transmisia video în rețelele mobile (unde capacitatea de transfer a datelor este limitată). De exemplu, dacă standardul anterior H.265 / HEVC necesita aproximativ 10 gigabyte de date pentru a transmite un videoclip Ultra HD de 90 de minute, cu noua tehnologie sunt necesari doar 5 gigabyte de date pentru a obține aceeași calitate.
Deoarece H.266 / VVC a fost dezvoltat când rezoluția video 4K a început să fie deja folosită pe piața de consum, iar rezoluția 8K este deja experimentată, noul standard este deosebit de benefic atunci când este utilizat în transmisia video 4K sau 8K. Mai mult, H.266 / VVC este ideal pentru toate tipurile de imagini în mișcare: de la panoramare video de înaltă rezoluție la 360 ° până la partajarea ecranului. Așadar, H.266 / VVC asigură transmiterea și stocarea eficientă a tuturor rezoluțiilor video de la SD și HD până la 4K și 8K, precum și HDR și video la 360 °.
„Am dedicat aproape trei ani acestui standard și suntem bucuroși că am contribuit la dezvoltarea H.266 / VVC. Datorită saltului în eficiența de codificare oferită de H.266 / VVC, consumul video va crește în continuare la nivel mondial. În plus, versatilitatea crescută a H.266 / VVC face utilizarea acestuia mai atractivă pentru o gamă mai largă de aplicații legate de transmisia și stocarea video”, explică Benjamin Bross, șeful grupului Video Coding Systems de la Fraunhofer HHI și editor al specificației standard de peste 500 de pagini a H.266 / VVC .
"Fraunhofer HHI a jucat deja un rol cheie în dezvoltarea standardelor anterioare de codare video H.264 / AVC și H.265 / HEVC. Peste 50% din consumul video de pe Internet utilizează o tehnologie Fraunhofer HHI", adaugă Dr. Detlev Marpe, șeful departamentului de codificare și analize video din Fraunhofer HHI.
Un model de licențiere uniform și transparent bazat pe principiul FRAND (adică echitabil, rezonabil și nediscriminatoriu) este planificat pentru brevetele esențiale standard legate de H.266 / VVC. În acest scop, a fost fondat Forumul Industriei Codificării Media (MC-IF). Pe lângă societatea Fraunhofer, MC-IF include acum peste 30 de companii și organizații.
Noile cipuri necesare pentru codarea / decodarea hardware a H.266 / VVC, precum cele care vor exista în dispozitivele mobile, sunt în prezent în etapa de proiectare. Dr. Thomas Schierl, șeful departamentului Video Coding și Analytics la Fraunhofer HHI, a anunțat că „în această toamnă, Fraunhofer HHI va publica primul software (atât pentru codificator, cât și pentru decodificator) pentru codecul H.266 / VVC".
Așadar există software-ul, dar nu există hardware-ul. Proiecrarea noilor cipuri și integrarea lor pe noile dispozitive (smartphone-uri, televiziune, etc.) și generalizarea lor pe piață va mai face să treacă niște ani buni. Totuși progresul este inevitabil, avantajele sunt clare, iar asta este cel mai important.
Software-ul VVC poate rula in mod software pe actualele procesoare, fără accelerarea hardware h.266. De exemplu, computerul meu nu are nicio componenta cu accelerare hardware HEVC h.265, dar rulează cursiv conținut video HEVC 4K. E adevărat, procesorul i5 stă la 90-95 procente, dar rulează. Probabil la fel va fi situația si la h.266, un i7 sau i9 bune vor reda cursiv VVC 4K, chiar daca nu au accelerare hardware h.266. Problema va fi la dispozitivele mai putin potente, cum sunt mediaplayerele chinezești cu Android, telefoanele, tabletele, televizoarele, care nu vor avea putere să decodeze software si va fi necesară lansarea unei noi generații de astfel de echipamente care să conțină cipuri cu accelerare hardware pentru noul codec. Dar probabil că si aceste echipamente, printr-o actualizare firmware /software sau prin aplicații player dedicate h266 vor putea reda framat sau relativ cursiv video comprimat VVC la rezoluții inferioare, macar in SD.
pt. Dany: Din ce se spune mai sus, în finalul articolului, reiese ca actualele procesoare nu pot rula noul codec: "Noile cipuri necesare pentru codarea / decodarea hardware a H.266 / VVC, precum cele care vor exista în dispozitivele mobile, sunt în prezent în etapa de proiectare. Dr. Thomas Schierl, șeful departamentului Video Coding și Analytics la Fraunhofer HHI, a anunțat că „în această toamnă, Fraunhofer HHI va publica primul software (atât pentru codificator, cât și pentru decodificator) pentru codecul H.266 / VVC".
Citește mai atent, nu ai observat cuvântul esențial, se explică in mod clar: HARDWARE. "cipuri necesare pentru codarea / decodarea HARDWARE a H.266 / VVC, Decodarea e de doua tipuri, hardware si software. Cea software este emulata, merge pe orice procesor suficient de potent.
Decomprimarea sau comprimarea accelerară hardware se bazează pe aceste principii:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hardware_acceleration
Hardware nu există încă, urmează să apară. Emularea software ca întotdeauna, își are limitele ei, lipsindu-i accelerarea hardware.
Cu limite, dar va merge si software, asta e ideea despre care discutam, că inițial credeai ca nu va merge deloc pe procesoare actuale, ma bucur că ai înțeles.
Mai curând credeam, și cred în continuare că un codec nou nu este o garanție că poate fi emulat software. Uneori merge. Alteori nu merge (DTS ...). Rămâne de văzut.
Absolut orice codec merge emulat software, pentru că un codec este chiar un software. DTS nu merge pe unele televizoare, cum ar fi unele de la Samsung, deoarece nu este implementat in acele televizoare codecul, nici hardware, nici software, că nu vrea Samsung, Daca l-ar implementa, chiar si software, ar merge. Un exemplu este playerul VLC, care are implementat software o mare varietate de codec-uri. Dacă încerci să redai filme HEVC sau DTS cu unele playere care nu au codec-urile software necesare, nu funcționează, dar cu VLC player funcționează, la fel și cu alte playere care au implementat aceste codec-uri software. Altfel ești nevoit să instalez packuri de codec-uri separat. Crezi ca un computer sau alt dispozitiv are implementat hardware sute de codec-uri, câte există? Nu, are doar cateva. Restul sunt decodate software. Ți-am dat link pe Wikipedia să citești, găsești explicații acolo. Singura diferență este că la decodarea software se consumă mult mai multe resurse decât la decodarea hardware, care este dedicată. Desigur, decodoarea software nu se poate realiza dacă decodificatorul software nu este instalat. Eu nu am întâlnit niciodată un codec care, dacă l-ai instalat în computer sau este inclus în player, să nu funcționeze. Desigur, nu funcționează dacă nu îl ai instalat măcar software. E necesar codecul să fie instalat, chiar și software, si desigur, potență suficientă a procesorului pentru a reda cursiv. Altfel, fără putere suficientă, va merge, dar întrerupt, dar va merge, dacă este instalat decodificatorul software, chiar fără implementare hardware.
Deja este publică sursa software de bază a VVC. Probabil că până la sfârșitul anului va fi disponibil ca și codec pentru codare si decodare, inclusiv instalabil în Windows sau inclus în playere gen VLC. Navighează prin sursă și vei vedea că e doar un software, ca orice alt software:
https://vcgit.hhi.fraunhofer.de/jvet/VVCSoftware_VTM/-/tree/master/source/App
Ceea ce s-a transmis pe satelit este codat cu o versiune veche a VVC, corespunzătoare aproximativ cu VTM 6.1, cel mai recent e VTM 9.x. Finalul e probabil foarte asemănător cu ultimul 9.x
Avem software-ul. Urmeaza sa apara si hardware-ul.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.