NAGRA, o bine-cunoscută companie de soluții de securitate pentru mass-media digitală, a publicat rezultatele unei anchete care a analizat modul în care serviciile de piraterie media din SUA, bazate pe abonamente ilegale, s-au transformat într-o industrie de peste un miliard de dolari, o afacere ilicită care aduce daune creatorilor și operatorilor tv legitimi, dar și riscuri pentru consumatori.
Raportul, intitulat "Money for Nothing", detaliază modul în care un ecosistem sofisticat format din mii de comercianți cu amănuntul și angrosiști, prin furtul și redistribuirea de conținut furnizat de afacerile legale, oferă servicii ilegale de piraterie media pentru cel puțin 9 milioane de gospodării din SUA.
Cu încasări de peste un miliard de dolari în SUA, serviciile pirat de tv prin protocol IP reprezintă o industrie americană de mare amploare. Raportul pune în evidență aspecte mai puțin cunoscute ale ecosistemului tv prin protocol IP pirat cu abonamente plătite, examinând infrastructura, lanțul de aprovizionare, veniturile și ratele de profit, precum și modelele de afaceri ale serviciilor tv prin protocol IP pirat finanțate prin publicitate. De asemenea, avertizează cu privire la modul în care pirateria prezintă riscuri personale și financiare pentru consumatori, de la malware răspândit prin aplicații pirat până la distribuirea conținutului ilicit care poate pune telespectatorii în pericol.
„Când vine vorba de piraterie, sfera riscului pentru consumatori, întreprinderile mici și alte companii este direct proporțională cu dimensiunea industriei, motiv pentru care trebuie să oprim chiar acum dezvoltarea acestui ecosistem pirat, înainte să crească și mai mult. Acest raport evidențiază modul în care legislația învechită, dar și lipsa de concentrare și de aplicare a legii au permis ca hoții, hackerii și escrocii să creeze o afacere ilegală majoră. Înțelegerea impactului și a tacticilor implicate în activitatea de piraterie tv prin protocol IP cu abonamente plătite prezentată în acest raport este primul pas pentru protejarea conținutului, cel mai valoros atu din industria mass-media și a divertismentului”, au declarat Michael Sharp, director la NAGRA si Tom Galvin, directorul executiv al Digital Citizens Alliance.
Raportul "Money for Nothing", care s-a bazat pe decenii de expertiză a NAGRA în investigarea modului în care a evoluat și s-a dezvoltat pirateria tv, prezintă un ecosistem elaborat:
- Se estimează că 9 milioane de abonați cu internet în bandă largă fixă din SUA utilizează un serviciu tv prin protocol IP pirat cu abonament plătit. Aceste gospodării s-au abonat la astfel de servicii prin intermediul a cel puțin 3500 de site-uri web, pagini de socializare și magazine online care vând astfel de servicii.
- Industria de un miliard de dolari este doar pentru abonamentele pirat din SUA. Industria globală a pirateriei este de fapt mult mai mare și chiar mai amplă atunci când sunt incluse în calcul și vânzarea de dispozitive de streaming utilizate pentru a recepționa conținutul pirat, dar și pirateria media finanțată prin publicitate.
- Deoarece furnizorii acestor servicii nu plătesc drepturi pentru programele care compun produsul lor principal, aceștia operează cu rate de profit care variază estimativ de la 56% (pentru comercianții cu amănuntul) la 85% (pentru angrosiști).
- De asemenea, ecosistemul depinde de jucătorii legitimi, inclusiv serviciile de găzduire, procesatorii de plăți și rețelele de socializare. Măsura în care acești actori legitimi sunt conștienți de rolul lor în ecosistemul pirateriei este un alt subiect de dezbatere.
În plus, raportul evidențiază modul în care unii pirați tv prin protocol IP generează venituri prin parteneriat cu hackerii, prin includerea de programe malware în aplicații gratuite care expun consumatorii la riscul furtului datelor personale și financiare, mineritul de monedă virtuală, infectarea cu adware și ransomware sau folosirea computerelor infectate în rețele botnets pentru atacuri de tip DDoS. Aceste riscuri au fost deja documentate de Digital Citizens Alliance, iar Comisia Federală pentru Comerț a lansat avertismente privind aceste riscuri.
NAGRA a descoperit de asemenea o schemă în care conexiunile la internet rezidențiale ale clienților tv prin protocol IP pirat ar putea fi utilizate de actori rău intenționați ca proxy pentru activități ilegale, cum ar fi accesul la pornografie infantilă, comiterea de fraude sau participarea la atacuri cibernetice. Într-o dezvoltare alarmantă, serviciile tv prin protocol IP ilegale au permis unui canal etichetat „entitate teroristă globală special desemnată” sa blocheze o interdicție din SUA. Deși aceste aspecte nu sunt punctul central al raportului, Digital Citizens Alliance intenționează să efectueze investigații suplimentare și să solicite autorităților federale americane să investigheze aceste fapte.
"Având în vedere că unii jucători care oferă servicii tv prin protocol IP pirat cu abonament se laudă online cu profiturile lor, în mod public, este clar că aplicarea legii nu este cea mai mare preocupare a acestora. Acesta deficiență este cauzată în special de legislația învechită. Având în vedere faptul că pirateria tv nu este doar o cauză a pierderilor de venituri pentru creatori, ci un risc dovedit pentru consumatori, este timpul să luăm în serios această piață neagră de miliarde de dolari”, a mai avertizat Galvin.
Acolo sunt marile pierderi. Ce e la noi, doar praf in ochi.
Pirateria va disparea in momentul in care va fi disponibil pe piata un Netflix al sportului... Pai cat poate sa imi dea mie Digi pe 4 canale de sport care le au ei??? Sambata la ora 16:30 sunt 5 meciuri din Bundesliga iar de la ora 17 sunt 5 meciuri din Premier League si inca unul din La Liga, oamenii vor sa aiba acces la toate sa poata sa aleaga ce meciuri sa vizioneze, nu ce le baga pe gat televiziunile... Oamenii sunt dispusi sa plateasca pentru asta, dar nu sa se aboneze la 3-4-5 provideri, vor totul intr-un singur loc, este ceva natural si normal.Oamenii vor continut HD si 4K ca d-aia au dat banii pe televizoare si tot asa... De ce Digi nu lanseaza serviciu OTT cu toate meciurile pentru care au drepturi sa poata oamenii sa isi aleaga ca la DAZN ??? Ca ei tot banii aia ii platesc pentru drepturi TV. In Spania este o diaspora de britanici formata din doua milioane de oameni, in Spania la TV sambata la ora 17 se da un singur meci din Premier League din cele cinci care se joaca concomitent si oamenii sunt innebuniti sa isi poata vedea echipa favorita si cauta alternative, este o chestie naturala, inainte cand era Digital+, pe Canal+ Deportes la ora 17 era Carousel Premier League si dadeau toate cele 5 meciuri in sistem conferinta... Plus cei ce vor sa isi vada echipa favorita din Championship si cauta variante.
O porcărie, producătorii se plâng de pierderi, pentru că sunt nehaliți, lacomi și inadaptați.
Artistul, de orice fel, câștigă infim, față de producător, care se comcentrează DOAR pe profit. O secundă nu se gândește cu ar putea îmbunătăți o platformă de distribuire, să fie cât mai simplă și ușor de utilizat.
Voi ați remarcat că în filme, infractorii sunt de fiecare dată mai inteligenți decât autoritățile?
Cam așa și cu producătorii, care-și plâng de milă.
Nu contest ce investiții fac, doar că au rămas ancorați în trecut. Și acest lucru este în dezavantajul consumatorului.
Nea furnizorilor de HBO GO, ți se pare corect să mă reautetific, săptămânal?
De ce n-aș ajunge la piraterie, unde este la un click distanță și 4K... nu mai bine concurezi cu asta și abia apoi te plângi?
Daca in SUA, tara in care esti urmarit si-n gaura de sarpe fac astia 1 miliard din piraterie, va dați seama câți bani scot in alte tari cu monitorizarea omului MULT mai slaba. Nu cred ca scot atâția bani cei care sunt legali
Uite ca abonat al unui operator care nu are Look Sport HD, daca vreau sa vad un Galatasaray - Fenerbahce sau alt meci din campionatul Turciei pe Look Sport trebuie sa il vad in conditii foarte slabe calitativ pe Look Sport deoarece ei nu ofera varianta HD, desi este un canal de-al lor si nu ii costa nimic sa ofere si varianta HD. Pe un televizor cu diagonala de peste un metru canalele Look SD se vad foarte slab calitativ si sunt nevoit sa ma orientez spre alta alternativa, gen un stream HD sau ceva de genul, este natural. Sau poate vreau sa vad un Benfica - Porto sau un Braga - Sporting, aceeasi situatie.
Treci la alt operator cu cablu tv daca vrei sa vezi acele competiții in HD. Eu sunt abonat la operator si platesc 30 lei si la altul unde dau 42 lei.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.