Peste 5.500 de resurse de streaming live ilegale și canale Telegram (care difuzau ilegal conținut protejat în întreaga lume) au fost închise. Sechestrul a vizat confiscări pentru un echivalent în valoare de peste 10 milioane de euro. Plățile pentru abonamentele ilegale erau efectuate și prin criptomonede. 15 dintre suspecți, în timp ce câștigau sume uriașe din activitatea lor ilicită, mascau situația lor financiară, fiind beneficiari și de ajutor social.
Personalul unității speciale a Guardia di Finanza pentru combaterea fraudelor tehnologice (împreună cu personal specializat al serviciului de poliție publică) a fost cel care a finalizat importanta operațiune de combatere a fenomenului pirateriei audiovizuale manifestată prin transmiterea neautorizată pe internet utilizând tehnologia „tv prin protocol IP”.
Ancheta a fost una foarte complexă (coordonată de procurorul Giovanni Melillo și de procurorii adjuncți Vincenzo Piscitelli și Valeria Sico) și a utilizat mijloace de cooperare judiciară internațională prin intermediul Agenției Europene Eurojust, prin biroul italian, condus de procurorul Filippo Spiezia și asistat de procurorii adjuncți Aldo Ingangi și Angela Continisio.
În timp ce vizionau diverse evenimente la cerere piratate, inclusiv meciuri de fotbal din principalele ligi europene, sute de mii de utilizatori care achiziționaseră abonamente pentru servicii tv prin protocol IP pirat și care se aflau in acel moment in fata ecranelor tv, au văzut brusc un mesaj care îi avertiza că a fost confiscat website-ul prin intermediul căruia vizionau ilegal continutul media piratat.
De fapt, Guardia di Finanza, în executarea măsurilor emise de Parchetul de la Curtea din Napoli, începând cu după-amiaza zilei de 6 noiembrie, a pus în aplicare treptat activități preliminare de monitorizare tehnică constând în oprirea progresivă de la distanță a platformelor, serverelor și smartcardurilor utilizate de inculpați, precum și la blocajul site-urilor web și a canalelor Telegram dedicate vânzării și reproducerii de conținut tv prin protocol IP ilegal.
Activitățile preliminare au permis confiscarea și oprirea a peste 5.500 resurse IT, inclusiv servere de streaming, platforme de gestionare, site-uri de prezentare și site-uri de streaming live, precum și 350 de canale Telegram. În urma acestei activități, așa cum era de așteptat, managerii organizației ilegale, pentru a face posibilă reluarea transmiterii conținutului ilegal către clienții lor, au fost obligați să activeze resursele de rezervă, deja pregătite pentru a face față oricăror acțiuni represive.
Această acțiune preliminară și acțiunea de monitorizare ulterioară au permis astfel identificarea a încă 350 de website-uri de prezentare și 370 de canale Telegram. Aceste resurse au fost, prin urmare, subiectul unei noi sechestrări urgente dispuse de Parchetul Public din Italia, care a eliminat astfel orice posibilitate rămasă pentru organizație de a oferi din nou serviciile ilegale.
În data de 10 noiembrie 2020, la nivel internațional, s-au efectuat următoarele:
- o măsură de detenție preventivă într-o închisoare din Italia;
- un ordin de sechestru și confiscare pentru echivalentul a 10,619 milioane euro împotriva a 23 de suspecți, cu executarea simultană de percheziții în Italia și în străinătate;
- sechestrul a peste 5500 de resurse IT utilizate de organizație pentru diseminarea și vânzarea ilegală a conținutului cu încălcarea drepturilor de autor, situate pe teritoriul național italian și în fiecare dintre țările străine care și-a oferit colaborarea;
- 30 decrete de percheziție și confiscare a centrelor de retransmisie a semnalului pirat din Italia și din străinătate;
- 100 percheziții locale împotriva principalilor revânzători italieni ai serviciilor;
- un ordin de sechestru a 334 de conturi PayPal, destinate colectării profiturilor din activitatea ilegală;
- percheziții și confiscări de echipamente și bani sau alte beneficii în 12 țări europene, inclusiv România, Malta, Spania, Germania, Bulgaria, Grecia, Lituania, Slovenia, Suedia, Belgia, Olanda și Franța.
Investigațiile au fost realizate utilizând instrumente tehnologice inovatoare, inclusiv software sofisticat bazat pe inteligență artificială pentru analiza Big Data. Aceste resurse software, pe lângă faptul că au permis identificarea fiecărui membru al asociației anchetate, au făcut posibilă și identificarea întregii rețele de revânzători care operează pe teritoriul național italian, precum și lista completă a datelor de identificare a utilizatorilor ilegali din întreaga lume.
Activitățile au fost desfășurate pe întreg teritoriul național și în alte 12 țări membre cu coordonarea Agenției Europene Eurojust, precum și în alte 5 țări din afara UE (SUA, Regatul Unit, Rusia, Ucraina și Elveția).
Investigațiile au permis identificarea unui sistem cu caracter piramidal, bazat pe ultima generație de platforme IT, alimentat simultan de numeroase „surse de conținut” situate în Europa și care viza transformarea semnalelor audio-video protejate de drepturile de autor ale principalelor servicii de televiziune cu plată și „Over The Top” (Netflix, DAZN, Disney+) în fluxuri de date redistribuite sistematic prin servere situate în foarte multe locații internaționale. Prin această tehnică, infractorii cibernetici au reușit să alimenteze mii de servicii tv prin protocol IP ilegale, precum și servicii de streaming live, aplicații mobile și canale Telegram.
Pentru a ilustra pe deplin aspectul vast al operațiunii ar trebui subliniat de asemenea impactul fără precedent pe care operațiunea „FURTUNA PERFECTĂ” îl reverberează asupra audienței mondiale a streamingului ilegal, dat fiind faptul că, în acest moment, au fost deja identificați (iar accesul lor la serviciile tv prin protocol IP ilegale a fost blocat) peste 50 de milioane de utilizatori, dintre care aproximativ 5 milioane doar în Italia.
"Guardia di Finanza, în rolul său de a proteja operatorii legali și de a asigura condiții de concurență loială, se opune decisiv acestor afaceri ilegale care provoacă daune masive economiei italiene care, într-un moment deja grav marcat de dificultățile care decurg din pandemia COVID 19, se estimează că a pierdut peste 6.000 de locuri de muncă doar în anul 2019 tocmai ca urmare a acestor fenomene infracționale ale pirateriei media. Această operațiune, în ciuda dificultăților practice care decurg din situația de urgență Covid 19, a fost efectuată cu mare eficacitate și în spirit de cooperare de către toate forțele de poliție italiene și europene și de către toți magistrații implicați în activități, atât cei aflați în serviciu la Eurojust, cât și în diferitele birouri ale statelor membre", mai precizează Guardia di Finanza.
Poate vin si in Romania...
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.