Serviciul internet prin satelit Starlink a lui Elon Musk oferă utilizatorilor săi beta-testeri viteze și latențe mai bune decât serviciile clasice de internet prin satelit. Există numeroase rapoarte care arată că viteza de download, potrivit specialiștilor în teste de viteză de la Ookla, atinge 160 Mb/s, iar pentru cel puțin un client rural din Montana viteza de download a fost de 174 Mb/s și uploadul de 33 Mb/s. Un alt client de pe Coasta de Vest a publicat pe pagina Reddit a Starlink o imagine cu viteză de descărcare de 161 Mb/s.
Constelația Starlink-urile în sine nu garantează aceste viteze și probabil doar abonații din testul beta se pot aștepta la viteze de conectare cuprinse între 50-150 Mb/s. Ookla spune că o viteză de 160 Mb/s ar reprezenta o îmbunătățire pentru 95% din conexiunile din SUA.
Prin aceste teste beta, Starlink se alătură HughesNet și Viasat's Exede ca ultima soluție de furnizare a serviciilor de internet pentru utilizatorii din mediul rural din SUA care nu pot avea servicii de internet prin cablu sau fibră optică. Vitezele oferit de Starlink reprezintă un salt uriaș comparativ cu internetul prin satelit existent. Potrivit Speedtest Intelligence, în octombrie 2020 HughesNet avea o viteza medie de download de 19,84 Mbps, iar sistemul Exede al lui Viasat o viteză de download de 24,75 Mbps. Diferența la viteză de upload este și mai mare. În septembrie, HughesNet avea o viteza medie de upload de 2,64 Mbps, iar Exede de 3,25 Mbps.
Așadar, vitezele internetului oferit de constelația Starlink depășesc cu ușurință pe cele ale internetului oferit de Exede și HughesNet. Cu toate acestea, adevăratul câștig al lui Starlink este latența. Latența în testele recente a variat extrem de mult, dar a avut o medie de 42 ms. E mult mai mare decât cea de cea a internetului prin cablu sau fibră optică, dar mai mai mică decât latențele de la HughesNet și Exede, care au avut o medie de 728 ms și respectiv 643 ms în luna septembrie a acestui an. Compania spune că se așteaptă ca Starlink „să aibă latențe de 19 ms sau chiar 16 ms începând din vara anului 2021”. 4G LTE are în prezent latență medie de 40 ms la latență, conform datelor Speedtest Intelligence.
Combinația dintre vitezele de upload și latența este foarte importantă pentru diverse aplicații, cum ar fi de exemplu chat-ul video. Participarea la apeluri Zoom necesită atât o viteza de upload bună, cât și o latență relativ scăzută, ceea ce înseamnă că e dificil pentru persoanele care folosesc conexiuni prin sateliții clasici existenți sa utilizeze servicii precum Zoom. Starlink ar putea aduce copiilor utilizatorilor din mediul rural din SUA capacități de învățare la distanță mult mai bune.
Latența mai mică este unul dintre marile avantaje ale noilor sisteme de satelit de pe „orbita joasă”. Mulți sateliți mici ai lui Starlink orbitează la aproximativ 547 lm deasupra Pământului, în timp ce sateliții HughesNet și Exede sunt la peste 35.000 km. Așadar, este nevoie de mai mult timp pentru ca un semnal să ajungă și să se revină de la sateliții clasici.
Dar serviciul de internet prin satelit rămâne la un cost ridicat: 99 USD / lună în faza beta a Starlink, plus 499 USD pentru antena de satelit și routerul Wi-Fi. Nu există nicio informație despre limitare a cantității de date la Starlink, dar momentan sistemul este în teste, în versiune beta. Abonamentele HughesNet de 20 GB la 25 Mbps costă 69,99 USD / lună. Abonamentul nelimitat de 12 Mbps al Viasat, cu 40 GB de date înainte de deprioritizare, costă 100 USD / lună; abonamentul său de 30 Mbps costă 200 USD / lună.
Acum aproape doi ani Elon Musk zicea ca vrea sa dea nternet pe tot globul,la toti oamenii.Asta inseamna Sahara,Siberia,Alaska...adica oriunde nu exista .Zicea ceva despre copiii din Africa si despre populatiile lumii sarace,ca vor avea acces la internet.
99 USD pe luna ,nu mai punem echipamentul de 499USD,ala ii cumperi o singura data.
Satelitii care nu sunt la 35.580km distanta de pamant,nu se misca odata cu pamantul,nu sunt geostationari.
Ai lui Elon necesita o antena care sa ii urmareasca deocamdata.
Vă oferit gratuit in tarile defavorizate. Preturile sunt pentru SUA, care nu e o țară defavorizată.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.