Conform datelor statistice agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), pe piața serviciilor de televiziune (TV) cu plată (prin rețele de cablu și tv prin protocol IP) în Republica Moldova, în trimestrul II al anului 2020, s-a înregistrat o creștere a volumului total al vânzărilor, dar și al abonaților acestor servicii.
Astfel, volumul vânzărilor serviciilor TV contra plată a crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2019, cu 4,4 mil. lei (10,8%) și a însumat 45,5 mil. lei, iar numărul total de abonați s-a majorat, față de sfârșitul anului 2019, cu 11,7 mii (3,5%) și a format 347,2 mii.
Creșterea veniturilor provenite din vânzarea serviciilor TV contra plată din Republica Moldova a fost determinată de creșterea vânzărilor realizate de furnizorii care operează rețele tv prin protocol IP. Volumul acestor vânzări a crescut, comparativ cu aceiași perioadă a anului 2019, cu 46,2% și a însumat 31,8 mil. lei. Vânzările realizate de furnizorii rețelelor de cablu au scăzut cu 29% și au totalizat 13,7 mil. lei. Urmare a acestei evoluții, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile TV contra plată a crescut cu 7,3% și a constituit 43,8 lei.
Majorarea numărului total de abonați a fost determinată de creșterea bazei de abonați a operatorilor rețelelor tv prin protocol IP, care s-a extins cu 11,4% și a totalizat peste 201,1 mii. În același timp, baza de abonați la rețele prin cablu a scăzut cu 5,7% și a format puțin peste 146 mii. În consecință, rata de penetrare a serviciilor TV contra plată în Republica Moldova, raportate la 100 de gospodării (valoarea raportată la 100 gospodării este estimativă, în medie o gospodărie fiind formată din 3 persoane), a crescut cu 1,9 puncte procentuale și a alcătuit 39,4%.
Potrivit datelor prezentate ANRCETI de către 43 furnizori activi, la 30 iunie 2020, 57,9% din numărul total de abonați utilizau rețele tv prin protocol IP, iar 42,1% - rețele TV prin cablu. Aceleași date arată că ponderea abonaților care recepționau semnalul TV în format digital a ajuns la 77,7%, iar ponderea celor care recepționau semnalul în format analogic a scăzut la 22,3%.
Potrivit estimărilor ANRCETI, în perioada de raportare, cotele de piață ale furnizorilor de servicii TV cu plată, în funcție de cifra de afaceri, au fost repartizate după cum urmează: Moldtelecom - 34%, TV BOX – 33%, Orange Moldova – 5%, cota cumulativă a celorlalți furnizori reprezentând 28%.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.